Suomen Kädentaidot

Jenni Haukio: ” Käsityöperinnettä tulee kaikin mahdollisin tavoin suojella ja edistää”

Uutinen  11.11.2022

Suomen Kädentaidot -messuilla vuotuisesti jaettavan Taito-Finlandia-palkinnon voittajan valitsee tänä vuonna tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Hän julkistaa voittajan messujen avajaisissa videotervehdyksen välityksellä sekä avaa messut lyhyellä videotervehdyspuheellaan.

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n monivuotinen suojelija kuvailee valintaa haastavaksi tehtäväksi, sillä kaikki esiraadin nimeämät ehdokkaat ovat ansioituneita ja korkeatasoisia omien alojensa huipputekijöitä.

Haukion mukaan Taito-Finlandia nostaa käsityö- ja taitokulttuurin sille kuuluvaan asemaan – tasavertaiseksi muiden luovien, taiteellisten alojen vastaavien palkitsemisten rinnalle.

– Tunnustuksen merkitys on erittäin suuri sekä koko toimialan arvostuksen ja näkyvyyden nostamisessa että yksittäisten toimijoiden työn huomioimisessa, Haukio sanoo.

Voittajavalinta pohjautuu esiraadin kriteereihin

Esiraati valitsi Taito-Finlandia-finalisteiksi lankakauppa Titityyn, tekstiilitaiteilija Heidi Linsénin, keraamikko Karin Widnäsin, neulesuunnittelija ja käsityövaikuttaja Veronika Linbergin ja kirjansitojamestari Tarja Rajakankaan.

Raati painotti valinnoissaan messujen tulevaisuus-teemaa. Esivalinnat tehtiin sen perusteella, miten ehdokas on uudistunut, pysynyt ajan hermolla, tuonut alalle uutta ja käyttänyt työssään tulevaisuuden tekniikoita ja materiaaleja.

Jenni Haukio kertoo keskittyneensä omassa voittajavalinnassaan tiiviisti esiraadin määrittelemiin kriteereihin. Haukion mukaan suomalaisten käsityöyrittäjien ja taidokkaiden tekijöiden työ kannustaa myös muita pohtimaan, kuinka merkittävässä roolissa käsin tehty ja aineeton voikaan olla ekologisia arvoja, yksilöllisyyttä ja kestävyyttä arvostavassa ajassamme.

– Käsityöperinne on osa sukupolvien ketjussa siirtyvää kulttuurista pääomaamme, jota tulee kaikin mahdollisin tavoin suojella ja edistää. Toivon kaikille kädentaitojen toimialoilla työskenteleville yrittäjille ja tekijöille mitä parhainta onnea ja menestystä heidän arvokkaassa työssään.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio avaa messut videotervehdyksellään ja julkistaa Taito-Finlandia-voittajan valintaan liittyvät perustelut sekä voittajan videon muodossa etänä.

Tutustu Taito-Finlandia-finalisteihin: https://www.kadentaidot.fi/fi/uutinen/taito-finlandia-finalistit-kunnioittavat-tulevaisuutta-ja-vaalivat-menneisyytta/

Suomen Kädentaidot -messujen avajaiset Muoti ja Design -lavalla perjantaina 18.11. klo 11.30 alkaen. Tutustu avajaisten ohjelmaan https://www.kadentaidot.fi/fi/program/avajaiset/