Suomen Kädentaidot

Atte Kilpinen valitsee vuoden 2024 Taito-Finlandia-palkinnon voittajan: ”omannäköisyys on nerokkuutta”

Uutinen  27.05.2024

Kansallisbaletin 1. solistitanssija Atte Kilpinen on kutsuttu Taito-Finlandia 2024 -palkinnon saajan valitsijaksi. Taito-Finlandia on yksi merkittävimmistä tunnustuksista, jonka kädentaitojen ja kotimaisen designin ammattilainen voi Suomessa saada. Kädentaitoja ja kotimaisuutta arvostava ammattitanssija Atte Kilpinen kokee, että tämän vuoden teema ole rohkeasti sinä on hänelle tärkeä myös henkilökohtaisesti. 

Omannäköisyys on nerokkuutta. Vain olemalla oma itsesi ja tekemällä asioista omannäköisiäsi, voit saavuttaa onnellisuuden, Atte Kilpinen kiteyttää kysyttäessä mietteitä tämän vuoden Suomen Kädentaidot -messujen teemasta.  

Vuonna 2024 tapahtuman ole rohkeasti sinä -teema ylistää kädentaitajien persoonallisuutta ja omaleimaista kädenjälkeä. 

Tämä on tärkeä, hieno ja ajankohtainen teema. Olen hiukan elänyt kuplassa, että jokainen Suomessa pystyy olemaan oma itsensä, mutta valitettavasti emme ole tässä suhteessa vielä valmiita. Tarvitsemme rohkeutta ja kannustusta itseilmaisuun, jotta jokainen uskaltaa olla, tehdä ja luoda juuri siten, kuin itse haluaa, Kilpinen pohtii. 

Pinkissä frakissa koko kansan tietoisuuteen 

Kansallisbaletin 1. solistitanssija ponnahti koko kansan tietoisuuteen viimeistään vuonna 2022, kun yli kolme miljoonaa silmäparia seurasi Linnan juhlia. Kilpinen asteli Linnaan Teemu Muurimäen suunnittelema pinkki frakki yllään.  

Hampurissakin uraa luonut ammattitanssija on ollut taide- ja kulttuurialalla näkyvästi esillä jo tätä ennen kansainvälisesti. Vuoden 2022 itsenäisyyspäivän jälkeen tunnuttiin joka luokkahuoneessakin tietävän, kuka oli Atte Kilpinen pinkissä frakissaan. 

Frakin suunnitellut designer Teemu Muurimäki oli viime vuonna 2023 osa Suomen Kädentaitojen tapahtumaa ja ohjelmaa. Kotimainen design on Atte Kilpiselle tärkeää.  

Maailmassa tehdään massatuotantona valtava määrä tavaroita ja vaatteita. Mitä tahansa voi saada vain klikkaamalla. Se on kädentaidoille ja kotimaiselle designille traagista, sillä käsillä tekeminen ja huolellinen valmistaminen tarvitsee aikaa ja suunnittelua. Arvostan suomalaista taitoa todella paljon ja kotimaisuus on minulle tärkeä arvo. Suomessa on huikea määrä taitoa ja meidän pitäisi olla siitä ylpeitä, Kilpinen sanoo.  

Taito-Finlandian 2024 valitsijana pääsee sukeltamaan tekijöiden maailmaan 

Kilpinen tekee palkinnon saajan valinnan Suomen Kädentaidot -raadin esikarsinnan jälkeen 3–5 ehdokkaasta. Hän aikoo tutkia ehdokkaita teeman suomien linssien läpi, mutta ei suostu sitoutumaan vielä mihinkään valitsemiskriteereihin.  

Odotan tätä tehtävää innolla ja on suuri kunnia olla valitsemassa palkinnon saajaa. On kutkuttavaa päästä sukeltamaan tekijöiden maailmaan ja kädenjälkeen ja tutkia, mikä on juuri se heidän oma juttunsa. Kokonaisuus ratkaisee valinnassa, Kilpinen sanoo.  

