Suomen Kädentaidot

Kädentaidot lisää hyvinvointia – Tampereen käsityömessuilla 50996 kävijää

Tiedote  18.11.2018

Tampereella 23. kertaa järjestettyjen Suomen Kädentaidot -messujen suosio on edelleen hurjassa kasvussa. Viikonlopun aikana runsaasta ohjelmasta, iloisesta yhdessäolosta, kotimaisesta osaamisesta ja messuille tehdyistä muutoksista nautti ennätykselliset 50996 kävijää ja 734 näytteilleasettajaa. Perjantain avajaisissa palkittiin alan osaajia ja kuultiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen ja Pentik Oy:n taiteellisen johtajan Anu Pentikin puheet. Laaja kiertotaloustuotteiden myyntinäyttely Th!nk Design Shop nähtiin messuilla ensi kertaa. Ensi vuonna 15.–17.11.2019 järjestettävien messujen teemoissa keskitytään muun muassa käsitöiden tuottamaan hyvään oloon.

Suomalaiset ovat käsityökansaa. Taitojärjestön tuoreen tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista kertoo nikkaroivansa, rakentelevansa tai tekevänsä käsitöitä ainakin muutaman kerran kuussa. Tämän tiedon valossa ei ole ihme, että Euroopan suurimmilla käsi- ja taideteollisuusmessuilla riittää kävijöitä vuodesta toiseen. Vuoden harmaimpaan aikaan moni haluaa viettää viikonloppunsa valon ja värien keskellä, samanhenkisten ihmisten kanssa ja aloitella joulunodotusta positiivisen tunnelman ympäröimänä.

– Neulonta ja virkkaus ovat suosituimpia käsitöitä harrastavien naisten piirissä. Seuraavaksi suosituimpia ovat ompelu ja sisustukseen tai tuunaamiseen liittyvät käsityöt. Käsityöharrastuksen tärkein motiivi on käsitöiden tuoma rentoutus ja hyvinvointi, kertoo Taito Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Virve Pajunen.

Ensi vuonna hyvinvointiin keskitytään messuteemoissakin. Myös kiertotalousteema saa jatkoa.

Hyvä olo käsitöistä on yksi ensi vuoden teemoistamme. Käsillä tekeminen on rauhoittavaa, materiaalien tuntu käsissä havahduttaa keskittymään tähän hetkeen ja harrastus lisää tutkitustikin hyvinvointia. Hyvää mieltä voi tuottaa myös pienyrittäjä-kädentaitajan tuotteen hankkiminen, sillä kotimainen hankinta on usein eettinen ja ekologinen. Tämän vuoden kiertotalousteema saakin jatkoa myös ensi vuonna, kertoo Suomen Kädentaidot -messujen projektipäällikkö Jasmin Saadetdin-Rikkinen Tampereen Messut Oy:stä.

Taito-Finlandia-voittajalla tilauskirja täynnä kahdeksi vuodeksi eteenpäin – Vuoden Artesaani Turusta

Taito-Finlandia 2018 -voiton vei keiteleläinen puukkoseppämestari Pekka Tuominen. Tunnustuksen voittajan valitsi tänä vuonna Pentik Oy:n perustaja, suunnittelija ja taiteellinen johtaja Anu Pentik. 5000 euron palkintosumman lahjoitti jo toista vuotta Taito-Finlandia-sponsorina toimiva Forsman Tee.

– Pääosa asiakkaistani on keräilijöitä, joista noin 80 % on Suomen ulkopuolelta. Veitsessä esineenä kiehtoo sen monipuolisuus, se on minulle samaan aikaan sekä työkalu että taide-esine, Pekka Tuominen kuvaa.

Vuoden Artesaaniksi valittiin Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta rakennusrestauroinnin artesaaniksi valmistunut Jonne Lindholm Turusta. Työssään uutta ja vanhaa yhdistelevän artesaanin vahvuuksia ovat raadin mukaan intohimoinen, sitoutunut ja periksiantamaton asenne.

Suomen Kädentaidot 2018 -uutuustuotteena palkittiin gTIE by Nahkaamon Deafmetal-kuulokorumallisto, jonka takana on korusuunnittelija Jenni Ahtiainen. Avajaisissa palkittiin myös 4H:n, Novitan ja Kädentaitojen askartelukilpailussa menestyneitä lapsia ja nuoria sekä Maistuvin maaseutuyritys.

Lue uutinen: Taito-Finlandia-voittaja Pekka Tuominen: Tilauskirja täynnä kahdeksi vuodeksi eteenpäin
Lue uutinen: Vuoden Artesaani 2018 on turkulainen rakennusrestauroija Jonne Lindholm
Lue kaikki tuoreimmat uutiset:
www.kadentaidot.fi (Messuinfo / Uutiset)

Lue 18.11. julkaistu tiedote ePressissä.