Suomen Kädentaidot
Lampaita laitumella -kuva

BÄÄ!-kirjaprojekti: Lasketaanko lampaita?

Bää-kirjaprojekti  06.09.2017

Tule mukaan seuraamaan uuden käsityökirjan BÄÄ! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta valmistumista! Pääset kurkistamaan kirjanteon vaiheisiin joka kuun 1. ja 15. päivä marraskuuhun saakka.

Jos en pienenä saanut unta, äiti neuvoi laskemaan lampaita. Kirjanteon myötä olemme tavanneet niin paljon lampaita, kaikissa villan väreissä, että laskut ovat menneet iloisesti sekaisin.

Lammastiloja kierrellessä ja lampaita kuvatessa olemme ymmärtäneet miksi lampaita luonnehditaan vilkkaiksi ja uteliaiksi. Pehmoiset villantuottajat saavat hymyn kenen tahansa huulille ja mekin olemme saaneet paljon uusia ystäviä. Kukapa ei näihin symppiksiin ihastuisi?

Kuvaukset ovat venyneet, kun olemme rapsutelleet vuoroin suomenlampaan, kainuunharmaan ja ahvenanmaanlampaan turkkia – ja välillä myös lampaita paimentavia koiria. Koiranotkon tilalla Pohjois-Savossa pääsimme todistamaan, kun paimenkoira Lyyti haki emäntänsä Terhin ohjaamana mallit juuri siihen kohtaan laidunta, missä oli kuvauksellisin kuvata.

Eteläisemmässä Savossa Sami meni kameroineen pässiaitaukseen Villa Laurilan tilan upean ahvenanmaalaisen sarvekkaan kanssa. Mitäpä ei valokuvaaja hyvän kuvan eteen tekisi etenkin jos kirjailija haluaa lähikuvan hienosta turkista. Ja hyvinhän se meni, kukaan ei edes puskenut.

On ollut kiinnostavaa päästä kurkistamaan lammastilojen elämään ja kuulla suomalaista lammashistoriaa itsensä Pertti Hankosen, kainuunharmaiden löytäjän ja pelastajan, kertomana. Pertin tarinasta voitte lukea enemmän sitten kirjasta.

Kiitokset kaikille mainituille hienoista elämyksistä!

Sanna