Suomen Kädentaidot

Juhlavuoden Vuoden Artesaani 2018 -finalistit julki

Uutinen  24.10.2018

Vuosittainen Vuoden Artesaani -tunnustus jaetaan Suomen Kädentaidot -messuilla nyt 10. kertaa! Kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksista valmistuneille tai valmistuville oppilaille. Kilpailun tavoitteena on pitää yllä ja lisätä suomalaisen käsityön arvostusta, edistää tietoisuutta alalle valmistuvista kädentaitajista sekä edesauttaa vastavalmistuneiden artesaanien työllistymismahdollisuuksia. Kilpailun raati valitsee osallistujista 3–5 finalistia ja kilpailun voittaja palkitaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa. Raatiin kuuluu Suomen Kädentaidot -näyttelytoimikunnan asiantuntijoita sekä Opetushallituksen edustaja. Messuilla on nähtävillä myös kuvia aiempien vuosien voittajien töistä erityisessä juhlavuoden näyttelyssä. Vuoden 2018 finalistit ovat Jonne Lindholm Turusta, Mia Lorenz Vaasasta ja Marko Seppälä Raumalta. Voittaja julkistetaan Tampereella Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa 16.11.2018.


Jonne Lindholm, Turku, SASKY
Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

 

 

 

 

 

 

 

Raadin arvio: Rakennusrestauroinnin artesaaniksi keväällä 2018 valmistuneen turkulaisen Jonne Lindholmin vahvuuksia ovat intohimoinen, sitoutunut, periksiantamaton asenne. Lindholmin entisöintiprojektit edustavat mallikelpoisesti perusteellista ja perinteistä suomalaista työtä. Lindholmin työssä kohtaavat vanha ja uusi, kaikki lähtee vauriokartoituksesta ja vanhan dokumentoinnista. Raadin mukaan Lindholmin ote on visuaalinen ja hänellä on taito nähdä kokonaisuuksia.


Mia Lorenz, Vaasa, SASKY
Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

 

 

 

 

 

 

Raadin arvio: Keväällä 2018 Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vaatetusalan artesaaniksi valmistunut Mia Lorenz on raadin mukaan nähnyt kauniissa, hyvin istuvissa ja muotoilluissa sekä ajattomissa vaatteissaan paljon vaivaa ja niissä on onnistuttu hienosti zero waste -menetelmän kanssa. Tuotteet ovat jätteettömiä ja niiden hukkaprosentti on 0. Hukkamateriaalin minimointi lämmittää raadin mieltä erityisesti siksi, että yhtenä Suomen Kädentaidot 2018 -messuteemana on kiertotalous.


Marko Seppälä, Rauma, RASEKO
Raision seudun koulutuskuntayhtymä 


 

 

 

 

 

 

 

Raadin arvio: Puualan artesaaniksi keväällä 2018 valmistunut raumalainen Marko Seppälä vakuutti ja hurmasi raadin raikkaalla ja laadukkaalla suunnittelullaan. Seppälän Puusuti #1 -tuoli on alun perin suunniteltu niin, että sitä voi tehdä sarjatuotantona ja tuolien kohderyhmä on tarkkaan mietitty. Raadin mukaan Seppälä työstää erikoispuulajeista – kuten saarnista ja jalavasta – valmiiksi tuotteiksi upeita esineitä, joissa näkyy kaunis puunkäsittelytekniikka ja kädenjälki.

 

Lue lisää kilpailusta täällä.