Suomen Kädentaidot
Uutuustuote-voittaja 2019

Vuonuen muoviton villasukkalanka valittiin Suomen Kädentaidot Uutuustuotteeksi 2019

Uutinen  15.11.2019

Kaikki messujen näytteilleasettajat saivat jälleen osallistua Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2019 -kilpailuun. Kaikkien ehdokkaiden joukosta voittajaksi valikoitui Vuonue-yrityksen muovittomat villasukkalangat Pentti ja Wilhelmi. Villasukkalangoissa perinteisesti käytetty muovinen polyamidi-lanka on Vuonueen langoissa korvattu puukuituisella tencelillä.

Vuonue-yrityksen perustaja Piia Aaltosella on jo vuosien ajan ollut mielessään tunne, että suomalaiselle ekologiselle langalle on kysyntää.

Suomen Kädentaidot Uutuustuote

– Villa ja tencel sopivat täydellisesti yhteen. Ne hengittävät, siirtävät kosteutta pois iholta ja imevät sitä itseensä. Tencelin ansiosta villasukkalangat ovat täysin biohajoavia. Puukuitu tekee langasta silkkisemmän tuntuista. Käytössä villa hieman pörröttyy, mutta ei kuitenkaan nyppäänny.

Voittaja julkistettiin messujen avajaisissa perjantaina 15.11. ja palkinnon voittajalle ojensi messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Virve Pajunen. Kaikki viisi Uutuustuote-kilpailun finalistityötä ovat messujen ajan näytillä osastolla A 1436.

Viiden finalistin joukosta raati valitsi muovittomat villasukkalangat voittajiksi, sillä tuotteessa korostuu uutuusarvo ja ekologisuus. Vuonuen tuotteen kaltaista muovitonta villasukkalankaa ei ole Suomessa ennen valmistettu.

Kevään aikana Vuonueen tekemissä testeissä muovittomasta villasukkalangasta valmistetut sukat ovat osoittautuneet kestäviksi ja langan on todettu sopivan myös muihin käsitöihin. Testierän jälkeen Suomen Kädentaidot -messuille Vuonue toi tuoreen erän sekä hieman paksumpaa Pentti-lankaa että hienostuneempaa Wilhelmi-lankaa.

Suomalaiselle villalle lisää arvostusta

Sosiaalisessa mediassa pörräys uusien lankojen ympärillä on ollut hurjaa koko syksyn ajan, mutta voitto tuli Aaltoselle silti täytenä yllätyksenä. Neljänä vuotena peräkkäin hän on osallistunut kilpailuun. Pentti- ja Wilhelmi-villasukkalangoissa käytetään pääasiassa suomenlampaanvillaa, josta osa tulee Vuonuen omasta pienestä lampolasta Paimiosta. Oman tuotannon lisäksi Aaltonen kerää villaa monilta lampureilta, jotka eivät muuten pystyisi hyödyntämään ylijäämäistä lampaan villaa.

– Tavoitteena on nostaa suomalainen laadukas villa sille kuuluvaan arvoonsa. Tuomalla Suomessa tuotettavasta villasta tehtyjä tuotteita markkinoille, saadaan aina vain isompi osa muuten jätteeksi joutuvasta raaka-aineesta käyttöön.

Kaikki Vuonuen langat kehrätään Pirtin Kehräämössä Mikkelissä. Lankojen lisäksi Vuonue myy karitsanvillaisesta hahtuvalangasta Aaltosen itse neulomia pipoja sekä kotikanalan maatiaiskanojen ylimääräisistä sulista tehtyjä koruja.

Vuonuen lankoja ja tuotteita on myynnissä osastolla C 328 koko messuviikonlopun ajan.

Lue lisää: https://www.vuonue.fi/