Suomen Kädentaidot

Kädentaidot tekevät hyvää: yhteistyössä Sopimusvuori ry

Uutinen  12.03.2019

Suomen Kädentaidot 2019 -messut tekee hyväntekeväisyysyhteistyötä tamperelaisen Sopimusvuori ry:n kanssa. Vuonna 1970 perustettu Sopimusvuori järjestää sosiaalisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työtoiminnan palveluita viidessä yksikössä, lisäksi toimintaa on kahdessa matalan kynnyksen jäsenyhteisöissä eli Klubitalossa. Messuille sopimusvuorelaiset toteuttavat muun muassa yhteisöllisesti tehdyn käsityön, rentoutushetkiä messuhulinan keskellä, keskustelupaneelin ja tuovat osastolleen myyntiin mielenterveyskuntoutujien tekemiä tuotteita koruista jakkaroihin ja stressileluihin kerätäkseen varoja toimintaansa.

Yhteisökäsityön tekeminen on jo alkanut

Sopimusvuori ry:n yhteisökäsityö ”Yhdessä mielenvoimaa” syntyy Työvalmennusyksikkö Kanavan Kätevä-nimisessä toimintayksikössä, jossa mielenterveyskuntoutujat tekevät muun muassa tilauskäsitöitä ja alihankintaa. Alkuperäinen idea yhteisöllisesti toteutettaviin palapelin paloihin oltiin saatu samankaltaisesta teoksesta, missä paloja myytiin orpokodin hyväksi. Toteutus ei kuitenkaan ollut niin yksinkertaista kuin vain valmiin idean kopiointia, vaan se vaati kuukauden kehitystyön, minä aikana Kanavan asiakkaat ja ohjaajat yhdessä päivittäin suunnittelivat ja koekappaleilla testasivat prosessin jokaisen vaiheen.

Kun suunnittelutyö on tehty, alkaa monivaiheinen toteutustyö. Ensin pitää tehdä kaava, jota sitäkään ei ollut ennestään valmiina. Seuraava vaihe on leikata kankaaseen liimapaperi ja kangas oikean kokoiseksi. Sitten liimapaperi silitetään ja paperi poistetaan niin, että kankaaseen jää vain liima, jonka jälkeen silitys toistetaan. Seuraavaksi kaavan avulla piirretään kankaaseen kuva palapelin palasta. Sitten palat leikataan irti toisistaan, ommellaan piirretyn viivan mukaan ja vasta sitten leikataan lopulliseen muotoonsa. Leikatut palat lähetetään 20 kappaleen nipuissa Sopimusvuori ry:n yksiköihin, missä asiakkaat saavat jokainen tuunata oman palansa. Palat tehdään yksilöllisiksi kangaspalalla, johon voi haluamallaan tavalla kirjailla jonkin yhteisöllisen ja itseä voimaannuttavan lauseen, sanan, aforismin, runonpätkän – mitä vain haluaa. Toiset kirjoittavat kirjoituskoneella, toiset käsin tai vaikka ristipistoin. Sen jälkeen palat palaavat Kätevään, jossa niihin vielä lisätään koristeluja.

Muutamassa viikossa jo 600 palaa

Vaikka prosessi on näin monivaiheinen, palapelin pohjia valmistui Kätevässä vain muutamassa viikossa jo lähes 600. Täysin valmiita palojakin on jo nyt yli 50. Työ ei ole helppoa – erityisesti palojen kaarien ompelu vaatii suurta taitoa ja kärsivällisyyttä, jotta jäljestä tulee tasaista. Mutta hienointa tällaisessa yhteisöllisessä teoksessa on, että ihan jokainen osaa ja pääsee osallistumaan johonkin työvaiheeseen. Kaikki sopimusvuorelaiset saavat tehdä ainakin yhden palapelin palan osaksi yhteistä mielenvoimaa – ahkerimmat pääsevät tekemään useammankin.

Seuraa yhteistyötä somessa aihetunnisteilla #kädentaidot2019 #hyväolokäsitöistä #yhdessämielenvoimaa #sopimusvuoriry #yhteiskunnallinenyritys #avainlippu!