Suomen Kädentaidot

BÄÄ!-kirjaprojekti: Suomenlampaan villasta

Uutinen  15.04.2017

Tule mukaan seuraamaan uuden käsityökirjan BÄÄ! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta valmistumista! Pääset kurkistamaan kirjanteon vaiheisiin joka kuun 1. ja 15. päivä syksyyn saakka.

Oma ensikosketukseni lampaisiin oli kirjaimellisesti pässin väistelyä. Mummolan lähimmälle uimarannalle kun piti uskaltaa naapurin pässin hallitseman lammasaitauksen läpi. Kai jo siinä iässä tiesin, että lampaista saadaan villaa ja se lämmittää, mutta lähinnä olin otettu, kun selvisin pässistä ja minut kelpuutettiin syöttämään suloisia karitsoita tuttipullolla.

Myöhemmin opin neulomaan ja ihastuin villaan materiaalina. Vielä myöhemmin löysin suomenlampaan villan, tutustuin sen ominaisuuksiin ja ihastuin uudelleen. On hienoa saada kertoa muillekin tästä ihanasta materiaalista!

Yleisin suomalaisista lammasroduista on tietenkin suomenlammas. Tämän maatiaisrodun edustajan villa on hyvin pehmeää ja kuohkeaa, hienoimmillaan jopa arvostetun merinovillan veroista. Villan luontaisesti laaja väriskaala on hyvä uutinen väriaineille herkistyneille allergikoille: tavallisimmin suomenlammas on väriltään valkoinen, mutta myös mustia, ruskeita ja harmaita yksilöitä tavataan.

Suomenlampaan villakuidun uloin osa eli pintakerros koostuu yhdessä kerroksessa limittäin sijaitsevista soluista ja tämä ominaisuus tekee kuidusta erityisen hyvin sään vaikutuksilta suojaavan. Langoissa on usein tallella lampaan omaa villarasvaa lanoliinia, joka parantaa materiaalin lämmittävyyttä sekä villan kykyä hylkiä likaa ja kosteutta. Vinkiksi siis kaikille kuivakätisille: neulomisen aikana lanoliini hoitaa ja voitelee myös neulojan kädet entistä ehompaan kuntoon!

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä mainittakoon suomenlampaan villan huono hankauksenkesto- kuulostaa pahalta, mutta onkin hyvä juttu, koska tämän ominaisuuden ansiosta villa huopuu erinomaisen hyvin eli sopii loistavasti huovutustöihin.
Koukuttavasta huovutuksesta myöhemmin lisää. Nyt toivotan hyvää pääsiäistä kaikille!

Sanna