Suomen Kädentaidot

{Content.image.alt

Vuoden Artesaani

E-halli

Vuoden Artesaani -kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksista valmistuneille tai valmistuville oppilaille.

Kilpailun tavoite on pitää yllä ja lisätä suomalaisen käsityön arvostusta, edistää tietoisuutta alalle valmistuvista kädentaitajista sekä edesauttaa vastavalmistuneiden artesaanien työllistymismahdollisuuksia.

Kilpailun raati valitsee osallistujista 3–5 finalistia. Raatiin kuuluu Suomen Kädentaidot -näyttelytoimikunnan asiantuntijoita sekä Opetushallituksen edustaja.

Finalistit 2017

Vuoden Artesaani 2017 -finalistit on nyt julkistettu, finalistit ovat aakkosjärjestyksessä Asta Immonen Vantaalta, Antti Korpi Tampereelta ja Heli Mälkönen Salosta. Kaikki finalistit valmistuvat artesaaneiksi joulukuussa 2017.
Asta Immonen, Vantaa, SASKY / Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

Raadin arvio: Kädentaitojen ohjauksen artesaaniksi valmistuvan Asta Immosen kilpailutyö vuokrattavat nukketeatterinuket on hyvä kokonaisuus, joka yhdistää useamman taiteenlajin. Hyvin tuotteistetuissa töissä näkyy persoonallisuus ja ekologisuus. Nukketeatteri on nousussa ja visuaalisesti lahjakkaan taiteilijan työt ovat suloisia, kauniita ja taidokkaita. Tekijä osaa ajatella tuoreesti vuokrauksen ja korjauspalvelun muodossa: vanhojen pehmolelujen työstäminen uudeksi tuotteeksi on kestävää kehitystä ja kiertotaloutta parhaimmillaan. Immonen osaa myös markkinoida ja jakaa omaa osaamistaan taidokkaasti.

Antti Korpi, Tampere, SASKY / Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

Raadin arvio: 3D-tulostuksen ja -mallintamisen artesaaniksi valmistuvan Antti Korven ammattimaiset 3D-puukonkahvatyöt ovat yksilöllisiä ja hyödyntävät alalla suhteellisen uutta 3D-teknologiaa taidokkaasti. Valmiissa, toimivassa ja innovatiivisessa sekä vientiin soveltuvassa tuotteessa ansaintalogiikka on kohdallaan.  Korvella on moderni mallistoajattelu ja rohkea tulokulma artesaanin työhön, hän myös työllistää muita alihankkijoita. Kauniissa ja mallisuojatuissa kuluttajatuotteissa näkyy alan arvostus ja tulevaisuus.

Heli Mälkönen, Salo, Salon seudun ammattiopisto

Raadin arvio: Designtekstiiliartesaaniksi valmistuvan Heli Mälkösen Kuvakudos-kilpailutyö on taitavasti toteutettu ja kaunis kokonaisuus. Tuote ja tekniikka sopivat hyvin käyttötarkoitukseensa ja mielenkiintoisessa toteutuksessa luonnonmateriaalien käyttö on erityisen taidokasta. Visuaalisesti lahjakkaan tekijän tuotteet muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden ja eräänlaisen tarinan. Tuotteen aiheeseen on onnistuttu vangitsemaan lumoavaa valoa ja liikettä.

 

Raati arvioi mm. seuraavia asioita:

 • Työn laatu ja tekninen toimivuus
 • Esteettinen ja visuaalinen kokonaisuus
 • Käyttötarkoitus
 • Markkinointikelpoisuus
 • Ajattomuus
 • Työllistävyys
 • Ekologisuus ja kestävä kehitys

Vuoden Artesaani -kilpailun voittaja julkistetaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa. Palkinnoksi kilpailun voittaja saa 500 euron stipendin ja suunnitella sekä toteuttaa omista töistään Suomen Kädentaidot -messuille näyttelyn.

AVAJAISTEN AIKATAULU

 


Näyttely

Voittajan töitä on nähtävillä omalla messuosastolla E 308.

