Vuoden Artesaani | Suomen Kädentaidot
Suomen Kädentaidot

Vuoden Artesaani

Vuoden Artesaani -kilpailu järjestetään seuraavan kerran vuonna 2022

 

Vuoden Artesaani -kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon tai taideteollisuusalan perustutkinnon suorittaville opiskelijoille. Vuoden Artesaani -kilpailun tavoite on ylläpitää ja lisätä suomalaisen käsityön ja kädentaitojen arvostusta, edesauttaa vastavalmistuneiden opiskelijoiden ja taitavien käsityöläisten työllistymismahdollisuuksia ja edistää alan tietoisuutta.

Aiemmin kilpailun ovat voittaneet:

2019
Vuoden Artesaani -palkinto myönnettiin vihtiläiselle tekstiilitaituri Jenni Vanhaselle, joka osallistui kilpailuun omalla käsityöalan innovaatiollaan, ryijysuunnitteluohjelmistolla. Ohjelmiston avulla Vanhanen valmistaa ryijyjä esimerkiksi valokuvista tai piirroksista käyttäen kuvantunnistusta ja laskentakaavoja apunaan. Raadin perustelujen mukaan teknologiaan pohjautuva suunnitteluohjelmisto tuo kädentaitoon modernin otteen ja uuden käyttömahdollisuuden omille valokuville.

 

2018
Vuoden Artesaaniksi 2018 valittiin turkulainen Jonne Lindholm, joka valmistui rakennusrestauroinnin artesaaniksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Raadin mukaan Lindholmin vahvuuksia ovat intohimoinen, sitoutunut ja periksiantamaton asenne ja hänen entisöintiprojektinsa edustavat mallikelpoisesti perusteellista ja perinteistä suomalaista työtä.

 

2017
Vuoden Artesaaniksi 2017 valittiin tamperelainen 3D-tulostuksen ja -mallintamisen artesaani Antti Korpi SASKY/Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Raadin mukaan Korven ammattimaiset 3D-puukonkahvatyöt ovat yksilöllisiä ja hyödyntävät alalla suhteellisen uutta 3D-teknologiaa taidokkaasti.

 

2016
Vuoden Artesaani 2016 -kilpailussa palkittiin koruja suunnitteleva ja valmistava Karolina Talbonen Pohjois-Karjalan ammattiopistosta. Raati kehui Talbosen osuvan suomalaisuuden ytimeen ajattomien ja herkkien korujen suunnittelijana ja tekijänä.

 

2015
Vuoden Artesaanina 2015 palkittiin helsinkiläinen Arttu Åfeldt Ammattiopisto Tavastiasta. Raadin mukaan nuori ja innostunut tekijä on onnistunut luomaan myyvän käyttövaatekokonaisuuden, joka on moderni, kiinnostava ja raikas.

 

2014
Vuoden Artesaaniksi 2014 valittiin inarilainen korukivi- ja jalometallialan artesaaniksi Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta valmistunut Katja Lettinen.

 

2013
Vuoden Artesaanina 2013 palkittiin hämeenlinnalainen Riikka Peltola, joka valmistui vaatetusalan artesaaniksi LPKKY/Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Raati arvosti sitä, miten Peltola oli koonnut ammattimaisesti herkän ja omaperäisen esittelyn neulemallistostaan.

 

2012
Vuoden Artesaanina 2012 palkittiin ylöjärveläinen Timo Lehtonen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Raadin arvion mukaan Lehtosen töissä näkyy laadukkaan työn jälki, taitava tekninen osaaminen ja huolellinen viimeistely.

 

2011
Vuoden Artesaani 2011 -kilpailun voitti lempääläläinen soitinrakentaja Jouni Järvinen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta.

 

2010
Vuoden Artesaani 2010 -kilpailun voitti espoolainen pienoismallien rakentaja Untamo Sallinen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta.

 

2009
Vuoden Artesaani 2009 -kilpailun voitti ähtäväläinen Optima-ammattiopistosta Susanna Ahlvik näyttävillä huonekaluillaan.