Suomen Kädentaidot

Messujen avajaiset ja osa ohjelmasta tulkataan myös viittomakielellä

Uutinen  12.10.2022

Suomen Kädentaidot ottaa askeleen kohti yhdenvertaisempaa tapahtumakokemusta, kun Tampereen Tulkkikeskus Oy:n tulkit tulevat osaksi messutapahtumaa.

Kielivähemmistöön kuuluvat messukävijät saavat täyden ilon irti tapahtuman avajaisista perjantaina 18.11., sillä avajaistilaisuus tulkataan alusta loppuun saakka. Myös C-hallin Idealavan lauantaipäivän messuohjelma tulkataan kokonaisuudessaan klo 11–15. Ohjelmatulkkausten lisäksi messuvierailla on lauantaina mahdollisuus käyttää paikalla olevia tulkkeja lyhyisiin asioimistilanteisiin. Tampereen Tulkkikeskuksen tulkki päivystää pääsisäänkäynnin läheisyydessä Info-pisteen vieressä.

Tampereen Tulkkikeskuksen toimitusjohtaja Jari Malkamäki iloitsee yhteistyöstä.

– Viittomakielisten on nyt varmasti helpompi lähteä tapahtumaan ja kynnys osallistumiseen on matalampi. Viittomakielisillä on oma kielensä ja oma kulttuurinsa. Tasavertaisempi osallistuminen on jälleen yksi askel kohti saavutettavampaa yhteiskuntaa ja palveluita.

Tampereen Tulkkikeskuksen tulkki Pauliina Mäkinen kuvailee työtään vaihtelevaksi ja hyvin palkitsevaksi, kun uskaltaa lyhyelläkin varoitusajalla mennä erilaisiin tulkkaustilanteisiin vieraan viittomakielisen asiakkaan kanssa.

– Kuten puhutussakin kielessä, myös jokaisella viittomakielisellä on oma tapansa käyttää kieltä. Tulkin ja asiakkaan välinen kommunikaatio ei ole aina täysin ongelmatonta, mutta tilanteista selvitään hyvällä yhteistyöllä eteenpäin. Tulkatessa valitaan aina oikea kielimuoto eli rekisteri. Esimerkiksi lääkärissä käytetään erilaista rekisteriä kuin runoillassa.

Mäkisen mukaan tulkin pitää olla valmis muokkaamaan kieltään kesken tulkkaustilanteen, jotta tulkkeen ymmärtäminen olisi mahdollisimman vaivatonta ja tilanne etenee.

– Tilanteessa on aina viittomakieltä sekä kirjoitustulkkausta tai puhevammaisten tulkkausta käyttävän henkilön lisäksi kuuleva henkilö, esimerkiksi lääkäri tai messuilla esimerkiksi juontaja tai näytteilleasettaja. Tulkin tulee huomioida kaikki asiakkaat tulkkaustilanteen aikana.

Vuonna 1989 perustetussa Tampereen Tulkkikeskuksessa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 20 tulkkia, jotka tuottava viittomakielentulkkausta, kirjoitustulkkausta ja puhevammaisten tulkkauspalveluita. Yrityksen asiakkaita ovat kuurot, huonokuuloiset, kuuroutuneet, kuurosokeat ja puhevammaiset henkilöt ympäri Suomen.

Suomen Kädentaidot järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 18.–20. 11.2022. Avajaiset pidetään perjantaina 18.11. klo 11.30 alkaen Muoti- ja Design -lavalla.

Avajaisten tarkka aikataulu ja messujen ohjelma löytyvät tapahtuman nettisivuilta.

Avajaiset: https://www.kadentaidot.fi/fi/program/avajaiset/

Ohjelma: https://www.kadentaidot.fi/fi/kavijalle/#tab-program