Hyväntekeväisyyskumppanina Kehitysvammaisten Tukiliitto ry
Uutinen 19.10.2017
Suomen Kädentaidot -messut toteuttaa tästä vuodesta lähtien hyväntekeväisyystempauksen messuilla yhden valitsemansa tahon kanssa. Etsimme syyskuun 2017 loppuun saakka avoimella haulla hyvää tekevää kumppania ja monista hyvän mielen hakemuksista ensimmäiseksi kumppaniksi valikoitui Kehitysvammaisten Tukiliitto ry.
Kehitysvammaisten Tukiliitto on valtakunnallinen kansalais- ja ihmisoikeusjärjestö, joka vaikuttaa asenteisiin, lainsäädäntöön ja palveluiden saatavuuteen, ja antaa palveluihin ja oikeuksiin liittyvää neuvontaa. Se järjestää vertaistukea, perheiden tapaamisia, osallisuutta tukevia koulutuksia nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille sekä toimintavälineisiin liittyvää koulutusta. Tukiliittoon kuuluu ympäri Suomea noin 180 yhdistystä, joissa on noin 17 000 jäsentä.
Osastopaikka veloituksetta – tuotto kehitysvammaisten hyväksi
Tukiliitto saa hyväntekeväisyyskumppanin roolissa Suomen Kädentaidot 2017 -messuille veloituksetta osastopaikan, johon tulee myyntiin heidän omia tuotteitaan. Messuilta saatava tuotto käytetään kehitysvammaisten ihmisten ja heidän läheistensä hyväksi. A-hallin P9-myyntipisteellä on myös penkomislaari, josta löytyy muun muassa askarteluun sopivia kortteja ja joulutarroja.
– Messuosastollemme tulee myyntiin Suomessa suunniteltuja ja tehtyjä heijastimia ja joulukortteja, jotka pohjautuvat kehitysvammaisten taiteilijoiden taideteoksiin. Tuotteet ovat hyvin ajankohtaisia marraskuussa, ja lisäksi ne ovat kauniita ja laadukkaita, kertoo Tukiliiton varainhankinnan koordinaattori Riikka Manninen.
Kohtaa mut -yhteisötaideteos Kusaman hengessä
Tukiliiton osastolla toteutetaan myös yhteisötaideteos yhdessä messuvieraiden kanssa. Idea teokseen heräsi japanilaisen taiteilija Yayoi Kusaman näyttelystä, missä näyttelyvieraat saivat liimata yhteen teokseen pyöreitä, värillisiä tarralappuja.
– Tukiliitolla on samantapainen Kohtaa mut -merkki, josta on tehty muun muassa erivärisiä rintanappeja. Messuille tuomme Kohtaa mut -tarroja, joita messuvieraat voivat liimata yhteiseen teokseen ja jättää siihen siten oman jälkensä, Manninen kuvaa.
Kohtaa mut -teeman takana on ajatus siitä, että ihmiset tulisi kohdata yksilöinä ja persoonina eikä esimerkiksi pelkästään diagnoosin kautta. Toiveissa on nähdä ihminen, jonka yksi ominaisuus – esimerkiksi kehitysvamma – ei määrittele häntä kokonaan.
Kusaman taiteessa keskeistä on äärettömyys, toisto ja halu sulautua maailmaan. Tämä viimeinen kohta – halu sulautua maailmaan – kolahtaa hyvin Tukiliiton ajatusmaailmaan, Manninen summaa.
Konkreettinen vinkki: kädentaitoryhmät kaikille avoimiksi
Tukiliiton tavoitteena on kaikkien yhteinen maailma, jossa myös kehitysvammaiset ihmiset ovat osallisia ja yhdenvertaisia yhteiskunnan jäseniä. Manninen antaa kansalaisopistojen ja muiden kädentaitoryhmien vetäjille vinkin konkreettisesta keinosta edistää arjen osallisuutta ja yhdenvertaisuutta:
– Laittakaa ilmoituksiin näkyviin, että ryhmä on kaikille avoin. Tämä antaa viestin siitä, että kaikki ovat tervetulleita. Emme välttämättä tarvitse erillisiä erityisryhmiä. Ryhmän vetäjältä tai kurssin osallistujilta ei tarvita sen kummempia erityistaitoja kuin halua kohdata jokainen yksilönä. Jos joku osallistuja tarvitsee enemmän apua osallistumiseensa, hänellä voi olla mukana esimerkiksi oma henkilökohtainen avustaja. Konkreettisten tekojen kautta yhteinen maailma rakentuu. Voimme oppia toinen toisiltamme ja ennakkoluulot hälvenevät, Manninen sanoo.
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n osastolle pääsee hyvän mielen ostoksille A-hallin osastolla P9. Osastopaikan viereen pystytetään myös Kohtaa mut -yhteisötaideteos.
Hyväntekeväisyyskumppanihaku Suomen Kädentaidot 2018 -messuja varten avataan vuoden 2018 puolella.