Suomen Kädentaidot

Taito-Finlandia 2018 -finalistit julki

Uutinen  26.10.2018

Taito-Finlandia 2018 -finalistit ovat himmelitaituri Eija Koski Veikkaalasta, pienoismalleista kansainvälisen uran luonut sastamalalainen Eero Kumanto, arvostettuja rumpusoittimia valmistava hämeenlinnalainen Kumu Drums, Kurikasta lähtöisin oleva virkkaustaiteilija ja käsityökirjailija Molla Mills sekä keiteleläinen puukkoseppämestari Pekka Tuominen.

Taito-Finlandia 2018 -kilpailun finalistiviisikosta tunnustuksen voittajan valitsee tänä vuonna Pentik Oy:n perustaja, suunnittelija ja taiteellinen johtaja Anu Pentik. Voittaja julkistetaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa perjantaina 16.11.2018. Voittaja saa 5000 euron palkintosumman, jonka lahjoittaa jo toista vuotta Taito-Finlandia-sponsorina toimiva kotimainen teevalmistaja Forsman Tee.

– On kunnia päästä valitsemaan tämän vuoden Taito-Finlandian voittaja. Itse olen elävä esimerkki käsityöharrastajasta, josta on kehittynyt taideteollisuusalan yrittäjä ja keramiikkataiteilija. Siksi kunnioitan ja arvostan kädentaitoja, kuvaa Anu Pentik.

TAITO-FINLANDIA-FINALISTIT 2018

Himmelitaituri Eija Koski Veikkaalasta on kansainvälinen alan vaikuttaja ja kouluttaja, himmelisti, taidekäsityöläinen, yrittäjä, kirjailija, ekonomi. Koski on himmelitekniikan uudistaja ja sanansaattaja, joka on nostanut himmelit sisustuselementeiksi ja laajentanut niiden käyttötarkoitusta. Koski on julkaissut kolme himmelikirjaa viidellä eri kielellä ja Kosken himmeleitä on nähty näyttelyissä ympäri maailmaa, muun muassa useamman kerran Japanissa ja paraikaa Sveitsissä.


Kiinnostavalla tavalla taidon ja taiteen rajapinnoilla liikkuva Eero Kumanto on kehittänyt pienoismallityöskentelyn omintakeiseksi taidekäsityöksi ja luonut alalla kansainvälisen uran. Kumannon koulutustausta on hyvin taide- ja käsityöpainotteinen ja hän on työskennellyt pitkään teollisen muotoilun parissa päätyönään. Nykyään Kumanto toimii yksityisyrittäjänä graafisen suunnittelun, taiteen ja pienoismallien parissa.


Vuonna 1984 perustettu Kumu Drums on Pekka Helasen yritys, joka valmistaa käsityönä laadukkaita rumpuja kansainväliselle ja laajalle asiakaskunnalle, johon kuuluu muun muassa ammattimuusikoita, äänitysstudioita, soittokuntia, musiikkioppilaitoksia ja laatutietoisia harrastajia. Kumu Drumsin rummut tunnetaan niiden hienosti soivasta äänestä, mutta myös rumpujen tyylikäs design on niittänyt mainetta ympäri maailmaa.


Kurikkalaislähtöinen Molla Mills on virkkaustradition kansainvälinen uranuurtaja ja uudistaja, joka on uransa aikana nostanut uuteen kukoistukseen perinteisen, arkipäiväisen tekniikan eli virkkauksen. Molla Mills on useamman kirjan kirjoittanut käsityökirjailija, suunnittelija ja käsityöalan tiedontuottaja, joka opettaa käsitöitä ympäri maailmaa – seuraavaksi vuorossa on virkkaustyöpajakiertue Etelä-Amerikassa.


Pekka Tuomisen Pekka Tuominen Custom Knives on yhden miehen käsityöyritys. Tuominen on perinteikkään puukkoalan menestyneimpiä tekijöitä ja luonut itselleen kansainvälisen uran. Tuomisen yrityksellä on erittäin laaja mallisto ja tuotteita moneen käyttötarkoitukseen. Täysin käsityömäinen tuotanto pitää sisällään kaikenlaisia veitsiä, muun muassa puukkoja, leukuja, metsästysveitsiä, tikareita ja taittoveitsiä. Pääosa puukkoseppämestari Tuomisen tuotannosta on tilaustöitä.


Taito-Finlandia-palkinnon ovat aiemmin saaneet Ruokangas Guitars Oy (2012), jolloin valitsijana toimi muotoilukriitikko Kaj Kalin; Hattulan Kaakelitehdas Oy (2013), valitsijana vaatesuunnittelija Paola Suhonen; Lapuan Kankurit (2014), valitsijoina suunnittelijat Aamu Song ja Johan Olin, Sarpaneva Watches / Stepan Sarpaneva (2015), valitsijana suunnittelija Harri Koskinen; kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki (2016), valitsijana vaatesuunnittelija Katri Niskanen sekä Restaurointi Mikael Holma (2017), valitsijana Finlayson Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Palkinto voidaan myöntää alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.