Suomen Kädentaidot
Sanna Vatanen

BÄÄ!-kirjaprojekti: Kesälampaita laitumella

Bää-kirjaprojekti  15.06.2017

Tule mukaan seuraamaan uuden käsityökirjan BÄÄ! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta valmistumista! Pääset kurkistamaan kirjanteon vaiheisiin joka kuun 1. ja 15. päivä marraskuuhun saakka.

On pakko tunnustaa, että kirjaprojektin edetessä ja lampaisiin paremmin tutustuessa on mielessä käynyt ajatus ihan omista villoista, kunnon omavaraistaloushenkeen. Koska minulla ei kuitenkaan tällä hetkellä ole mahdollisuutta ryhtyä pitämään lampaita kokovuotisesti, kiinnostuin, kun kuulin kesälampaista.

Kesälampaiden vuokraaminen tai ostaminen on viime aikoina suosiotaan kasvattanut trendi. Aiemmin lampaita vuokrasi maisemointitehtäviin lähinnä Metsähallitus, nykyisin myös yksityiset ihmiset. Lampaat ovat sympaattisia eläimiä jo itsessään, mutta niiden merkitys luontaisina maisemoijina ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjinä on merkittävä. Laiduntaminen nimittäin poistaa maaperästä ravinteita ja parantaa siten niittykasvien viihtyvyyttä, mikä taas houkuttelee perhosia ja muita pölyttäjiä. Vesakon harventajinakin lampaat ovat kuulemma loistavia. Laiduntaminen näkyy suoraan myös villan laadussa, sillä lampaiden villa on kauneimmillaan ulkosalla vietetyn kesän jälkeen: puhdasta, ilmavaa sekä oksien ja risujen luontaisesti harjaamaa.

Kuva: Sami Repo

 

Terhi Torikka, Iloisen Pässin Maalaispuodin omistaja ja Lammas&Vuohi-lehden toimitussihteeri sekä ”melkein naapurini” Etelä-Karjalassa, kertoi minulle aiheesta enemmän.

– Kuten kaikkien eläinten, niin myös lampaiden hoito vaatii sitoutumista. Jos suunnitelmissa on kesävuokraaminen, asia on hyvä laittaa vireille hyvissä ajoin, jotta lampaiden hoitoon ja laidunalueen vaatimuksiin ehtii perehtyä kunnolla. Laidunpankki on tähän asiantunteva tietolähde. Kesävuokraaminen sinänsä on hieno mahdollisuus tutustua lampaisiin ja pitää kotieläintä, jos se ei muuten ole mahdollista, lammastilalta kotoisin oleva Terhi kertoo.

– Koska lisälaidunalueet ovat aina tervetulleita, omat neljä uuhtani ovat viihtyneet jo monta kesää tuttujen kesäasukkaiden hyvässä ja luotettavassa hoivassa. Kolme iloista pässiä taas hurmaavat niin lapset kuin aikuisetkin Maalaispuodin naapurissa. Itselleni lampaat ovat monin tavoin lähellä sydäntä monipuolisuutensa ja eettisen tuotantotavan vuoksi.

Kuinka paljon lampaita sitten kannattaisi kerralla ottaa ja millaisen laitumen ne tarvitsevat? – Laidunalueen täytyy olla turvallinen, ja eläinmäärän tulee sopia alueen kokoon. Esimerkiksi reilun hehtaarin laajuinen, sopivan metsäinen luonnonlaidun voi antaa hyvin ravintoa yhdelle uuhelle karitsoineen eli noin kolmelle lampaalle, mutta riittävää ravinnon saantia on silti jatkuvasti tarkkailtava. Pitää huomioida, että lammas on laumaeläin, joka viihtyy ryhmässä mutta ei yksin. Lampaat tarvitsevat myös tukevan aidan laitumensa ympärille, puhdasta vettä läpi kesän sekä sääsuojan, jollaiseksi saattaa riittää suojaisa metsäkin. Lisätietoa maaston sopivuudesta, hinnoista ja muista yksityiskohdista kannattaa aina kysyä lampaiden omistajalta, kertoo Terhi.

Kuten sanottu, mietin itse aihetta myös villat mielessä. Tuumasimme Terhin kanssa, että omassa hoidossa kesälampaaseen ja sen villaan syntyisi henkilökohtaisempi suhde. Lisäksi käsityöläinen pääsisi kokemaan, kuinka villa tulee ”tosi läheltä”. Tässä olisi hyvä lisä kummilammastoimintaan, jota jotkin lammastilat jo tarjoavatkin. Eli jos onnistut saamaan oikein pehmeävillaisia lampaita kesähoitoon, varaa uudet ystäväsi heti seuraavaksikin kesäksi!

 

Tietoa lampaiden hankkimisesta löydät mm. osoitteista

https://www.laidunpankki.fi

https://www.evira.fi/elaimet/usein-kysyttya/muistilista-kesa–tai-lemmikkilampaiden-pitajalle/

Lisäksi:

www.iloinenpässi.fi (myynnissä omien lampaiden villasta tehtyä lähilankaa!)

www.lammasyhdistys.fi/lehti/