Suomen Kädentaidot

Taito-Finlandia-voittaja Pekka Tuominen: Tilauskirja täynnä kahdeksi vuodeksi eteenpäin

Uutinen  16.11.2018

Muotoilija, suunnittelija ja Pentik Oy:n taiteellinen johtaja Anu Pentik avasi tänään Suomen Kädentaidot -messut ja julkisti Taito-Finlandia 2018 -voittajaksi keiteleläisen puukkoseppämestari Pekka Tuomisen. 5000 euron palkintosumman lahjoitti toista vuotta Taito-Finlandia-sponsorina toimiva Forsman Tee.

– Suomalainen puukko on aina ajankohtainen taideteollinen lahja- ja käyttöesine, joka on valmis vientituote. Puukon kahvassa ja tupessa korostuvat tekijän suunnittelu, luovuus ja kädentaito. Tuomisen upeat puukot ovat taideteoksia, joiden arvo säilyy, kuvaa Anu Pentik voittajaa.

Käsityönä veitsiä ammatikseen valmistavia on Suomessa vähän ja näkyvyys alan ulkopuolella vähäistä.

­– Toivottavasti tämä palkitseminen tuo näkyvyyteen pontta. Vaikka palkinto henkilöityy minuun, se on palkinto veitsenteon kehittymiselle ja tason nousemiselle maassamme viime vuosina. Olen kaiketi löytänyt oman markkinaraon, koska esimerkiksi tällä hetkellä tilauskirjani on noin 2 vuotta pitkä. Pääosa asiakkaistani on keräilijöitä, joista noin 80 % on Suomen ulkopuolelta, Tuominen avaa.

”Tunnen suurta nöyryyttä”

– Jo kuultuani olevani finalistien joukossa olin hyvin hämilläni ja epäuskoinen. Katselin muiden finalistien töitä ja tekemisiä ja ymmärsin, että Anu Pentikillä ei voi olla kovinkaan helppo tehtävä valita näistä viidestä yhtä voittajaksi. Voitosta kuultuani en voinut uskoa, että juuri minut on valittu noiden taitavien ihmisten joukosta tunnustuksen saajaksi. Tunnen suurta nöyryyttä, Tuominen kuvailee tuntojaan voiton jälkeen.

Pekka Tuominen Custom Knivesin töistä 90 % on tilaustöitä. Asiakas ottaa Pekkaan yhteyttä, esittää toiveensa veitsestä ja siitä eteenpäin edetään yhdessä.

– Yhdessä sitten mietimme mittoja, materiaaleja, koristelua ja muuta. Pääosa tilauksista on puukkoja, mutta erilaiset metsästysveitset, tikarit, taittoveitset, leu’ut ovat myös yleisemmin tilattujen esineiden joukossa. Tilaustöiden lisäksi pyrin osallistumaan vuosittain 2–4 kansainväliseen veitsinäyttelyyn. Seuraava on Helsinki Knife Show tammikuun alussa ja sen jälkeen tammikuun lopulla Las Vegas Custom Knife Show, Tuominen kertoo.

Työtapa alusta saakka käsityötä – työssä kiehtoo sen monimuotoisuus

Kaikki lähtee terästä, jonka Tuominen tekee pääosin takomalla, hiomalla ja lämpökäsittelemällä. Sitten vuorossa ovat helat, yleensä kupariseosteista kuten messingistä, pronssista tai uushopeasta. Helojen väliin Tuominen muotoilee kahvat hiomalla, yleensä puusta tai tuohesta, mutta käytössä on myös erilaisia eläimen hampaita sekä synteettisiä materiaaleja.

– Veistä suojaamaan pitää tehdä tuppi ja sen ompelen yleensä nahasta. Lopuksi teen vielä esineelle laatikon. Koska asiakkaani ovat pääosin keräilijöitä, ovat myös tuotteen sertifikaatti ja pakkaus heille tärkeitä, Tuominen kertoo.

Tuomista kiehtoo työssään sen monimuotoisuus ja monimateriaalisuus.

– Ehkä kyllästyisin, jos tekisin vain esimerkiksi takomistöitä. Veitsessä esineenä kiehtoo sen monipuolisuus, se on minulle samaan aikaan sekä työkalu että taide-esine. Periaatteessa veitsi on helppo tehdä, teknisesti ajatellen. Muodon hallinta ja värien sopiminen toisiinsa tekevät valmistamisesta kuitenkin haastavan – kaiken lisäksi veitsen pitää vielä toimia käytössä, Tuominen toteaa.

Lisätietoa: www.pekkatck.fi

Muut Taito-Finlandia 2018 -finalistit olivat himmelisti Eija Koski, pienoismalleilla uraa luonut Eero Kumanto, Pekka Helasen rumpusoittimia valmistava Kumu Drums sekä virkkaustaiteilija-käsityökirjailija Molla Mills.

Aiempina vuosina tunnustuksen ovat saaneet Ruokangas Guitars (2012), Hattulan Kaakelitehdas (2013), Lapuan Kankurit (2014), Stepan Sarpaneva, kelloseppä, Sarpaneva Watches (2015), Terhi Pölkki, kenkäsuunnittelija (2016), ja Restaurointi Mikael Holma (2017).

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Palkinto voidaan myöntää alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.