Suomen Kädentaidot

Taito-Finlandia-finalistit kunnioittavat tulevaisuutta ja vaalivat menneisyyttä

Uutinen  26.10.2022

Vuoden 2022 Taito-Finlandia-finalistit on nyt valittu. Finalistiviisikko on Lankakauppa Titityy, tekstiilitaitelija Heidi Linsén, keraamikko Karin Widnäs, neulesuunnittelija ja käsityövaikuttaja Veronika Lindberg ja kirjansitojamestari Tarja Rajakangas.

Raadin valitsemien finalistien joukosta lopullisen voittajan valitsee tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, joka julkistaa voittajan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa perjantaina 18.11.2022 klo 11.30 alkaen. Haukio pitää avajaisissa myös avajaispuheen.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukion valitsema lopullinen voittaja löytyy upean viisikon joukosta, joka tarkastelee messujen tämän vuotista tulevaisuus-teemaa useasta näkökulmasta. Viisi finalistia valinnut raati painotti valinnoissaan sitä, miten ehdokkaat ovat uudistuneet, pysyneet ajan hermolla, tuoneet alalle uutta tai käyttäneet tulevaisuuden tekniikoita ja materiaaleja.

Taito-Finlandia-finalistit ja raadin perustelut vuonna 2022

 

 

Lankakauppa Titityy

Lankakauppa Titityytä pidetään kansainvälisesti yhtenä ”destination storena”, paikkana, jonne maailman neulojat tahtovat matkata. Nykyään noin 15 henkilöä työllistävä Titityy on ammattitaitoinen suunnannäyttäjä, joka tutustuttaa suomalaiset neulojat uusiin lankoihin ja neulemaailman uusiin tuuliin. Sen järjestämät vuosittaiset Neulefestarit keräävät yhteen neulojat ja kouluttajat ympäri maailmaa. Titityyn oma lanka, suomalaisesta lampaanvillasta valmistettu Tukuwool, on tunnettu kansainvälisillä markkinoilla. Lankakauppa Titityy on mukana kolmantena osakkaana uudessa Saimas Spinnery -kehräämöhankkeessa.

www.titityy.fi
@lankakauppatitityy


   

Heidi Linsén

Heidi on tekstiilitaiteilija ja käsityöaktivisti. Hän tekee upeita, kansainvälisen tason tuftattuja ryijyjä, jotka ovat ajassa ja osoittavat, että perinteinen seinätekstiili voi ammentaa myös populaarikulttuurista. Tällä hetkellä yleisesti kiinnostus sekä kansanomaisia että moderneja ryijyjä kohtaan on suurta. Heidi on tuonut alalle poikkeuksellisen korkeatasoisen taidon ja tason tuftatuilla ryijyillään. Heidi Linsénillä on fotograafinen tyyli, joka liikkuu tekstiilitaiteen ja kuvataiteen rajalla.

 www.bedlamtufts.com
@bedlamtufts


 

Karin Widnäs

Karin Widnäs on fiskarsilainen keraamikko, joka on taiteellisesti arvostettu, palkittu, monipuolinen ja tuottelias. Hän perusti Fiskarsiin keramiikkamuseo ja -galleria KWUMin, joka esittelee studiokeramiikkaa sekä kasvattaa mielenkiintoa alaa ja sen koulutusta kohtaan. Kattaus- ja pienesineiden lisäksi hänen tuotantonsa on myös painottunut arkkitehto keramiikkaelementtien suunnitteluun. Oman unelmansa toteuttaja, keramiikkataiteen, perinteiden ja taidon siirtäjä. Keramiikan aseman ylläpitäminen julkisuudessa. Keramiikka on tällä hetkellä suuressa suosiossa.

www.karinwidnas.fi/
Galleria www.karinwidnas.fi/Galleria.html


 

Veronika Lindberg

Veronika Lindberg on neulesuunnittelija ja käsityövaikuttaja. Kansainvälisen neuletaivaan tähti vaikuttaa 145 000 Instagram- ja 247 000 Youtube-seuraajansa arkeen ilontäyteisellä sisällöllään. Kutovan Kikan ohjeet ovat valloittaneet neulojien sydämet ja tehneet selväksi, että neulonta on trendikäs tapa ilmaista itseään. Hänen videonsa ”I designed and knitted my wedding dress in 6 weeks” on kerännyt yli 3,3 miljoonaa katselukertaa ollen oiva esimerkki siitä, että tullakseen kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetuksi ammattilaiseksi tulee hallita somekanavia sekä visuaalisesti että sisällöllisesti.

www.kutovakika.com
@kutovakika
  www.youtube.com/c/Kutovakika


Tarja Rajakangas

Tarja Rajakangas on taidokas kirjansitojamestari ja inspiroiva kirjansidontakurssien ohjaaja. Hän tekee painettujen kirjojen taiteellista sidontaa, persoonallisia nahkasidoksia, vieraskirjoja ja luonnoskirjoja sekä opettaa ja siirtää kirjansidontaperinnettä eteenpäin. Kesällä 2022 hän voitti kansainvälisen Designer Bookbinders kilpailun toisen palkinnon. Omalla alallaan hän on arvostettu ja tunnustettu huippuammattilainen, joka myös opettaa harvinaista taitoaan tuleville kirjansitojille.

https://kirjatar.fi/
@kirjatarja


Taito-Finlandia-palkinnon saaja palkitaan rahapalkinnolla, jonka sponsoroi kotimainen teetalo Forsman Tee.