Suomen Kädentaidot

Näin oljesta syntyy jättimäinen mehiläispesä

Uutinen  04.08.2020

Sanna Vatasen WALK-IN-HIVE – jättimäinen mehiläispesä on esillä Suomen Kädentaidot-messuilla Tampereella 13.-15.11.2020. Installaation ohessa pääsee tutustumaan myös punontatekniikkaan. Lue lisää ohjelmasta.

Jättimäisen mehiläispesän muoto on saanut inspiraationsa klassisesta, punomalla tehdystä olkipesästä.

Olkipesän englanninkielinen nimi ’skep’ juontaa juurensa muinaisnorjan sanasta ’skeppa’, mikä tarkoittaa koria tai vasua. Nimitys kertoo suoraan, että mehiläisille tarkoitettu olkipesä tehtiin samoin kuin koreja on punottu aikojen alusta.

Saksan Elbe-joen heimojen sanotaan olleen ensimmäisiä olkipesän tekijöitä keskiajalla. Pesät tehtiin punomalla olkea spiraalina kupolinmuotoon. Toisaalla käytetty tekniikka oli punoa risua tai vitsaa kartionmuotoon. Ellei pesiä pidetty sateensuojassa niille erikseen tehdyissä rakennelmissa, molempia pesämalleja päällystettiin paremmin kosteutta kestäviksi peittämällä ulkopinta savesta ja lehmän lannasta tehdyllä massalla.

Olkipesä on hengittävä ja luonnonmukainen ympäristö mehiläisille ja tällä pesämallilla on roolinsa myös modernissa mehiläistarhauksessa. Toki Euroopastakin löytyy yhä pieni joukko mehiläishoitajia, jotka pitävät mehiläisiään pinottavien ja laatikkomaisten pesien sijaan olkipesissä, mutta niiden yleisempi käyttötarkoitus tänä päivänä on pyydystää karkailevia mehiläisparvia.

Olkipesän punonnassa voi kokeilla muitakin materiaaleja. Videolla näkyvän minikokoisen pesän punontaan on käytetty banaaninlehtikuitua ja meriheinästä kierrettyä narua. Sitovana lankana toimii juutti.