Suomen Kädentaidot

Taito-Finlandia 2017 -voittajan valitsee Jukka Kurttila

Uutinen  26.10.2017

Taito-Finlandia 2017 -kilpailun finalistit on valittu, raadin valitsemasta nelikosta tunnustuksen voittajan valitsee Finlayson Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kurttila. Voittaja julkistetaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa perjantaina 17.11.2017. Voittaja saa 5000 euron palkintosumman, jonka lahjoittaa tänä vuonna Taito-Finlandia-sponsorina toimiva kotimainen teevalmistaja Forsman Tee.

– On ollut kunnia päästä valitsemaan tämänvuotista palkinnonsaajaa. Ilman hyviä kädentaitoja villeimmätkään unelmat eivät muutu todeksi. Siksi on hienoa, että kerran vuodessa pysähdymme osoittamaan kunnioitusta niille, jotka eivät vain puhu ja viisastele, vaan myös tekevät asioita, toteaa Taito-Finlandia 2017 -valitsija Jukka Kurttila.

Jukka Kurttila

Taito-Finlandia 2017 -finalistit ovat hämeenlinnalainen Restaurointi Mikael Holma, rääkkyläläinen Koistinen Kantele, imatralainen kansallispukuvalmistaja Soja Murto sekä espoolainen tekstiilitaiteilija Ritva Puotila.

Restaurointi Mikael Holma restauroi antiikin lisäksi myös uudempia huonekaluja. Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta huonekalujen restauroija -artesaaniksi vuonna 2011 valmistuneen Holman työhön kuuluu muun muassa puuosien kunnostusta, pintakäsittelyjä, lyötteiden uudelleenvalmistusta, kultausta ja verhoiluja. Holman asiakkaina ovat olleet muun muassa Pikkupalatsi Oy, Emil Aaltosen museo ja presidentinlinna. Yhtenä merkittävimmistä töistään Restaurointi Mikael Holma on restauroinut yhden miehen voimin eduskunnan istuntosalin kaikkien 200 kansanedustajan pöytäpaikat ja 38 uniikkia kokopuista eduskunnan ovea karmeineen.

mikael holma


Koistinen Kantele on rääkkyläläinen perheyritys, joka valmistaa Pohjois-Karjalassa Suomen kansallissoittimia, kanteleita. Yrityksen toimintahistorian voidaan sanoa alkaneen vuonna 1957, jolloin Otto Koistinen, vuonna 2010 kantelemestariksi nimetty kanteleenrakentaja, valmisti ensimmäisen kanteleensa. Koistinen Kanteletta pidetään suomalaiskansallisen soitinperinteen uudistajana: se on kehittänyt erityisesti Hannu Koistisen johdolla kanteleesta modernin ja kansainvälisen, kaikilla estradeilla uskottavan ammattisoittimen ja on saanut mm. vuonna 2012 Rantasalmi-palkinnon suomalaisen kanteleen ominaisuuksien ja designin modernisoinnista sekä kansallissoittimen tuomisesta tyylikkäällä ja korkealaatuisella tavalla osaksi suomalaista nykykulttuuria.

kantele Kolilla

 


Vuoden käsityöläinen 2017 Soja Murto on kansallispukuvalmistaja ja yrittäjä sekä kansallispukujen tuuletuspäivän ideoija ja kehittäjä. Murto ei käytä ompelukonetta kansallispukujen tekoon, vaan valmistaa käsin kansallispukukankaat ja -nauhat sekä ompelee ja kirjoo esikuvien mallien mukaan. Hän myös kouluttautuu ja toimii tiiviissä yhteistyössä muiden kansallispukualan ammattilaisten kanssa saadakseen koko ajan käyttöönsä viimeisimmän tutkimustiedon. Murron erityisosaamista ovat kansallispukukankaat, kansallispukujen ompelu, kirjonnat, nauhat ja pukujen historia.

Kuva: Jarkko Lempiäinen
soja murto
Kuva: Suomen käsityön museo

 


Tekstiilitaiteilija Ritva Puotilan ura on pitkä ja monipuolinen ja se on kulkenut aina uran alkuvaiheiden palkituista ryijyistä työskentelyyn mm. tanskalaisen Dansk International Designin kanssa sekä pitkään yhteistyöhön (1961–84) Tampellan kanssa. Puotila on saanut useita kansainvälisiä ja kotimaisia palkintoja kuten Suomi-palkinnon ja Kaj Franck -muotoilupalkinnon. Vuonna 1987 Puotila perusti poikansa Mikko Puotilan kanssa Woodnotes-yrityksen, jonka paperinarutuotteet tunnetaan kansainvälisesti tyylikkäästä designistaan ja korkeasta laadustaan. Woodnotesin tuotannosta 60 % suuntautuu vientiin yli 40 eri maahan.

Kuva: Harald Raebiger
Kuva: Harald Raebiger

Taito-Finlandia-palkinnon ovat aiemmin saaneet Ruokangas Guitars Oy (2012), jolloin valitsijana toimi muotoilukriitikko Kaj Kalin; Hattulan Kaakelitehdas Oy (2013), valitsijana vaatesuunnittelija Paola Suhonen; Lapuan Kankurit (2014), valitsijoina suunnittelijat Aamu Song ja Johan Olin, Sarpaneva Watches / Stepan Sarpaneva (2015), valitsijana suunnittelija Harri Koskinen sekä kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki (2016), valitsijana vaatesuunnittelija Katri Niskanen.

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Palkinto voidaan myöntää alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.