 


Voittajat

Katarina Talbonen (2016)

Pohjois-Karjalan ammattiopisto

 

Arttu Åfeldt (2015)

Ammattiopisto Tavastia

 

Katja Lettinen (2014)

Saamelaisalueen koulutuskeskus

 

Riikka Peltola (2013)

vaatetusalan artesaani, LPKKY / Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

 

Timo Lehtonen (2012)

Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

 

Jouni Järvinen (2011)

Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

 

Untamo Sallinen (2010)

Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

 

Susanna Ahlvik (2009)

Optima-ammattiopisto

 


Ilmoittaudu Vuoden Artesaani -kilpailuun

HUOM! Vuoden Artesaani -kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksista valmistuville oppilaille.

Kilpailuun osallistujat laativat raadille vapaamuotoisen esittelyn itsestään sekä kilpailutöistä/-työstä kuvineen, jotka toimivat näytteenä osallistujan osaamisesta. Esittelyn tulee sisältää tiedot muun muassa työn valmistusmateriaalista ja -tekniikasta, mahdollisesta käyttötarkoituksesta, työn koosta, työn nimen sekä mahdolliset muut tiedot.

Oppilaitos ilmoittaa oppilaat kilpailuun tai oppilas itse voi ilmoittautua suoraan kilpailuun.

 • Keväällä 2017 valmistuvat oppilaat 31.5.2017 mennessä
 • Jouluna 2017 valmistuvat oppilaat 15.9.2017 mennessä
Ilmoittautuminen on päättynyt

 

Esittely

Kilpailuun osallistuvat oppilaat laativat raadille vapaamuotoisen esittelyn itsestään sekä itse valmistamistaan ja suunnittelemistaan kilpailutöistä/-työstä kuvineen. Esittely toimii näytteenä ja kuvauksena osallistujan osaamisesta. Esittelyssä tulee kertoa työn/töiden valmistusmateriaali ja tekniikka, käyttötarkoitus, työn koko, työn nimi, hinta sekä mahdolliset muut tiedot (esim. markkinointikelpoisuus, kohderyhmä jne.).

Esittely voi olla esim. perinteinen portfolio, Powerpoint-esitys tai video.

Lähetä esittely sähköpostilla viimeistään:

 • Keväällä valmistuvat 30.6.2017
 • Jouluna valmistuvat 3.10.2017

Lähetä esittely

 

Finalistit

Raati valitsee voittajan finalistien joukosta. Jokaiselle finalistille ilmoitetaan kilpailun tulos viimeistään 16.10.2017 ja tulos julkaistaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa.

 

Palkinto

Palkinnoksi kilpailun voittaja saa suunnitella sekä toteuttaa omista töistään Suomen Kädentaidot -messuille näyttelyn ja lisäksi Tampereen Messut Oy:ltä 500 euron stipendin. Tampereen Messut Oy toimittaa näyttelyn peruspuittteet (seinät, matto, valaistus, näyttelynimikyltti).

 

Säännöt
 • Kilpailuun osallistuvavan on valmistuttava käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuoden 2017 aikana
 • Kilpailutyö tai -töiden tulee olla oppilaan itse suunnittelemia ja valmistamia
 • Kilpailuun on ilmoittauduttava annetussa aikataulussa
 • Kilpailuun osallistujat laativat raadille esittelyn työstään tai töistään ja itsestään annetussa aikataulussa
 • Voittaja suunnittelee ja toteuttaa näyttelyn omista töistään Suomen Kädentaidot -messuille

 

Lisätiedot kilpailusta

Jasmin Saadetdin-Rikkinen, projektipäällikkö
+358 207 701 232

 


Ilmoittautumislomake

Osallistu Vuoden Artesaani -kilpailuun!

Vuoden Artesaani 2017 -kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksista valmistuville oppilaille.

Ilmoittautuminen
 • Keväällä 2017 valmistuvat 31.5.2017 mennessä
 • Jouluna 2017 valmistuvat 15.9.2017 mennessä

Jokaiselle finalistille ilmoitetaan kilpailun tulos viimeistään 16.10.2017. Palkinnoksi kilpailun voittaja saa 500 euron stipendin sekä suunnitella sekä toteuttaa näyttelyn omista töistään Suomen Kädentaidot 2017 -messuille.

*Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia täyttää

Kilpailuun osallistuja


Oppilaitos


Yhteysopettaja

 

Kilpailuun osallistujan tulee valmistua artesaaniksi vuoden 2017 aikana.