Suomen Kädentaidot
Sanna Vatanen

BÄÄ!-kirjaprojekti: Huovuttaen

Bää-kirjaprojekti  15.08.2017

Tule mukaan seuraamaan uuden käsityökirjan BÄÄ! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta valmistumista! Pääset kurkistamaan kirjanteon vaiheisiin joka kuun 1. ja 15. päivä marraskuuhun saakka.

Hyvää elokuuta kaikille!

Kuinka kesä meni? Minulla se kului huovuttaen, kuten näkyy. Kevättalvella alkanut huovutusprojektini jatkui tiiviisti myös kesällä, mutta yksi tämän kirjan tekemiseen liittyvistä iloisista yllätyksistä on, että olen tainnut jäädä huovutuskoukkuun.

Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo.

Huovutusta tuli kokeiltua jo opiskeluaikana, ja toki olen työelämässäkin törmännyt aiheeseen. Mutta vasta nyt, BÄÄ!-kirjaa tehdessäni, pääsin syventymään tekniikkaan toden teolla. Syynä on tietysti suomenlampaan villan huono hankauksen kesto – eli erinomainen kyky huopua.

BÄÄ!-huovutukseni aloitin hyvin reippaasti. Koska minulla oli hyvät muistiinpanot parin vuoden takaisesta huovutusurakasta vastaavalla materiaalilla, ajattelin heti ensimmäisellä kerralla huovuttaa pesukoneessa muutaman koetilkun lisäksi yhden ihan kokonaisen huopatossun. Harmi kyllä, hyvät muistiinpanot eivät auttaneet, koska olin unohtanut, että olimme sen edellisen huovutuskertani jälkeen vaihtaneet pesukonetta enkä ollut koskaan huovuttanut tällä uudella koneella – muuta kuin pari lempineulettani, joita ei todellakaan ollut tarkoitus huovuttaa. Lisäksi laitoin epähuomiossa tossun kaveriksi koneeseen pellavafroteepyyhkeen. Tämän mokan jälkeen kaikkia huovutuskoneellisia on ollut tehostamassa pari vanhoja farkkuja.

Se eka, pellavafroteesta nyppyyntynyt huopikas mahtuu ehkä sisarentyttären nukelle. Vanhat muistiinpanot saivat mennä. Aloitin työn alusta.

Sittemmin olemme pesukoneen kanssa löytäneet yhteisen sävelen, kun vain muistan puhdistaa röörit ja suuttimet tarpeeksi usein. Huovuttaminen vaatii vähän matikkapäätä ja paljon uutteruutta, mutta kärsivällinen kokeilu ja huolellinen mittojen laskeminen palkitsee lopulta. On pieni ihme, miten pesukoneesta voi kaiken kokeilun ja laskemisen jälkeen lopulta putkahtaa valmiiksi muotoiltu, tiivispintainen ja kestävä tuote. Testiajo koetilkulla todellakin kannattaa, vaikka edessäsi olisi kaiken kattava ohje, sillä jokainen pesukone toimii eri tavalla, minkä minäkin opin kantapään kautta. Lopuksi lohdutuksen sana niille, jotka eivät ole huovutusfaneja: olen suunnitellut suurimman osan huovutusohjeistani niin, että ne voi toteuttaa myös toisenlaisella langalla pelkästään neulomalla tai virkkaamalla.

Toivon, että pidätte kirjani ohjeista yhtä paljon kuin minäkin!

Sanna