Suomen Kädentaidot

Vuoden käsityötekniikka 2021 on parsiminen ja paikkaus

Uutinen  14.11.2020

Vuoden 2021 käsityötekniikaksi on valittu parsiminen ja paikkaus. Valinnan tehnyt Taitoliitto toivoo, että vanha tapa korjata, huoltaa ja uudistaa olemassaolevia vaatteita vähentäisi osaltaan jatkuvasti paisuvaa tekstiilijätemäärää. Taitoliitto valitsee Vuoden käsityötekniikan nyt viidennen kerran. Edellisten vuosien tekniikat ovat olleet vuoleminen, makramee, kirjonta ja kudonta.

– Tässä ajassa yhä useampi pohtii suhdettaan kuluttamiseen ja sitä kuinka jo pienillä teoilla on merkitystä. Korjaaminen ja paikkaaminen ovat olleet käsityö-ilmiöinä nousussa maailmalla jo pidemmän aikaa. Enää paikkaamista ei hävetä eikä paikkoja piilotella, vaan niistä ollaan päinvastoin ylpeitä. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla haluamme Taitoliitossa olla osaltamme mukana innostamassa ihmisiä parsimaan ja paikkaamaan, Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen kertoo.

Tuotteiden korjaaminen ja niiden eliniän pidentäminen liittyvät ajankohtaiseen tarpeeseen vähentää tekstiilien tuotantoa ja tekstiilijätettä. Vaatteiden käyttöikää pidentämällä voidaan myös vähentää niiden aiheuttamaa hiilijalanjäljen kasvua.

Taitoliitto toivoo, että parsimisen ja paikkauksen nostaminen Vuoden 2021 käsityötekniikaksi synnyttää myös keskustelua tekstiilin laadusta ja kestävyydestä. Lisäksi Taitoliitto haluaa innostaa paikkaamaan myös muita kuin tekstiilituotteita.

– Haastamme jokaisen suomalaisen paikkaamaan tai parsimaan ainakin yhden tavaran ensi vuonna. Silloin yli viisi miljoonaa tavaraa voisi saada jatkoaikaa ja palvella pidempään, toteaa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.