Suomen Kädentaidot
Suomen Kädentaidot

Vihreämpi vaatetuotanto karistaa tarpeettomat tekstiilikilot

Uutinen  11.09.2019

Yhä useampi suomalainen tekstiilialan yritys suosii kiertotalouden toimintamallia, selviää Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä II -julkaisusta. Kuluttajille tarjotaan perinteisten kirpputorien ja luomupuuvillan lisäksi monia uudenlaisia ratkaisuja ikuisesti kiertävästä kuidusta vaatelainaamoihin. Alan yritysten näköpiirissä eivät siinnä ainoastaan kotimaiset vaan myös kansainväliset markkinat.

Nopeat heräteostot on karsittava kulutustottumuksista

Kiertotalous on yksi Suomen Kädentaitojen jatkuvista teemoista, sillä se kytkeytyy keskeisesti käsillä tekemiseen ja kotimaiseen designiin. Kotimaisten tuotteiden suosiminen on ekologista; kuljetusten päästöt vähenevät, tuotteet valmistetaan varmasti ympäristöä kunnioittaen ja laatu on huipputasoa, jolloin tuotteen käyttöikä pitenee. Alan suurimpana tapahtumana Suomen Kädentaidot -messut on media, jonka avulla voidaan vauhdittaa tietoisuuden leviämistä kiertotalouden kuumimmista trendeistä.

Kiertotaloudessa ei ole kyse ainoastaan taloudellisesta hyödystä vaan toimintaympäristön sanelemasta välttämättömyydestä. Luonnonvarojen hupeneminen ajaa yritykset uusien innovaatioiden äärelle.

Tämän vuosituhannen aikana on herätty kertakäyttökulutuksen ja tavaraähkyn haittoihin. Vihreän aallon myötä on syntynyt yrityksiä, jotka uskovat vastuullisemman tekstiiliteollisuuden taloudelliseen kannattavuuteen. Kuluttajat arvostavat yhä enemmän kestävän kehityksen tuotteita ja niillä on koko ajan enemmän kysyntää.

Suomen Kädentaidot

Tekstiilikilojen suurimmat pudottajat

Alalla muodostuu jatkuvasti toimintamalleja, joiden avulla voidaan vähentää tarpeetonta tekstiilituotantoa. Suomalaisissa yrityksissä ollaan uusien materiaalien kehittämisen ytimessä. Kuituja valmistetaan esimerkiksi vanhoista työvaatteista. Puukuidut ja muut luonnonkuidut ovat uusien materiaalien raaka-aineita niin ikään. Parhaimmillaan olemassa olevasta kierrätysmateriaalista yksinkertaisesti tehdään uusi tuote. Yrittäjät loihtivat ylijäämäkankaista trendikkäitä asusteita, hukkamateriaaleista design-mattoja ja poistotekstiileistä muotivaatteita.

Lisäksi vaatealalla kukoistavat palveluita tarjoavat yritykset. Vaatteiden käyttöikää ja -astetta kasvatetaan vaatelainaamoiden ja second hand -liikkeiden avulla. Verkossa toimivat palvelut mahdollistavat sen, että tuotteet ovat parhaimmillaan kaikkien saatavilla sijainnista riippumatta. Yksi keino pidentää vaatteen käyttöikää korkeatasoisen suunnittelun lisäksi on korjauttaa vaatteita tarpeen tullen paikallisella ompelijalla ja näin työllistää käsityöalan ammattilaisia.

Ekologisesti valmistettuihin kotimaisiin tuotteisiin voi tutustua Suomen Kädentaidot -messujen TH!NK Design Shop -alueella 15.–17.11.2019 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Lue lisää TH!NK Design Shopista ja tutustu alueella esillä oleviin tuotteisiin.