Suomen Kädentaidot

Popcorn-taiteilija loi onnen ilmeen Suomen Kädentaidot -messuille

Uutinen  07.03.2019

Suomen suurimman käsi- ja taideteollisuustapahtuman – Suomen Kädentaidot -messujen – ilme vaihtuu joka vuosi. Tapahtuman verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja painetuissa materiaaleissa on nähty niin graafisia hirviä, luonnonläheisiä neuleita, virkattuja peruukkeja, lasitaidetta kuin villaakin.

Sattumalla oli näppinsä pelissä, kun Kädentaitojen vuoden 2019 ilmettä alettiin suunnitella hyvissä ajoin, yli vuosi ennen tapahtumaa. Tämän vuoden ilmeessä komeilevat taiteilija Veera Kuljun keraamiset ja herkän yksityiskohtaiset työt, joista keskiössä on onnea symboloiva neliapilateos. Koko ilme toteutettiin Kuljun, graafisen suunnittelijan Ilkka Kärkkäisen ja valokuvaaja Marko Rantasen yhteistyönä. Ilmekuvauksissa kuvia otettiin sekä digitaalisesti että analogisesti isolle filmikoolle.

– Tämän tyyppinen kuvaaminen ”käsityönä” sopi tähän projektiin erityisen hyvin, Veera Kulju avaa.

 

Taiteilija löytyi lehden sivuilta – innostus inspiroi

– Kiinnostuin Veera Kuljusta alun perin aivan sattumalta, erään lukemani lehtiartikkelin perusteella. Huomioni kiinnittyi Taito-lehden jutussa siihen, että Kuljua kiinnostaa ajatus saven kutomisesta, kertoo Suomen Kädentaidot -messujen projektipäällikkö Jasmin Saadetdin-Rikkinen Tampereen Messut Oy:stä.

Taiteilijalle kutsu oli mieleinen.

– Olin otettu kutsusta suunnitella tämän vuoden tuote ja samalla saimme Ilkan kanssa kunnian suunnitella koko ilmeen yhteistyössä messujen kanssa. Lähdin projektiin mukaan, sillä Jasminin innostus ja vilpitön halu tehdä hyvää inspiroi minua suuresti. Ilo ja ystävyys on huokunut Jasminin ja Tampereen Messujen porukasta läpi koko prosessin, Kulju iloitsee.

Kun messujen teemaksi valikoitui hyvä olo, projektipäällikkö ja taiteilija päätyivät neliapilan selkeään tematiikkaan. Apila symboloi onnea, joka voi käsityölinssien läpi katsottuna syntyä esimerkiksi käsillä tekemisestä tai siitä, että tukee kotimaista kädentaitajaa ja pienyrittäjää ostamalla tältä eettisen tuotteen.

– Koin tärkeäksi sen, että tuote, jonka Kädentaidot-messujen ilmettä varten valmistan, on sellainen, jonka olisin taiteilijana muutenkin valmis luomaan. Taiteellinen luominen on yksin työskentelyä, joten koen tärkeäksi työskennellä myös yhdessä ja hyvien asioiden puolesta, Kulju kuvaa.

Teoksissa keramiikan ja tekstiilin yhdistämistä

Veera Kulju tunnetaan parhaiten popcorn-aiheisista keramiikkaveistoksistaan. Kulju työskentelee tekstiilin, keramiikan ja videoiden parissa ja valitsee välineen sisällöllisistä lähtökohdista, usein eri materiaalit yhdistyvät samassa teoksessa. Aalto-yliopistosta 2010 valmistunut Kulju on työskennellyt Arabian Taideosaston vierailevana taiteilijana 2017–2019. Vastikään vuosien remontin jälkeen ovensa avannut Ruotsin kansallismuseo osti tammikuussa 2019 Kuljun Underwood-teoksen (2018) kokoelmiinsa.

Lue lisää tekijöistä:
Veera Kulju: www.veerakulju.com
Ilkka Kärkkäinen: https://ilkkakarkkainen.com/
Marko Rantanen: www.marko.fi