Suomen Kädentaidot

Vuoden Artesaani 2017 on tamperelainen Antti Korpi

Uutinen  17.11.2017

Vuoden Artesaaniksi on valittu tamperelainen 3D-tulostuksen ja -mallintamisen artesaaniksi valmistuva Antti Korpi. Voittaja julkistettiin ja palkittiin Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa.

Raadin mukaan Korven ammattimaiset 3D-puukonkahvatyöt ovat yksilöllisiä ja hyödyntävät alalla suhteellisen uutta 3D-teknologiaa taidokkaasti. Valmiissa, toimivassa ja innovatiivisessa sekä vientiin soveltuvassa tuotteessa on raadin mukaan kohdallaan myös ansaintalogiikka.

–  Korvella on moderni mallistoajattelu ja rohkea tulokulma artesaanin työhön, hän myös työllistää muita alihankkijoita. Kauniissa ja mallisuojatuissa kuluttajatuotteissa näkyy alan arvostus ja tulevaisuus, lisää raadin edustaja Hanna Ketonen Opetushallituksesta.

– Vuoden Artesaani -tunnustus on minulle suuri kunnia ja merkitsee todella paljon. Olen aina ollut käsityöihminen, kädentaidot, luova työ ja keksiminen ovat aina kuuluneet harrastuksiini tavalla tai toisella. Minua on aina pidetty moniosaajana ja keksijäpellenä. Alan itsekin samaistua näihin titteleihin, Korpi kuvaa.

Vuoden Artesaaani Antti Korpi.

 

Kekseliästä kädentaitojen ja teknologian yhdistämistä

– Minua ovat aina kiehtoneet nerokkaat ratkaisut ja työmenetelmät sekä hyvin suunnitellut tuotteet. Inspiroidun teknologian tuomista mahdollisuuksista ja nautin uuden tekniikan yhdistämisestä perinteiseen. Olen aina ollut parhaimmillani menetelmien, tekniikoiden ja materiaalien yhdistämisessä ja ratkaisukeskeisessä tuotekehittämisessä. Omat vahvuuteni liittyvät useimmiten ihmisen ergonomiaan tai turvallisuuteen liittyviin tuotteisiin, Korpi kertoo.

”Haluan olla mukana suomalaisten tuotteiden kehittämisessä”

Opintojen jälkeen Korpi aikoo jatkaa oman start-up-yritystoimintansa Go3D:n kehittämistä. Warrior knife -tuotteen markkinointi on tärkeä työtehtävä, johon Korpi aikoo seuraavaksi keskittyä.

– Olen avoin myös muille mahdollisesti tarjoutuville työskentelymahdollisuuksille. Omien tuotteideni myynnin ohella pyrin löytämään yrityksiä ja henkilöit,  jotka ovat kiinnostuneita kehittämään tuotteitaan tai menetelmiään. Haluaisin olla mukana suomalaisten tuotteiden kehittämisessä, Korpi toteaa.

Korven mukaan 3D-tulostamisen ja -mallintamisen alan tulevaisuudennäkymät ovat hyvät. Kansainvälisesti liiketoiminta kasvaa nopeasti ja myös alan työllisyysnäkymät ovat hyvät. Toisaalta teknologian nopea kehitys vaatii alan osaajilta jatkuvaa ammattitaidon kehittämistä ja ylläpitoa.

– Kansainvälisillä työmarkkinoilla osaajista on kova pula, Korpi sanoo.

Korven tuote oli vastikään mukana myös kansainvälisen muotoilukilpailun finaalissa Saksassa alan suurimmilla messuilla. Tuote sai yleisöpalkinnon. Lue lisää kilpailusta.

Vuoden Artesaani 2017 -finaalissa olivat mukana myös Asta Immonen Vantaalta ja Heli Mälkönen Salosta. Kaikki finalistit valmistuvat artesaaneiksi joulukuussa 2017. Vuosittainen Vuoden Artesaani -kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksista valmistuneille tai valmistuville oppilaille. Kilpailun tavoitteena on pitää yllä ja lisätä suomalaisen käsityön arvostusta, edistää tietoisuutta alalle valmistuvista kädentaitajista sekä edesauttaa vastavalmistuneiden artesaanien työllistymismahdollisuuksia. Kilpailun raati valitsee osallistujista 3–5 finalistia ja kilpailun voittaja palkitaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa. Raatiin kuuluu Suomen Kädentaidot -näyttelytoimikunnan asiantuntijoita sekä Opetushallituksen edustaja.