Suomen Kädentaidot

Työystävänä oikukas, mutta armollinen savi

Uutinen  12.10.2022

Rita Nygårdin polku yrittäjäksi on tuttu niin hyvin monelle käsityöalan ihmiselle. Ensin on innostus. On harrastus ja on palo tehdä töitä käsillä. Kun innostuksen liekki ottaa tuulta alleen, syntyy roihu, joka vie elämän uuteen suuntaan.

Harrastus kasvoi ammatiksi myös Rita Nygårdin kohdalla, kun hetken mielijohteesta vuonna 2018 syntyi keramiikkatuotteita valmistava Maasta Ceramics Kristiinankaupunkiin. Vuonna 2020 sekä Nygård että yritys muuttivat Sastamalaan.

– Olin tyytymätön sen aikaiseen työtilanteeseeni. Keramiikan tekeminen oli vain rakas harrastus, mutta innostus oli niin suurta, että päätin perustaa yritykseni sen perusteella.

Työtilana toimi aluksi pieni puuverstas Nygårdin kotitalon päädyssä ja polttouuni erillisessä rakennuksessa. Tuotteet lähtivät kaupan toreilla ja markkinoilla. Kun tilausmäärät kasvoivat, Nygård perusti verkkokaupan ja kivijalkamyymälän ovet aukesivat vuonna 2021.

Dreijan ääressä inspiraatio ottaa vallan. Ideat uusiin muotoihin ja väreihin Nygård imee esimerkiksi kasveista tai vanhoista astioista.

– Haluan haastaa itseni dreijalla, joten pyrin usein kokeilemaan jotain omia taitojani koettelevia malleja, kuten isoja kukkaruukkuja tai maljakkoja. Koska keramiikan valmistus on hidas prosessi dreijauksesta lasituspolttoon, myös tuotekehittely voi kestää viikkoja, jopa kuukausia. Arvostan tuotteiden käyttömukavuutta ja arkista kestävyyttä.

Keramiikkaesineen valmistus kysyy kärsivällisyyttä

Savi on oikukas materiaali. Se elää kuivumisen ja polton aikana. Savi vääntyy ja halkeilee herkästi. Savi myötäilee dreijassa käden liikkeitä, mutta kädet liikkuvat materiaalin omilla ehdoilla.

– Dreijaamisessa itseäni kiehtoo tekninen haastavuus ja välitön kosketus työskentelymateriaaliin. Savi voi tehdä hurjiakin liikkeitä ja muodonmuutoksia, jos on tietoinen oikeista otteista ja tuntee materiaalin.

Työskentelyotteiden tulee olla sekä ronskit että hienostuneet riippuen työskentelyvaiheesta.

– Keskittäessä isoa savimöhkälettä savea voi joutua työstämään koko kehon voimin, mutta viimeisteltäessä ohutseinäistä esinettä pienikin väärä sormen liike saattaa pilata koko esineen.

Keramiikkaesineen valmistus on kärsivällinen projekti. Dreijaus vie muutaman minuutin, mutta ennen sitä savi tulee vaivata huolellisesti. Sen jälkeen esine sorvataan ja lisätään mahdolliset kahvat tai koristeita. Työ poltetaan kahdesti keramiikkauunissa ja lasitetaan. Välissä on odotettava, että työ kuivuu ja dreijausta voi taas jatkaa. Kokonaisuudessaan keraamisen esineen valmistus kestää 2–3 viikkoa. Työystävänä savi on myös armollinen materiaali, sillä suunnitelmien muuttuessa, työn voi aina rikkoa palasiksi ja kierrättää käytettäväksi uudelleen.

Maasta Ceramics on mukana Suomen Kädentaidot -messuilla osastolla A 561.