Suomen Kädentaidot
{Content.image.alt

Taito-Finlandia

Muoti Design -lava, E-halli

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla.

Palkinto voidaan myöntää alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.

Voittaja saa 5 000 euron palkintosumman, jonka lahjoittaa tänäkin vuonna kotimainen teevalmistaja Forsman Tee. Vuoden 2018  voittajan valitsee pitkän uran muotoilun, suunnittelun ja taiteen maailmassa tehnyt Pentik Oy:n perustaja, suunnittelija ja taiteellinen johtaja Anu Pentik.

Taito-Finlandia-tunnustuksen voittaja julkistetaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa perjantaina 16.11.2018.

Yleisö sai ehdottaa omia suosikkejaan voittajaksi 17.10. saakka. Lomakkeen täyttäneiden kesken arvoimme kolmen päivän rannekkeen messuille. Rannekkeen voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Kilpailun säännöt

Forsman tean logo

 


Palkitut

Taito-Finlandia on jaettu vuodesta 2012 lähtien.

Restaurointi Mikael Holma (2017)
Mikael Holma.

Valitsija: Jukka Kurttila, Finlayson Oy.
Palkinnon lahjoittaja: Forsman Tee Oy

Voittajan työssä näkee vanhan ja kauniin kunnioittamisen, syvän halun ymmärtää sitä, ja ilman ymmärrystä materiaaleista ei voi synnyttää kauneutta eikä täydellisyyttä. Mielestäni Holma pyrkii kohti täydellisyyttä ja kaiken lisäksi vielä ilman oikoteitä ja kompromisseja, mikä on hirvittävän tärkeä piirre aina kun tehdään täydellisyyttä hipovaa kädenjälkeä.

 

Terhi Pölkki, kenkäsuunnittelija (2016)
Terhi Pölkki.

Valitsija: vaatesuunnittelija Katri Niskanen
Lahjoittaja: Tampereen Messut Oy

Terhi Pölkki -brändi erottuu tyylikkäällä ja hallitulla kokonaisuudella. Tuotteiden laatuun on panostettu hyvillä materiaaleilla ja viimeistellyllä työnjäljellä. Tyyli on omaleimainen ja tunnistettava, ja brändin visuaalinen ilme on hiottu, mikä lisää tuotteiden houkuttelevuutta. Terhi Pölkki edustaa ehdottomasti suomalaista osaamista kansainvälisellä tasolla.

 

Stepan Sarpaneva, kelloseppä, Sarpaneva Watches (2015)
Stepan Sarpaneva / Sarpaneva Watches

Valitsija: suunnittelija Harri Koskinen
Lahjoittaja: Tampereen Messut Oy

Kelloseppä Stepan Sarpaneva on hyvä esimerkki korkeatasoisen käsityön ja muotoilun liiton merkityksestä tänä päivänä. Korkealaatuisten tuotteiden täytyy olla karaktäärisiä, jotta ne ovat haluttavia. Vahvan henkilöbrändin luonti vaatii kovaa työtä ja Sarpaneva on myös kansainvälisesti tunnettu. Näkemyksellisen osaamisen kautta syntyy myös muita työllistävä vaikutus.

 

Lapuan Kankurit (2014)
Lapuan Kankurit -palkitseminen

 

Valitsija: Aamu Song ja Johan Olin
Lahjoittaja: Aito Säästöpankki

Neljännessä polvessa pyörivä kutomo on pitänyt tuotannon omissa käsissään. He ovat panostaneet tuotekehittelyyn ja tuotesuunnitteluun tehden yhteistyötä nousevien ja nimekkäiden suunnittelijoiden kanssa. Näiden koti- ja ulkomaisten suunnittelijoiden jälki näkyy Kankurien tunnistettavassa tuoteperheessä. Tuotteissa yhdistyy todella hienosti uuden luominen ja perinteiden kunnioittaminen. On mahtavaa nähdä uudistunut perinteinen teollisuuden ala, joka on onnistunut pitämään juurensa tukevasti maassa. Täällä saunamaassa kun elämme, on aivan upeaa, että meillä on näitä tuotteita valmistava yritys. He pitävät tekstiilituotannon täällä hyvässä hengessä ja kaiken lisäksi tuotteiden hintaluokka on sellainen, että ne ovat kaikkien saatavilla. Lapuan Kankurit on yritys, joka näyttää hienoa esimerkkiä kotimaisen valmistuksen tulevaisuudesta.

 

Hattulan Kaakelitehdas (2013)
Hattulan kaakelitehdas Oy

Valitsija: Paola Suhonen
Lahjoittaja: Oy Gustav Paulig Ab

Taito-Finlandia 2013 from Tampereen Messut on Vimeo.

 

Ruokangas Guitars (2012)
Ruokangas Guitars

Valitsija: muotoilun asiantuntija, kriitikko ja kirjailija Kaj Kalin
Lahjoittaja: Oy Gustav Paulig Ab

Vuonna 2012 ensimmäisen Taito-Finlandia-tunnustuksen sai Ruokangas Guitars.  Palkinnon saajan valitsi valintaraadin nimeämien ehdokkaiden joukosta muotoilun asiantuntija, kriitikko ja kirjailija Kaj Kalin.