Suomen Kädentaidot

Messuteemana kiertotalous: kestävä kehitys on tulevaisuutta

Uutinen  28.09.2018

Tampereella kässämessuillaan uudistuneesti 16.–18.11. teemoilla lapset ja nuoret, kiertotalous ja perinteet. Kiertotalous-teeman ympärille E-halliin kootaan laaja Th!nk Design -myyntinäyttely, jossa ovat teemoina suomalainen kestävä muotoilu ja kiertotalouden mahdollisuudet. Mukana on laaja joukko erilaisia yrityksiä, joiden liiketoiminnassa kierrätys, ekologiset arvot, materiaalien uusiokäyttö ja kiertotalous sekä erinomainen muotokieli yhdistyvät. Näyttelyn tuottaa yhdessä Suomen Kädentaidot -messujen kanssa suunnittelija-yrittäjä Susanne Hamari, THINK TODAYsta. Osa myyntinäyttelyynkin osallistuvista yrittäjistä on puhumassa viikonlopun aikana Muoti & Design -lavalla E-hallissa. Tutustu yrityksiin tästä!

Nukkenäyttelystä lämpimiä tunteita

Messu- ja Urheilukeskuksen pääaulan Villa huopuu saduksi -näyttelyssä on esillä Vuoden Artesaani 2017 -finalisti Asta Immosen nukkeja, jotka on pääosin valmistettu kierrätetyistä materiaaleista. Vantaalla asuva ja työskentelevä artesaani ja kädentaidon ohjaaja Immonen valmistaa vuokrattavia nukketeatterikokonaisuuksia sekä yksilöllisiä tuotteita lähtökohtanaan luonto, lapsilähtöisyys ja ekologisuus. Kierrätys on keskeinen osa tekemistä, jota Immonen toteuttaa jatkamalla esineiden elinkaarta keksien niille uusia käyttötarkoituksia nukketeatterin maailmaan. Tuotteiden valmistuksessa on käytetty pääasiassa huovutusta ja kirjontaa.

Lapset ja nuoret muotoilevat kierrätysmateriaalista

HAMKin muotoilun opiskelijoiden muotoilutyöpajassa noin 11–16-vuotiaille lapset ja nuoret voivat valmistaa kierrätysmateriaaleista tuotteen perinteisiä tekniikoita hyödyntäen. Tuunattavat tuotteet ovat 3D-tulostettuja PLA-muovikehyksiä, joihin jokainen pajaan osallistuva voi punoa haluamansa kuvion puuvilla-, metalli- tai heijastinlangalla. Kehysmalleja on erilaisia ja erikokoisia, lopullinen luomus voi olla esimerkiksi avaimenperä tai koriste. Nextiili, Askartelukauppa Hämeenlinnassa ja Kauhava lahjoittavat työpajassa käytettävät kierrätysmateriaalit.

Myös 4H:n pajassa työpajassa loihditaan vanhoista T-paidoista leikatuista kuteista räsykransseja ja tupsupalloja.

Killassa perinteet siirtyvät sukupolvilta toiselle – entisöinti on ekologista taituruutta

Messuilla mukana oleva Tampereen Mestarikilta ry on siirtänyt taitoja eteenpäin kisälli-mestari-tekniikalla jo 150 vuotta. Toiminnan päätarkoituksena ovat mm. käsityöammattien arvostuksen kohottaminen, korkean ammattitaidon ylläpitäminen ja koulutuksen kehittäminen. Kiltaan kuuluu useita entisöijiä, joiden ammattitaito on oleellista historian ja entisaikojen tunnelman ja tyylin säilyttämisessä. Mestarikilta näkyy messuilla mm. Th!nk Design Shop -näyttelyssä, jossa voi ihailla entisöityjä huonekaluja.

Osta liput