Suomen Kädentaidot

Mitä keppihevoset syövät? -kilpailun nuoret finalistit on valittu

Uutinen  01.11.2018

Porkkanoita, omenoita, suolakiviä ja sokeripaloja – 4H:n juhlavuoden käsityökilpailun tehtävänä oli toteuttaa käsityö, joka on keppihevosten ruokaa. Kisassa 4H:n yhteistyökumppanina toimivat Tampereen Messut Oy / Suomen Kädentaidot -messut sekä Novita. Kaikille avoimen kilpailun yli 300 osallistujasta finaaliin valittiin kymmenen käsityötä ja molempien sarjojen kolme parasta palkitaan Novitan tuotelahjakorteilla. Palkinnot jaetaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa 16.11.2018. Kaikkia finaaliin valittuja kilpailutöitä pääsee myös ihailemaan messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 4H-liiton messuosastolla A1271.

Mielikuvituksellisissa lasten ja nuorten kilpailutöissä on käytetty muun muassa trikookudetta, erilaisia massoja, siemeniä, leipää, huovutusvillaa, paperinarua, pahvia, kreppipaperia, puuta, taikataikinaa, lankoja, kookoskuitua, vohvelikangasta ja hamahelmiä. Materiaalien monipuolinen käyttö onkin tuottanut kauniita ja herkullisia ruokia keppihevosille. Töiden joukossa on myös paljon ideoita erilaisten materiaalien kierrättämiseen. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat sisällöntuottaja Sara Rönnback Novitan suunnittelutiimistä, Suomen Kädentaidot -messujen projektipäällikkö Jasmin Saadetdin-Rikkinen. 4H-liiton graafinen suunnittelija Tiina Rinne ja kilpailun suunnittelusta vastannut kehityspäällikkö Virpi Skippari 4H-liitosta. Tuomariston lisäksi finalistien valintaan vaikuttivat Noormarkun Lassilan 4H-kerholaiset, jotka valitsivat kilpailutöiden joukosta omat suosikkinsa.

Sarja 1. 6–12 vuotta (finalistit aakkosjärjestyksessä)

Kotila Janna, Vihannin 4H-yhdistys
Saarinen, Martta, Valkeakosken 4H-yhdistys
Seesvaara Selma, Padasjoki
Siikakoski Sini, Lamminpään koulu Tampere
Stenberg Veera, Tampere

Sarja 2. 13–17 vuotta (finalistit aakkosjärjestyksessä)

Järvensivu Ilona, Pirkkalan-Lempäälän 4H-yhdistys
Järvinen Anni, Toivakka-Joutsa 4H-yhdistys
Lonka Heta, Tampere
Taavitsainen Roosa, Pieksämäen 4H-yhdistys
Viitasalo Minka, Multian 4H-yhdistys

Tutustu finalisteihin tarkemmin 4H:n sivuilla.

Kädentaitojen oppiminen on tärkeä osa 4H:n kerhotoimintaa. Eri puolilla Suomea toimii 2 700 4H-kerhoa, jotka kokoontuivat vuonna 2017 lähes 43 000 kertaa. Näistä kokoontumiskerroista käsityöaiheisia oli yli 9 000 ja niihin osallistui 80 800 lasta. Kädentaidot ovatkin vuodesta toiseen yksi suosituimmista aiheista 4H-kerhoissa.

 

Paljon purtavaa Mitä keppihevoset syövät -kilpailussa!

Mitä keppihevoset syövät -kilpailun nuoret voittajat on valittu. Tampereella 16.11.2018 järjestettävien Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa julkistetaan 4H-järjestön valtakunnallisen käsityökilpailun voittaneet lapset ja nuoret. Porkkanoita, omenoita, suolakiviä ja sokeripaloja – 4H:n juhlavuoden käsityökilpailun tehtävänä oli toteuttaa käsityö, joka on keppihevosten ruokaa. Materiaalien monipuolinen ja mielikuvituksellinen käyttö on tuottanut kauniita ja herkullisia ruokia keppihevosille. Töiden joukossa on myös paljon ideoita erilaisten materiaalien kierrättämiseen.

 

Nuorten sarjan (6–12 vuotta) voittaja Selma Seesvaara (12) Padasjoelta tekee harrastuksenaan keppihevosia sekä niiden varusteita. Hänellä on 6 keppihevosen talli ”Kht Lumihevonen” joiden kanssa hän käy kisoissa. Lisäksi Selma harrastaa ratsastamista oikeilla hevosilla ja cheerleadingia. ”Ensin ajattelin tehdä kauraa tai porkkanan, mutta sitten keksin suolakiven. Hevoset tarvitsevat suolaa päivittäin ja keppihevosillani ei vielä ollut sellaista”.

 

Vanhempien sarjan (13–17 vuotta) voittaja Tamperelainen Heta Lonka (14) harrastaa ratsastusta ja viulun soittoa. Vapaa-ajalla hän tykkään myös tehdä kaikenlaisia käsitöitä. Heta on ommellut jo 97 keppihevosta itselleen, mutta myös myynyt niitä. ”Ompelen kepparit ompelukoneella. Teen ne ilman kaavoja, koska silloin ne ovat kaikki omanlaisiaan yksilöitä. Aion tehdä vielä kaksi ruskeaa shetlanninponia, niin voin aloittaa sadannen kepparin valmistamisen. Se tulee minulle itselle. Olen valinnut kankaat ja suunnitellut sitä”. Kilpailuntyönä Heta valmisti reikäleivän, josta saa murrettua leipäpalan sekä rukiin tähkän. ”Ajattelin, että leipää on helpompi syöttää hevoselle, kun siitä saa palan murrettua. Suunnittelin työn paperille ennen ompelua, jolloin totesin, että leivänpala on kaikkein kätevin kiinnittää tarranauhan avulla”.

 

Sarja 1. 6–12 vuotta

  1. palkinto Seesvaara Selma, Padasjoki
  2. palkinto Stenberg Veera, Tampere
  3. palkinto Siikakoski Sini, Tampere

Kunniamaininnat

Martta Saarinen, Tarttila

Jaana Kotila, Vihanti

 

Sarja 2. 13–17 vuotta

  1. palkinto Lonka Heta, Tampere
  2. Järvinen Anni, Joutsa
  3. Taavitsainen Roosa, Pieksämäki

Kunniamaininnat

Viitasalo Minka, Multia

Järvensivu Ilona, Lempäälä