Atte Kilpisen kotona on tehty aina käsitöitä. Hänen äitinsä ompelee, kutoo ja tekee mattoja. Lapsuudenkodissa seisoo valtavan kokoiset kangaspuut ja Kilpinen muistaa, että joulukorttiaskartelut tehtiin vuosittain perheen voimin.  

Olen nuorempana tykännyt tehdä käsilläni esimerkiksi keramiikkaa ja askarrella. Nyt tanssi on vienyt kaiken aikani. Tykkään silti yhä tehdä käsillä ja tartun telaan mielelläni eli maalaan ja remontoin. Toivon, että joskus on taas aikaa enemmän kädentaitojen tekemiseen, Kilpinen toivoo. 

Vaatteet osana roolia millintarkasti  

Ammattilaisbalettitanssijana Atte Kilpinen on työskennellyt paljon pukusuunnittelijoiden, designereiden, ompelijoiden ja muiden kädentaitojen ammattilaisten kanssa. Usein roolivaatteet tehdään mittatilaustyönä, jolloin siitä muodostuu tärkeä osa roolin kokonaisuutta. 

Ensi-iltateoksissa tanssijat pääsevät mukaan suunnittelemaan ja tekemään ehdotuksia vaatetukseen. Vaatteet tehdään tanssijalle aina millintarkkuudella. On upeaa se kaikki taito ja nähdä, miten hyvin vaatteista pidetään huolta. Vaatteet voivat olla käytössä yli 20 vuotta, kun teos lähtee kiertämään maailmaa. Jos toinen tanssija tarvitsee samaan roolivaatteeseen 2 senttimetriä lisää mittaa reiteen, niin puvun täytyy taipua tähän. Se on maagista, Atte Kilpinen kertoo.  

Yleensä puvut tehdään tanssijan ehdoilla ja vaatteen tulee sallia liikeradat sekä esimerkiksi oikeanlainen hengitystekniikka. Toisinaan kuitenkin tanssija taipuu asun mukana.  

Keväällä 2024 tehty Petruska-baletti kertoi siitä, miten valmistaudutaan muotinäytökseen ja teoksessa mallinuket heräävät henkiin. Olin yksi pääosan esittäjistä, tanssin Petrushkan roolin ja mallinukeksi pukeutuminen vaati paitsi nuken vaatteet, myös valkoisen naamion. Sen alla hengittäminen ei ole mikään helppo juttu, mutta visuaalinen näyttävyys meni tässä teoksessa luonnollisesti edelle. On unelmaa tehdä töitä taitavien tekijöiden kanssa, Kilpinen kiittelee.   

Ole rohkeasti sinä 

Atte Kilpinen nähdään Suomen Kädentaidot -messuilla Taito-Finlandian 2024 valitsijana sekä avajaispuheen pitäjänä. Kilpinen kutsuttiin valitsijaksi, sillä tämän vuoden teema tuntui sopivan Kansallisbaletin 1. solistitanssijalle poikkeuksellisen hyvin.  

Haluan kannustaa ihmisiä olemaan ylpeitä omasta osaamisestaan. Uskokaa itseenne! Kun uskoo omaan taitoon ja taiteeseen, niin se välittyy myös muille. Ja silloin taide kyllä löytää keinonsa tulla nähdyksi, Kilpinen sanoo. 

Suomen Kädentaidot -messujen avajaiset sekä Atte Kilpisen avajaispuhe pe 15.11.2024 klo 12.30 alkaen. Avajaisissa myös Taito-Finlandia 2024 -palkinnon saajan julkistaminen. Taito-Finlandia -palkinnon saaja palkitaan 5 000 euron rahapalkinnolla, jonka sponsoroi kotimainen teetalo Forsman Tee.

Kuva: Atte Mäläskä / Yellow Film & TV