Suomen Kädentaidot

Uusi puu näyttää, mihin kaikkeen puu pystyy

Uutinen  25.10.2022

Uusi puu -hanke tuo tulevaisuuden materiaalit käsityökansan ihmeteltäviksi Suomen Kädentaidot -messujen Tulevaisuus-alueelle. Hankkeessa mukana olevat 20 suomalaista eri toimialoja edustavaa yritystä ja järjestöä haluavat lisätä puupohjaisten tuotteiden tunnettuutta esittelemällä erilaisia innovatiivisia ratkaisuja, joita voi valmistaa puusta.

Suomen Kädentaidot katsoo messuteemassaan tulevaisuuteen, sillä tulevaisuus tehdään käsin. Uusi puu tuo oman näkökulmansa kädentaitajien yhteisöön ja esittelee erilaisia puupohjaisia materiaaleja, joita voi hyödyntää myös käsitöissä. Puusta valmistetaan muun muassa lääkkeitä, elintarvikkeita, tekstiilejä, design-tuotteita sekä helposti kierrätettäviä pakkausmateriaaleja, jotka korvaavat muovin käyttöä.

Hankkeen projektipäällikkö Virpi Korhonen kertoo puupohjaisten tuotteiden olevan tiedostavan kuluttajan valinta.

– Olemme huomanneet, että uudet puupohjaiset materiaalit kiinnostavat kuluttajia valtavasti. Monelle tulee yllätyksenä, kuinka paljon jokapäiväisiä tuotteita voi valmistaa puusta. Puupohjaiset tuotteet houkuttelevat myös tuntuominaisuuksillaan ja muotoilullaan. Monia näistä materiaaleista voi myös hyödyntää käsitöissä tai vaikkapa lahjapakkauksina. Puustahan valmistetaan myös lankaa, mutta se ei vielä toistaiseksi ole kuluttajien ulottuvilla. Näyttely toimi inspiraationa ja suunnannäyttäjänä sille, millainen on puun tulevaisuus, kertoo Korhonen.

Puupohjaisten tuotteiden kehittäminen ja valmistaminen edistävät suomalaisten hyvinvointia, sillä noin viidennes Suomen tavaraviennin arvosta tulee metsäteollisuudesta. Puun käyttö tuotteissa auttaa korvaamaan fossiilisia raaka-aineita ja pienentämään oman kulutuksen hiilijalanjälkeä. Hankkeen yksi päätarkoituksista on osoittaa yhteiskunnallisille vaikuttajille ja poliittisille päätöksentekijöille, millainen yhteiskunnallinen vaikutus puupohjaisen biotalouden ratkaisulla on ja miltä alan tulevaisuus näyttää.

Hanke järjestää vuosittain Uusi puu -kilpailun, jossa yritykset pääsevät ratkaisemaan globaaleja haasteita. Vuoden 2023 kilpailussa etsitään jälleen puuta hyödyntäviä konkreettisia tuotteita ja ratkaisuja. Kilpailu alkaa 26.10. osoitteessa https://www.uusipuu.fi/kilpailu/

Haasta taitojasi ja osallistu Uusi puu -tietovisaan https://www.uusipuu.fi/testaa-tietosi-uusi-puu-visassa/

Lue lisää hankkeesta ja puupohjaisista tuotteista https://www.uusipuu.fi/ ja ota somekanavat haltuun Facebookissa ja Twitterissä @Uusi Puu New Wood sekä Instagramissa @uusipuu.fi.