Suomen Kädentaidot

”Käsityöyrittäjäksi ryhdytään rakkaudesta lajiin”

Uutinen  29.10.2021

House of Simonen työpajalla Kangasalan Pikonlinnan vanhassa sairaalassa käy kova kuhina. Käsityöyrittäjä Pia Temisevä valmistaa kiireen vilkkaa nahkatuotteita Suomen Kädentaidot -messuille. Jos Temisevä ehtii, hän tuo messuille myyntiin uuden korvakorumalliston. Kahden viikon kuluttua järjestettävillä messuilla Temisevä ei kuitenkaan ole itse House of Simonen tiskin takana, sillä hän juontaa E-hallin Muoti & Design -lavalla muun muassa muotinäytökset.

Korona pisti lapun luukulle

Kulunut syksy on näyttänyt yksinyrittäjälle valoisalta, mutta takana on rankka puolitoistavuotinen. Temisevä oli työvuorossa Suomen käsityöyrittäjien myymälässä Tampereen Kehräsaaressa maaliskuussa 2020, kun hallitus otti valmiuslain käyttöön ja koko Suomi meni yhtäkkiä kiinni.

– Oli hurjaa kirjoittaa oveen lappu, jossa myymälän kerrottiin olevan toistaiseksi suljettu, Temisevä muistelee puolentoista vuoden takaisia tapahtumia.

Käsityöyrittäjän tulot romahtivat yhdessä yössä, mutta Temisevä oli tottunut elämään epävarmoissa tilanteissa. Hän oli ollut ennen käsityöläisyyttä 25 vuotta yrittäjänä musiikki- ja viihdealalla.

– Ensimmäinen koronakevät oli tiukka. Vedin saman tien kulut minimiin ja keskityin puutarhanhoitoon. Kaivelin tomaatti- ja chili-innostukseni uudelleen esiin. Ensimmäisenä kesänä puutarhassani oli 40 eri tomaattilajiketta ja viime kesänä jo yli 80, Temisevä nauraa.

Verkosta hetkellisesti käsityöyrittäjän pelastus

Ennen koronaa Pia Temisevän kesät kuluivat ympäri Suomea tapahtumia kiertäen ja syksyisin oli messujen aika. Sulun yllättäessä verkosta ja jälleenmyyjistä tuli käsityöyrittäjän pelastus.

– Mutta vaikka verkkokauppa kuinka vetäisi, tapahtumat ja kivijalkakauppa ovat elintärkeitä, jotta yritys on olemassa. Myös asiakkailla on tarve päästä paikan päälle hypistelemään tuotteita. Odotan innolla Suomen Kädentaidot -messuja, Temisevä sanoo.

House of Simonen lisäksi hän opettaa nahkatöiden tekemistä muutamassa kansalaisopistossa Pirkanmaalla.

– Yhdessä tekeminen on tärkeää. Olen itsekin käynyt vuosia keramiikkakurssilla. Kun kaikki kurssit yhtäkkiä loppuivat, hankin kotiin pikkuisen keramiikkauunin. On nastaa, kun iltaisin voi tehdä jotakin käsin. Olen kuitenkin pikkuhiljaa alkanut kaivata vertaistukea ja kursseja. Niissä joku osaa aina neuvoa, hän sanoo.

Käsityöyrittäjyys ei ole verrattavissa harrastukseen

Temisevä on ollut perustamassa Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:tä. Hän jättäytyi hallituksesta pois vajaa vuosi sitten, mutta on sittemmin nimetty yhdistyksen kunniajäseneksi. Myös SKYTissä on huomattu korona-ajan käsityöbuumi, kun kymmeniä uusia käsityöläisiä on alkanut yrittäjiksi.

– Yrittäjyys ei ole kuitenkaan verrattavissa harrastukseen. Materiaalien hinnat ovat nousseet valtavasti korona-aikana ja on ollut paljon saatavuusongelmia, Temisevä listaa.

Hän kertoo, että käsityöyrittäjältä vaaditaan ennen kaikkea sitkeyttä.

– Pitää olla paljon stressinsietokykyä ja valmis kestämään, että asiat eivät menekään suunnitelmien mukaan. Notkahduksilta ei voi välttyä. Varmoja päiviä ei ole, niin kuin ei ollut musiikkibisneksessäkään. Tätä tehdään rakkaudesta lajiin, hän korostaa.

Suurin osa SKYTin käsityöyrittäjistä on yksinyrittäjiä.

– Vaikka käsityöalalla riskit ovat mittakaavassa pienempiä kuin musiikkialalla, ne ovat yhtä lailla verrannollisia omaan elämään. Jos satanen jää saamatta, niin kyllähän se kirpaisee.