Suomen Kädentaidot
huovutettuja kanoja

Martat messuilla: naisten tasa-arvon ja itsenäistymisen historiaa

Uutinen  19.09.2017

Suomen Kädentaidot -messujen teemoissa näkyy tänä vuonna erityisesti kotimaassa valmistus, pienyrittäjyys sekä Suomi 100 -juhlavuosi. Maailman mittakaavassa kohtuullisen aikaisessa vaiheessa itsenäistyneet suomalaiset naiset ovat olleet merkittävässä roolissa yhteiskunnan kehittymisessä ja muodostumisessa nykyisenlaiseksi. Vuosia Kädentaidot-näytteilleasettajana ollut Martta-järjestö linkittyy vahvasti naisten itsenäistymisen historiaan sekä moniin messuteemoihin ja kädentaidoilla on ollut merkittävä rooli naisten itsenäistymisessä ja tasa-arvokehityksessä.

Marttojen viesti satavuotiaalle itsenäiselle Suomelle

Ydinsisältöä Martta-toiminnassa on aina ollut taitojen ja osaamisen levittäminen, ja Marttojen viesti satavuotiaalle Suomelle korostaakin yhdessä tekemistä ja osaamisen jakamista eteenpäin:

– Marttojen lahja satavuotiaalle Suomelle on taidon ja osaamisen jakaminen eteenpäin, taitojen siirtyminen taas seuraavalle sukupolvelle. Marttojen toimintaa taustoittaa vahva perinnetietoisuus ja osaaminen, mutta modernin maailman tahdissa pysytään mukana ja tottakai myös uudistutaan jatkuvasti, kuvaa Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Marttojen osastolla pääsee osaksi naisten tasa-arvon ja itsenäistymisen historiaa

Martta-toiminta linkittyy messuteema pienyrittäjyyteen yllättävälläkin tavalla: 1900-luvun alussa Suomessa elettiin vielä osittain omavaraisesti ja rahaa käytettiin perheissä vähän – naisilla sitä ei usein ollut ollenkaan. Marttojen kanta oli, että myös naisten tuli saada omaa rahaa ja yksi keino tähän oli opastaa naisille uusi elinkeino, Marttojen tapauksessa kanojen kasvatus. Martta-yhdistysten alueille perustettiin mallikanaloita, joissa halukkaat naiset saivat käydä oppimassa kanan kasvattamista ja kanojen kasvattamisesta ja munien myymisestä tulikin yksi tärkeimmistä naisten rahanhankkimiskeinoista.

Martta-järjestön alkuvuosina tärkeäksi toimintamuodoksi kylissä ja kaupungeissa muodostuivat myös ompeluillat, joita pidettiin ”kansannaisille ja tehtaantytöille”. Ompeluiltojen ohjelmassa oli esitelmiä, laulua ja keskustelua alustusten pohjalta. Alustuksia eivät pitäneet vain lähetit eli neuvojat ja järjestön puuhanaiset, vaan myös tavalliset naiset. Näin toteutui järjestön idea siitä, että naiset oppivat toisiltaan.

– Martat ovat olleet alusta asti naisen asialla. Tämänhetkisissä kehitysyhteistyöhankkeissa kanoilla on yhä samanlainen rooli kuin aikoinaan Suomessa. Marttojen messuosastolle tulee tänä vuonna esille huovutettuja, aidonnäköisiä kanoja, jotka muistuttavat marttailun historiasta, kuvaa Marianne Heikkilä.

Marttojen messuosastolla on myös riemastuttava kuvausseinä, osastolla valmistetaan nostalgisia nappihyrriä ja myynnissä on näköispainos Saimi Latosen kirjasta Pula-ajan ruokaohjeita vuodelta 1946. Lisäksi osastolla on mahdollisuus istahtaa hetkeksi mukaan ompeluseuraan.

Ompeluseurat kokoontuvat jälleen – katoavia taitoja opetellaan yhdessä

Marttojen käsityötoiminnan tämän vuoden teemana on Hetki on käsillä -ompeluseurat, joihin pääsee osallistumaan myös Marttojen messuosastolla. Vuoden alusta asti eri alueiden Martta-yhdistykset ovat järjestäneet ompeluseuroja vanhanaikaiseen tyyliin. Seuroissa on opeteltu perusasioita kuten parsimista, nappien laittoa, lahkeiden lyhennystä, neulomista ja virkkausta. Martat ovat myös järjestäneet kouluissa neuvontahetkiä, joissa lasten ja nuorten kanssa on opeteltu perustaitoja kuten napin ompelua, ja askarreltu heidän kanssaan nappipuita. Taka-ajatuksena on ollut tuoda ompeluseurat näkyviksi myös julkisissa tiloissa ja seuroja on järjestetty muun muassa kirjastoissa. Messuilla Marttojen pisteen ompeluseurat ovat luonnollisesti avoimet kaikille kävijöille.

Yhdessä tekemisen puolesta puhuu myös Kässämartta-toiminta. Esimerkiksi Pirkanmaalla vuoden alusta startannut kässäryhmä on tuonut yhteen kymmeniä käsitöistä ja uusien taitojen oppimisesta kiinnostuneita. Kässäryhmiä on joka puolella Suomea ja kiinnostuneet voivat kysellä Marttojen kässäryhmistä oman paikkakuntansa martoilta. Samanhenkiseen ryhmään on helppo mennä mukaan oppimaan yhdessä ja kokemaan uusia asioita.

Lähde:
Kanojen kasvatusta ja muita ansaintakeinoja

Tutustu toimintaan:
www.martat.fi
Voit olla yhteydessä oman alueesi Martta-piiriin osoitteessa www.martat.fi/marttapiirit