Suomen Kädentaidot

Taito-Finlandia-sponsori Forsman Tee: teen arvo on käsityössä

Uutinen  20.05.2019

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Vuonna 2019 Taito-Finlandia-sponsorina toimii kotimainen teevalmistaja Forsman Tee, joka aloitti sponsorointikautensa vuoden 2017 messuilla, jolloin Restaurointi Mikael Holma palkittiin messujen avajaispäivänä Taito-Finlandia 2017 -tittelillä ja jatkoi sponsorointikauttaan 2018, jolloin  palkittiin Pekka Tuominen Custom Knives.

– Arvostamme laadukasta kestävään kehitykseen perustuvaa käsityötä ja perheyrittäjyyttä Suomessa ja maailmalla, siksi haluamme myös tukea suomalaista luovaa ja osaavaa käsityökulttuuria. Päätimme jatkaa Taito-Finlandia-sponsorina onnistuneen ensimmäisen kerran jälkeen ja olemmekin mahdollistamassa myös vuoden 2019 Taito-Finlandia-palkinnon jakamista Suomen Kädentaidot -messuilla, kertoo Forsman Teen toimitusjohtaja Ari Santamäki.

– Teessä näkyy ihmisen taito luoda ja kehittää asioita: samasta lähtökohdasta päädytään hyvin erilaisiin lopputuloksiin esimerkiksi kehiteltyjen makujen osalta. Teen arvo onkin sen käsityössä: laadukkaimmat teet kerätään käsin, arvokkaimmissa teekiloissa voi olla 5000–10 000 käsin kerättyä teen silmua, Santamäki avaa.

Yksi Pohjoismaiden suurimmista teetehtaista valttina ympäristöystävällisyys

Forsman Teen tehdas sijaitsee Viinikkalassa Vantaalla ja on yksi Pohjoismaiden suurimmista teetehtaista. Tehtaassa pakataan ja maustetaan omilla resepteillä kaikki teetalon teet ja tehtaan yhteydessä sijaitsee myös teemyymälä, jossa myydään teen lisäksi muita teetuotteita.

Teetalo kehittää jatkuvasti yrityksen toimintaa ja muun muassa ympäristöasioitaan. Sopivasti Kädentaidot-messujen kiertotalousteemaan liittyen yritys lanseeraa syksyllä kauppoihin irtoteen rinnalle pussiteetä, jonka teepussit ovat maissi- ja sokeriruokokuidusta valmistettua biohajoavaa materiaalia. Myös teepussin päälle tuleva kirjekuoripussi maatuu.

– Biohajoava kolmiopussi on tehty niin, että teen aromit eivät kärsi. Pussi on sen verran tilava, että teelehdet mahtuvat sinne isompana, jolloin yhdestä pussista voi hauduttaa useamman kupillisen teetä. Pussiteen avulla Forsman Tee säilyttääkin arvokkaan teen perinteen ja isot teelehdet, mutta uudella menetelmällä. Pussiteen muodossa helpotetaan käytettävyyttä, mutta kuitenkin kestävän kehityksen arvojen mukaisesti, Santamäki kuvaa.

   

Teen luksus on kaikkien ulottuvilla

Santamäen mukaan ekologisuus ja vastuullisuus ovat tärkeitä arvoja, jotka ovat nousemassa laajemminkin ihmisten toimintatapojen ja valintojen ytimeen.

– Teen viljely ja koko teeala on kokonaisuutena ekologinen ja yhteiskunnallisesti merkittävä. Vuorenrinteillä sijaitsevilla teepalstoilla, joista teemmekin tulee, ei käytetä torjunta-aineita ja teen viljely tarjoaa töitä alueen asukkaille, joilla ei töitä välttämättä muuten olisi, Santamäki kertoo.

Tee on yksi tiiviimmin pakatuista elintarvikkeista.

– Yhdestä rekallisesta teetä saadaan jopa 100 rekallista valmista juomaa. Ekologisin vaihtoehto on irtotee ja kaikista ekologisinta on noutaa irtotee suoraan omaan purkkiin, Santamäki kertoo.

Laadukas tee on myös nautinto.

– Nyt ei kaivata enää halpaa roskaa, vaan ostetaan mieluummin laatua. Laadukas tee on hintansa puolesta tasa-arvoinen tuote, teen luksus on kaikkien ulottuvilla, Santamäki visioi.

Forsman Tee on suomalainen vuonna 1979 perustettu teetalo, joka pakkaa ja maustaa teet omilla resepteillä Suomessa, pohjoismaiden suurimpiin kuuluvalla teetehtaalla Vantaalla. Teetehtaan yhteydessä toimii myös Forsman Teen oma myymälä, josta löytyy noin 500 erilaista teelaatua. Forsman-teet poimitaan käsin Reilun kaupan ja luomu-sertifioiduilta viljelmiltä Intiasta, Kiinasta, Japanista, Ceylonilta ja Afrikasta.

Lisätietoa yrityksestä: www.forsman-tea.com

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Voittaja palkitaan perjantaina messujen avajaisissa 5 000 euron palkintosummalla ja kunniakirjalla. Palkinto voidaan myöntää alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.