Suomen Kädentaidot

Artesaaniosaaja

Artesaaniosaaja-kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana taideteollisuusalan perustutkinnon, tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tai muun vastaavan tutkinnon suorittaville ja kuluvan vuoden aikana valmistuville opiskelijoille. Kilpailuun voi siis osallistua kädentaitoalan opiskelija, vaikka tutkintonimike ei olisikaan artesaani.

Kilpailun tavoite on ylläpitää ja lisätä suomalaisen käsityön ja kädentaitojen arvostusta, edesauttaa vastavalmistuneiden opiskelijoiden ja taitavien käsityöläisten työllistymismahdollisuuksia ja edistää alan tietoisuutta.

Aiemmin kilpailun ovat voittaneet:

2023

Vuonna 2023 voittajaksi valittiin Salon seudun ammattiopistosta valmistuva tekstiili- ja muotialan opiskelija Kirsi Launiainen. Hän suunnitteli kilpailuun neljän kuosin tuoteperheen, johon kuuluu Launiaisen piirtämästä kuosista valmistettu kankainen penaali ja avaimenperä.

2022

Vuonna 2022 voittajaksi valittiin hämeenkyröläinen Tara Haukka, joka osallistui kilpailuun puusepäntöillään. Raadin perustelujen mukaan Haukan töissä näkyy laadukas kädenjälki ja laaja-alainen taidokkuus. Tuotteet ovat viimeisteltyjä ja huoliteltuja. Haukan valmistamat puusepäntyöt huokuvat ajattomuutta ja ovat kestäviä. Asiakaslähtöisyyden aistii kaikesta hienopuusepän tekemisestä.

Vuosina 2020 ja 2021 kilpailua ei järjestetty.

2019
Vuonna 2019 voittajaksi valittiin vihtiläinen tekstiilitaituri Jenni Vanhanen, joka osallistui kilpailuun omalla käsityöalan innovaatiollaan, ryijysuunnitteluohjelmistolla. Ohjelmiston avulla Vanhanen valmistaa ryijyjä esimerkiksi valokuvista tai piirroksista käyttäen kuvantunnistusta ja laskentakaavoja apunaan. Raadin perustelujen mukaan teknologiaan pohjautuva suunnitteluohjelmisto tuo kädentaitoon modernin otteen ja uuden käyttömahdollisuuden omille valokuville.

 

2018
Vuonna 2018 voittajaksi valittiin turkulainen Jonne Lindholm, joka valmistui rakennusrestauroinnin artesaaniksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Raadin mukaan Lindholmin vahvuuksia ovat intohimoinen, sitoutunut ja periksiantamaton asenne ja hänen entisöintiprojektinsa edustavat mallikelpoisesti perusteellista ja perinteistä suomalaista työtä.

 

2017
Vuonna 2017 voittajaksi valittiin tamperelainen 3D-tulostuksen ja -mallintamisen artesaani Antti Korpi SASKY/Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Raadin mukaan Korven ammattimaiset 3D-puukonkahvatyöt ovat yksilöllisiä ja hyödyntävät alalla suhteellisen uutta 3D-teknologiaa taidokkaasti.

 

2016
Vuonna 2016 voittajaksi valittiin koruja suunnitteleva ja valmistava Karolina Talbonen Pohjois-Karjalan ammattiopistosta. Raati kehui Talbosen osuvan suomalaisuuden ytimeen ajattomien ja herkkien korujen suunnittelijana ja tekijänä.

 

2015
Vuonna 2015 voittajaksi valittiin helsinkiläinen Arttu Åfeldt Ammattiopisto Tavastiasta. Raadin mukaan nuori ja innostunut tekijä on onnistunut luomaan myyvän käyttövaatekokonaisuuden, joka on moderni, kiinnostava ja raikas.

 

2014
Vuonna 2014 voittajaksi valittiin inarilainen korukivi- ja jalometallialan artesaaniksi Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta valmistunut Katja Lettinen.

 

2013
Vuonna 2013 voittajaksi valittiin hämeenlinnalainen Riikka Peltola, joka valmistui vaatetusalan artesaaniksi LPKKY/Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Raati arvosti sitä, miten Peltola oli koonnut ammattimaisesti herkän ja omaperäisen esittelyn neulemallistostaan.

 

2012
Vuonna 2012 voittajaksi valittiin ylöjärveläinen Timo Lehtonen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Raadin arvion mukaan Lehtosen töissä näkyy laadukkaan työn jälki, taitava tekninen osaaminen ja huolellinen viimeistely.

 

2011
Vuonna 2011 voittajaksi valittiin lempääläläinen soitinrakentaja Jouni Järvinen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta.

 

2010
Vuonna 2010 voittajaksi valittiin espoolainen pienoismallien rakentaja Untamo Sallinen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta.

 

2009
Vuonna 2009 voittajaksi valittiin ähtäväläinen Optima-ammattiopistosta Susanna Ahlvik näyttävillä huonekaluillaan.