WALK-IN-HIVE, jättimäinen mehiläispesä | Suomen Kädentaidot
Suomen Kädentaidot
{Content.image.alt

WALK-IN-HIVE, jättimäinen mehiläispesä

E-halli

Entä jos mehiläispesä olisi niin suuri, että ihminen mahtuisi sinne sisälle?

Taiteilija-muotoilija Sanna Vatanen huomasi pahimmassa koronakriisin aiheuttamassa ahdistuksessa hakeutuvansa yhä enemmän mehiläistensä luo. Hän löysi itsensä jopa haaveilemasta jospa pääsisi pesän turvaan itsekin. Korona kun tuntui mullistavan elämää kaikkialla muualla, mutta ei mehiläispesässä: mehiläisten kevätkehitys hyrräsi samalla voimalla eteenpäin niin kuin aina ennenkin. Mehiläistarhaaja koki sen hyvin terapeuttisena. Kun mehiläiset pääsivät lentämään, tuntui kuin hoitajakin olisi saanut uudet siivet.

– Korona laittoi uusiksi myös minun aikatauluni ja moni projekti siirtyi kertaheitolla jopa vuodella eteenpäin. Kalenteri tyhjeni ja yllättäen sen täyttivät mehiläiset muutenkin kuin vain mehiläistarhauksen osalta, Sanna kertoo.

Vuodesta 2015 saakka myös mehiläistarhaajana toiminut taiteilija oli jo jonkin aikaa haaveillut kahden työsarkansa yhdistämisestä ja koronakriisi loi tilan toteuttaa unelma. Syntyi idea vanhojen olkipesien muotoa toistavasta jättikokoisesta mehiläispesästä, minne ihminen todellakin mahtuisi sisään. Pesän sisällä kankaalle heijastetut lyhytvideot kertovat paitsi mehiläisten elämästä myös tärkeän pölyttäjän merkityksestä luonnossa ja ihmisen ruoantuotannossa. Projektin tavoitteena on edistää tietoisuutta tästä mystisestä lajista ja luonnon super-arkkitehdistä sekä luoda terapeuttinen tila, missä jokainen voi uppoutua hetkeksi mehiläisten kiehtovaan maailmaan pehmeän surinan ja herkullisen hunajan ja vahan tuoksun tuudittamana.

Installaatio jatkaa taiteilijan elämyksellisten näyttelyiden sarjaa, joissa ihminen otetaan mukaan osaksi teosta.
– Paras palkinto työstäni on, kun näen sen tuovan ihmisille hyvää mieltä. Mehiläiset ovat tärkeä osa omaa hyvinvointiani. Olisi hienoa, jos jättipesä ja koko elämys osaltaan mahdollistaisi positiivisella tavalla tilaisuuden tuoda mehiläinen ja ihminen lähemmäs toisiaan, toivoo Sanna.

WALK-IN-HIVE on esillä Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella 13.–15.11.2020. Jättipesän vierellä pyörii koko messujen ajan workshop, missä on mahdollisuus päästä tutustumaan klassisen kauniin olkipesän tekemiseen punontatekniikalla.