Suomen Kädentaidot

Taito-Finlandia-finalistien 2023 käsissä uudistuvat kädentaitoperinteet

Kilpailu Uutinen  07.11.2023

Suomen Kädentaidot -messuilla jaettava Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka myönnetään alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Vuoden 2023 Taito-Finlandia-finalistit on nyt valittu. Tänä vuonna mukana on jälleen taitavia tekijöitä ja alaa rohkeasti eteenpäin vieviä toimijoita. Taito-Finlandia-tunnustuksella nostetaan esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätään alan tunnettuutta ja arvostusta.

Taito-Finlandia-palkinnon saajan valitsee tänä vuonna yrittäjä Saimi Hoyer. Palkinto jaetaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa pe 17.11. klo 11.30. Palkintoa sponsoroi Suomen Kädentaitojen kumppani Forsman tee.

Vuoden 2023 finalistit ja raadin perustelut

Saimas Spinnery

Saimas Spinnery on kotimainen villan kehräämö, joka tekee innovatiivista ja edistyksellistä työtä sen eteen, ettei suomalainen villa enää päätyisi jätteeksi. Saimas Spinnery on kehittänyt villan teollista pesuprosessia niin, että villan parhaat ominaisuudet säilyvät ja siitä saa kehrättyä pehmeää lankaa. Kehräämön tavoitteena on tuottaa lankaa täysin hiilineutraalisti hävikkivillaa hyödyntäen ja pyrkien siten kestävään kehitykseen. Koko ketjun ja prosessin haltuunotto ainutlaatuista!

Instagram: @Saimasspinnery
Facebook: @Saimasspinnery
Youtube: @Saimas Spinnery

www.saimasspinnery.com

Molla Mills

Molla Mills on kansainvälisesti virkkauksen saralla tunnettu suunnittelija ja kirjailija. Hän on julkaissut kirjoja, jotka on käännetty peräti kymmenelle eri kielelle ja niitä myydään ympäri maailmaa. Mills on luonut virkkauksesta trendikkään ilmiön ja tuonut alan pariin uusia, nuoria harrastajia. Molla on kerännyt virkkauksen ympärille yhteisöä maailman eri kolkista ja myös hänen Instagram-seuraajiensa määrä merkittävä. Molla Millsillä on vahva tunnistettava henkilöbrändi ja oma, moderni tyyli. Tällä hetkellä hän kirjoittaa seitsemättä virkkauskirjaansa Garbage Can-can – virkkausohjeita kierrätyslangoista.

Instagram: @Molla.mills

www.mollamills.com

 

Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Ikata

Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Ikata on valtakunnallisesti tunnettu ja Suomen suurin ja laaja-alaisin taideteollisuusalan oppilaitos. Ikatassa on poikkeuksellisen monipuolinen opiskeluympäristö ja oppilaitos tekee arvokasta työtä käsi- ja taideteollisuusalan siirtämisessä aina seuraaville sukupolville. 70-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna viettävä Ikata on tehnyt pitkäjänteistä työtä alan osaamisen hyväksi tarjoten koulutusta 18 erikoisammattialalla.

Instagram: @ikata_sasky
Facebook: @Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, IKATA 
YouTube: @ikata sasky

www.sasky.fi/ikata

Koistinen Kantele

Koistinen Kantele on perinteikäs soitinrakentajayritys, jolla on vahvat juuret sekä kytkökset myös kansanperinteeseen. Koistinen Kantele tunnetaan kansallissoittimemme muotoilun ja imagon uudistajana. Koistinen Kantele on ylläpitänyt ja uudistanut kanteleen soitinrakentamista ja siten sillä on ollut merkittävä vaikutus kanteleen käytön monipuolisuuteen ja suomalaiseen musiikkikulttuuriin. Koistinen Kantele on kehittänyt kanteleista moderneja, akustisesti ja sähköisesti vahvistettuna toimivia huippusoittimia.

Instagram:  @koistinenkantele
Facebook: @KoistinenKantele

www.koistinenkantele.com

 

Anna-Karoliina Tetri

Anna-Karoliina Tetri on tietokirjailija, kädentaitoalan kouluttaja ja asiantuntija, jonka erikoisaloja ja osaamista ovat luonnonvärjäys, kasvivärit sekä sienivärit. Tetri on työskennellyt luonnonvärjäyksen parissa kymmeniä vuosia, kehittänyt luonnonvärjäyksen menetelmiä ja kokeilee jatkuvasti uusia värjäyksen tapoja. Vuosien aikana Tetri on opettanut kasvivärjäystä ja kädentaitoja tuhansille oppilaille. Hän on innostava opettaja, joka jakaa tietoa luonnonvärjäyksestä myös kirjojensa kautta.

Instagram: @annakaroliinatetri
Facebook: @Tetri Design

www.tetridesign.com

Lue myös Artesaaniosaaja-finalisteista 2023 >>