Suomen Kädentaidot

TAUKO Magazinen tarina massojen muotimaailmasta ompelumaailman yhteisöksi

Uutinen  17.10.2022

Jokaisella mehevällä tarinalla on aina alkunsa ja loppunsa. TAUKO Magazinen tarinan alkupiste lennättää 90-luvulle lappeenrantalaisen yläkoulun käsityöluokkaan. Loppupistettä ei ole näköpiirissä, sillä suomalais-saksalainen ompelujulkaisu kasvaa ja hengittää elämänsä parasta aikaa käsityöalan huipulla.

TAUKO Magazinen perustaja ja toinen omistaja berliinissä asuva Mila Moisio on kulkenut yhtiökumppaninsa helsinkiläisen Kaisa Rissasen kanssa pitkän tien Lappeenrannasta Milanon ja Pariisin muotiviikoille ja taideopintojen kautta aina oman TAUKO-nimisen vaatemerkin perustamiseen asti. Lopulta oma vaatemerkki sai jäädä taka-alalle, kun muotimaailman ja teollisen tuotannon lainalaisuudet alkoivat tuntua vierailta. Syntyi TAUKO Magazine, jonka tarinaan saamme nyt tutustua.

Yhteinen taival alkoi yläkoulun käsityötunneilta, joiden aikana Moisio ja Rissanen tutkivat ahkerasti sen ajan käsityölehtiä ja -julkaisuja. Vaikka elämä kuljetti ystävykset taiteiden tutkimuksen luo yliopistomaailmaan, oli intohimo käsitöiden ja vaateompelun pariin kylvetty jo nuoruusvuosina.

− Kun valmistuin taiteiden tutkijaksi, sain isältäni lahjaksi ensimmäisen teollisuusompelukoneeni. Kytevä into ja palo tehdä käsin oli kasvanut ja päätimme Kaisan kanssa alkaa kulkemaan sitä kiinnostusta kohti, kertoo Moisio.

Kaksikko aloitti omien kaavahäkkien suunnittelun. Vanhoista vintage-verhoista valmistettuja mekkoja myytiin ympäri Suomen erilaisilla festareilla. Taideopintojen kautta kertyneet verkostot imaisivat aloittelevat tekijät mukaan erilaisten pienten teatterien pukusuunnitteluihin.

− Teatteripuvustusten rinnalla aloimme tehdä esimerkiksi hääpukuja ja hyvin omannäköisiä kustomoituja asiakastöitä, joista kehittyi meidän oma muotokielemme ja mallisto. Näin syntyi TAUKO-vaatemerkki.

Muotimaailman pyörteissä tekijyys nosti kasvojaan

Parivaljakko kuljetti TAUKOa kansainvälisille markkinoille ja valloitti eurooppalaisia muotiviikkoja. Kaikki vaatteet valmistettiin alusta asti uusiokäytetyistä tekstiileistä, kuten sairaalalakanoista. TAUKO herätti Moision ja Rissasen kuitenkin ymmärtämään, mistä vaatteen merkitys yleensä ihmisille syntyy. Henkilökohtainen suhde tekijään ja tekijyyteen ovat isossa roolissa.

Muotimaailma ja vaateteollisuus taas perustuvat vastakkaiseen ajatteluun. Kaiken keskiössä on massatuotanto, jotta hinnat pysyvät kohtuullisina. Muotimarkkina pyrkii peittämään yksilöllisyyttä eikä tuotteissa näy yksilöllisiä eroja.

− Monen tekijän summana luovuimme omasta vaatemerkistämme. Meillä heräsi vahva tarve muuttaa muotimaailmaa ja olla vieläkin radikaalimmin erilaisia. Perustimme TAUKO Magazinen, jotta saisimme ihmiset ymmärtämään vaatteiden merkityksen myös oman tekijyyden näkökulmasta.

TAUKO Magazine antaa näkyvyyttä ompelijoille ja suunnittelijoille, ja esittelee heidän mallistojaan ja kaavojaan ympäri maailman. Lehti nostaa esiin ompelumaailman ajankohtaisia puheenaiheita ja ilmiöitä. Ympäristö, yhteisö ja kulttuuri ovat lehden peruspilareita. Saavutettavuus ja inklusiivisuus näkyvät moniäänisinä tekijöinä, kirjoittajina ja malleina.

Keväällä 2021 perustettu TAUKO Magazine on reilussa vuodessa kasvanut ompelumaailman isoksi verkkojulkaisuksi ja aikakauslehdeksi, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Instagram-tili @taukomagazine ylläpitää ompeluyhteisöä ja esittelee lehdessä mukana olevia ompelijoita ja suunnittelijoita.

TAUKO Magazine saapuu tänä vuonna myös Suomen Kädentaitoihin omalla osastollaan C 930. Mila Moisio nousee Idealavalle su 19.11. klo 12. kertomaan TAUKO Magazinen tarinaa vielä tätä artikkelia syvällisemmin.