Suomen Kädentaidot

Graffitin villainen versio vangitsee juhlavuoden ilmeessä

Uutinen  06.02.2020

Tekstiilitaitelija Niina Mantsisen käsissä kova, maskuliininen ja hieman anarkistinen katutaide muuntautuu pehmeäksi, houkuttelevaksi ja kiinnostavaksi perinnekäsityöksi. Lopputuloksena taiteilijan näpeistä maailmalle irtoaa graffitiryijyjä, joissa pohjoiskarjalainen Mantsinen yhdistää perinteistä käsityötekniikkaa ja ronskia katukulttuuria itselle mieluisalla tavalla.

25-vuotias sopivasti perinteitä kunnioittava, mutta rohkeasti uudistuva Suomen Kädentaidot -messut loi Mantsisen kanssa yhteistyössä messujen teemaan sopivan juhlavuoden ilmeen. Tekstiilitaitelijan ja graffitimaalaajan yhdessä suunnitteleman ja toteuttaman Taidon juhlaa -teeman ympärille pureutuvan graffitiryijyn värimaailma kumpuaa tapahtuman logon väreistä.

– Toivon että juhlailme ja graffitiryijy herättävät inspiraatiota kokeilemaan ennakkoluulottomasti eri asioiden yhdistelemistä, eri tekniikoita ja asioiden tutkimista rohkeasti. Kannustan myös ohjeista ja ennalta määrätyistä asioista poikkeamista.

Ryijyssä graffititaiteen impulsiivisuus saa väistyä

Urbaanin katukulttuurin yhdistäminen ryijyihin tuntuu Mantsisesta luontevalta tavalta tehdä taidetta.

– Katutaiteesta ja graffiteista kiinnostuin vuonna 2004 Let me love -ilmiön saattelemana. Kombinaatiossa sulautuu yhteen kaksi minulle tärkeää aihepiiriä. Sekä ryijytekniikalla että katujen taiteella on molemmilla upeat perinteet.

Ryijyjen pehmoisuus kumpuaa villalangasta, johon Mantsinen toisinaan yhdistää muita materiaaleja kuten pellava-, hamppu- ja puuvillalankaa. Graffititaiteessa nopeus ja impulsiivisuus ovat läsnä, mutta ryijygraffitit vaativat harrasta keskittymistä. Graffitit taipuvat ryijyiksi tuftaamalla, jossa villalangat pujotetaan kynän tapaisella tuftaustyökalulla tai sähkökäyttöisellä paineilmatuftauslaitteella pisto kerrallaan suureen kehikkoon pingotetun pohjakankaan läpi.

Mantsinen seuraa graffitikulttuuria aktiivisesti ja valitsee ryijyiksi graffitimaalaajien teoksia, joiden tyylistä pitää.

– Kysyn aina maalaajalta luvan ryijyn tekemiseen, joten jokainen teos on yhteistyötä.

Suomen Kädentaidot -messujen Taidon juhlaa -teemassa korostuu taito ja taidokkuus unohtamatta käsityöalan taidokkaita tekijöitä. Projektipäällikkö Jasmin Saadetdin-Rikkisen mukaan Suomen Kädentaidot -tapahtumaa ja koko kädentaitojen alaa ei olisi olemassa ilman taidokkaita yrittäjiä.

– Yhtä tärkeitä ovat kävijät ja käsityön ystävät, jotka haluavat ostaa uniikkeja taitavasti tehtyjä valmiita tuotteita ja raaka-aineita.

Savonlinnan taidelukion kautta ammattikorkeakoulusta tekstiilisuunnittelijaksi valmistunut yrittäjä ja vuodesta 2012 asti taitelijana itsensä elättänyt Mantsinen arvostaa Suomen Kädentaidot -messujen juhlavuoden teemaa.

– Luovuus ja taito ovat mielestäni messujen yksi tärkeimmistä sanomista, ja on hienoa olla mukana luomassa messujen ilmettä ja juhlistamassa 25-vuotista käsityöalan tapahtumaa.

Graffitiryijyjä pääsee ihastelemaan Mantsisen omassa näyttelyssä Suomen Kädentaidot -messuille 13.–15.11.2020.