Suomen Kädentaidot

Artesaaniosaaja Tara Haukan työt herättävät luottamuksen ammattitaidosta

Uutinen  18.11.2022

 

Hämeenkyröläisen kädentaitajan Tara Haukan tarina Artesaaniosaaja-kilpailun voittajaksi kulkee entisöintimaalarista kuvanveistäjäksi ja sittemmin korjausrakentamishankkeiden maailmaan. Restaurointitöissä puun kanssa työskennelleen Haukan haave puusepän ammatista toteutui lopulta Sasky / Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen hienopuusepän koulutusohjelmassa.

Haukka näkee esineiden maailman vuosisatojen kollektiivisen tuotekehittelyn osana. Artesaanin tavoitteena on jatkojalostaa vanhojen esineiden yksityiskohtia ja teknisiä rakenneratkaisuja mielellään käsin tekemällä.

Haukan mukaan esimerkiksi huonekalujen tekeminen on loogista, mutta aika vaativaa.

– Piirrän kaikki suunnittelumallit käsin, useimmiten yksi yhteen. Näin hahmotan ja näen mittasuhteet, liitokset ja yksityiskohdat luonnollisessa koossa. Sen jälkeen lähden mittojen mukaan työstämään osia ja työn edetessä teen tarvittaessa muutoksia.

Massatuotannon ja kertakäyttökulttuurin sijaan Haukka suosii tuotannon pienimuotoisuutta ja yksilöllistä suunnittelua. Häntä inspiroivat erilaiset puulajit vaihtelevine syykuvioineen ja niiden sovittaminen yhteen.

– Arvostan toisaalta loppuun asti hiottua muotoilua, mutta myös rosoista primitiivisyyttä.

Esimerkiksi japanilaisen tyylin muotokieli viehättää tekijää.

–Taustalla on julmettu käsityötaito, joka näkyy täydellisesti yhteensopivissa liitoksissa ja koristeellisissa yksityiskohdissa.

Artesaaniosaaja-raadin perustelut

”Haukan töissä näkyy laadukas kädenjälki ja laaja-alainen taidokkuus. Tuotteet ovat viimeisteltyjä ja huoliteltuja. Haukan valmistamat puusepäntyöt huokuvat ajattomuutta ja ovat kestäviä. Asiakaslähtöisyyden aistii kaikesta hienopuusepän tekemisestä. Aiempi osaaminen entisöintimaalarina ja kuvataitelijana sekä työkokemus korjausrakennushankkeissa nivoutuu upeaksi kokonaisuudeksi uuden osaamisen kanssa. Työt puhuvat puolestaan ja herättävät luottamusta tekijän ammattitaidosta.”

Tutustu Artesaaniosaaja-finalisteihin: www.kadentaidot.fi/fi/uutinen/tutustu-artesaaniosaaja-kilpailun-finalisteihin/