Suomen Kädentaidot

Kirjansitojamestarista Taito-Finlandia-voittaja – kädentaitojen juhla alkoi

Tiedote  18.11.2022

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukion valitsema vuoden Taito-Finlandia-palkinnon voittaja on sastamalalainen kirjansitojamestari Tarja Rajakangas. Haukio julkisti tunnustuksen saajan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa videotervehdyksen välityksellä perjantaina 18.11. Taito-Finlandian lisäksi avajaisissa julkistettiin Artesaaniosaaja 2022 ja Suomen Kädentaidot Uutuustuote -voittaja.

Haukio kuvailee Rajakankaan olevan taiturillinen ja esikuvallinen taidekäsityön osaaja.

– Oman korkeatasoisen kirjansidontatyönsä ohella Rajakangas ohjaa myös kursseja, joilla kirjansitomisen ikiaikaista perinnettä pidetään elävänä ja kehitetään tulevaisuuteen. Alati teknologisoituvassa maailmassa, jossa kirjakin yhä useammin kohdataan digitaalisessa formaatissa, on erittäin arvokasta ylläpitää kirjansidontaperinnettä, jonka parasta osaamista Tarja Rajakangas edustaa niin Suomessa kuin myös kansainvälisesti.

Kotimainen teetalo Forsman Tee palkitsee Rajakankaan 5000 euron voittoshekillä.

Voittajalle jo finalistiviisikkoon pääsy tuntui ihmeeltä.

– Luulin jo, että finalistiksi valinta oli jokin erehdys. Nyt olen alkanut ajattelemaan omaa uraani tarkemmin. On tässä kaikenlaista tullut tehtyä. Olen kai jollakin tavalla alan kantavia voimia Suomessa ja nöyrän kiitollisena otan huomionosoituksen vastaan, sanoo Rajakangas.

Tarja Rajakankaan haastattelu ja Jenni Haukion perustelut https://www.kadentaidot.fi/fi/uutinen/taito-finlandia-voittajalle-kirjansidonta-oli-rakkautta-ensi-silmayksella/

Artesaaniosaajan puutöissä näkyy laaja-alainen taidokkuus

Artesaaniosaaja Tara Haukan kukitti avajaisissa Opetushallituksen opetusneuvos Tia Hintsa. Artesaaniosaaja-raati valitsi Haukan voittajaksi, sillä kädentaitajan töissä näkyy laadukas kädenjälki ja laaja-alainen taidokkuus. Tuotteet ovat raadin mukaan viimeisteltyjä, huoliteltuja ja ne huokuvat ajattomuutta. Sasky / Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta valmistuneella Haukalla on pitkä historian puun parissa entisöintimaalarina, kuvanveistäjänä ja korjausrakentamishankkeiden maailmassa.

Tara Haukan haastattelu ja raadin perustelut https://www.kadentaidot.fi/fi/uutinen/artesaaniosaaja-tara-haukan-tyot-herattavat-luottamuksen-ammattitaidosta/

Vuoden Uutuustuote julkistetaan myös avajaisissa

Kaikki messujen näytteilleasettajat saivat jälleen osallistua Vuoden Uutuustuote -kilpailuun. Voittajan valitseva raati kokoontuu messuja edeltävänä torstai-iltapäivänä ja voittaja julkistettiin avajaisissa, jonka jälkeen tieto voittajasta on saatavilla tapahtuman sosiaalisen median kanavissa ja verkkosivuilla. Vuoden Uutuustuote -kilpailun palkinnon sponsoroi Design from Finland.

Kuvat palkituista löytyvät avajaisten jälkeen materiaalipankista:
https://www.tampereenmessut.fi/medialle/materiaalipankki/suomen_kadentaidot_/2022/

Suomen Kädentaidot esittelee tänä vuonna lähes 690 näytteilleasettajaa mukanaan uniikit tuotteet ja upeat materiaalit. Kymmenien tuhansien kävijöiden tapahtuma, Tampereen Messut -konsernin suurin kuluttajamessu on loihtinut ohjelmakokonaisuuden ja messujen sisällöt tulevaisuus-teeman ympärille.

LISÄTIEDOT: www.kadentaidot.fi
Instagram @suomenkadentaidot
Facebook: Suomen Kädentaidot -messut, #kädentaidot #kädentaitajat
Tampereen Messut -konserni, www.tampereenmessut.fi, etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi
Paula Karhu, projektipäällikkö, p. 040 071 6199
Nette Kivimäki, viestinnän asiantuntija, p. 0400 448455