Suomen Kädentaidot

Taito-Finlandia 2016 -voittaja on kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki

Uutinen  17.11.2016

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Tänä vuonna palkinnon saajiksi olivat ehdolla Puulon Oy, Latimeria Oy, Terhi Pölkki ja Papu Design Oy. Tunnustuksen saajan valitsi helsinkiläinen vaatesuunnittelija Katri Niskanen.

Tunnustuksen saajaksi Niskanen valitsi finalistien joukosta kenkäsuunnittelija Terhi Pölkin. Voittaja sai 5000 euron palkintosumman ja Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen. Niskanen kiinnitti valintaprosessissa huomiota erityisesti ehdokkaiden innovatiivisuuteen ja tuotteiden tinkimättömään laatuun.

– Terhi Pölkki -brändi erottuu tyylikkäällä ja hallitulla kokonaisuudella. Tuotteiden laatuun on panostettu hyvillä materiaaleilla ja viimeistellyllä työnjäljellä. Tyyli on omaleimainen ja tunnistettava, ja brändin visuaalinen ilme on hiottu, mikä lisää tuotteiden houkuttelevuutta. Myös Terhi Pölkin kotisivut ja sosiaalisen median kanavat jatkavat samaa tyylikästä linjaa, Niskanen kuvaa.

– Nouseva merkki erottuu positiivisesti raikkaalla ilmeellään ja mielenkiintoisella muotokielellään. Puun ja nahan käyttö on ajanhenkistä ja kiinnostavaa. Terhi Pölkki edustaa ehdottomasti suomalaista osaamista kansainvälisellä tasolla, Niskanen jatkaa.

Suunnittelijana voin ylpeänä viedä suomalaista muotoilua maailmalle

– Sain kuulla Taito-Finlandia 2016 -palkinnon voitosta juuri kun olin vierailulla kenkätehtaalla Portugalissa. Myöhemmin aloin pohtia, mitä ”taito” oikeastaan käsitteenä tarkoittaa, ja sitä kautta Taito-Finlandian merkitystä työlleni suunnittelijana ja yrittäjänä. Palkinnosta kuuleminen juuri työmatkalla teki minut erityisen onnelliseksi. Luo uskoa tulevaan, että rakastamani pitkäjänteinen työ huomioidaan näin, sillä aina ei ole ollut helppoa, Pölkki toteaa.
– Saan kiittää vuosien saatossa karttuneista taidoistani kaikkia minua kannustaneita ja tukeneita ihmisiä, kouluja, työnantajia, perhettä, mentoreita ja ystäviä. Taito-Finlandia 2016 -palkinto kuuluukin myös kaikille heille, jotka ovat uskoneet unelmaani ja intohimooni ja kaikille, jotka ovat ostaneet suunnittelemiani kenkiä. Suunnittelijana voin ylpeänä viedä suomalaista muotoilua maailmalle säilyttäen eettisiä ja kestäviä arvoja tuotteiden laadun ja materiaalin kautta. Tästä on upea jatkaa matkaa eteenpäin, Pölkki summaa.

Taito-Finlandia voidaan myöntää alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.

Palkinnon ovat aiemmin saaneet Ruokangas Guitars Oy (2012), jolloin valitsijana toimi muotoilukriitikko Kaj Kalin; Hattulan Kaakelitehdas Oy (2013), valitsijana vaatesuunnittelija Paola Suhonen; Lapuan Kankurit (2014), valitsijoina suunnittelijat Aamu Song ja Johan Olin sekä Sarpaneva Watches / Stepan Sarpaneva (2015), valitsijana suunnittelija Harri Koskinen.