Suomen Kädentaidot

Suomen Kädentaidot ja Sopimusvuori ry ’kutovat samaa sukkaa’ mielenterveystyön edistämiseksi

Uutinen  14.05.2019

Tiesitkö, että Suomessa oli vuonna 2017 195 406 mielenterveyspotilasta, siis hieman enemmän kuin Turussa asukkaita? Vuonna 2018 työttömiä oli 202 000 ja samana vuonna työn ja koulutuksen ulkopuolella oli 51 000 työikäistä.

Hyvinvointivaltiomme turvaverkostoissa on aukkoja, joista vastoinkäymisten uuvuttavat pääsevät helposti putoamaan. Mielenterveysongelmat aiheuttavat työttömyyttä ja toisinpäin. Lisäksi ongelmat tuppaavat kasaantumaan samoille ihmisille: on sairautta, surua, menetystä ja köyhyyttä. Valtion resurssit eivät riitä kaikkeen. Järjestelmien väliinputoajista tamperelaislähtöinen Sopimusvuori ry ottaa kopin. Sopimusvuoren kautta tukea, apua ja toivoa saa liki tuhat asiakasta vuodessa.

Käsityöt vaikuttavat tutkitusti hyvinvointiin

Suomen Kädentaidot -messut tekee tänä vuonna hyväntekeväisyysyhteistyötä Sopimusvuori ry:n kanssa. Suomen Kädentaidot -messujen projektipäällikkö Jasmin Saadetdin-Rikkinen kertoo, että yhteistyön tavoitteena on lisätä tietoa Sopimusvuoren toiminnasta.

– Sopimusvuorella on paikkoja, joissa on materiaaleja ja ohjausta. Toiminnan esiin tuominen on tärkeää, koska silloin kynnys mennä niihin madaltuu. On hienoa, että tapahtuman kautta voidaan auttaa heikompiosaisia. Yhteistyö Sopimusvuoren kanssa on asioiden vakavampi puoli ja tuo tapahtuman syvällisempää merkitystä esiin, kertoo Saadetdin-Rikkinen.

Sopimusvuori ry:n viestintäjohtaja Pirkko Kelemen kertoo Saadetdin-Rikkisen ehdottaneen yhteistyötä ja yhdistyksessä lähdettiin mukaan riemusta kiljuen.

– Toivomme tietysti näkyvyyttä yhdistyksellemme ja että saisimme mielenterveysongelmien stigmaa vähenemään, summaa Kelemen yhteistyön tavoitteita.

Arvojen ja tavoitteiden lisäksi organisaatioilta löytyy muutkin yhteistä. Sopimusvuoren yksiköissä Kanavassa, Verstaassa, Sorinassa ja Kaarisillassa tehdään käsitöitä. Tampereen Messujen kävijämäärältään suosituin vuosittainen tapahtuma on Suomen Kädentaidot -messut. Käsitöiden tekeminen lisää ihmisen tunnetta siitä, että voi vaikuttaa elämäänsä edes vähän. Käsillä tekeminen tuo tunteen siitä, että saa jotakin konkreettista aikaiseksi. Tutkimusten mukaan käsitöiden tekeminen vahvistaa ihmisen kykyä sietää ja selvitä pettymyksistä.

– Käsitöiden vaikutukset huomataan käytännössä Sopimusvuoren asiakkaissa. Käsitöiden tekeminen antaa onnistumisen kokemuksia, voimaannuttaa ja vahvistaa ratkaisutaitoja. Toimistotyötä tekevälle käsityöt ovat hyvää taukojumppaa tai palautumista työpäivän jälkeen, Pirkko Kelemen kertoo.

 

 

Yhdessä yksinäisyyttä vastaan

Sopimusvuori tarjoaa sosiaalista kuntoutusta, kuntouttavaa työtoimintaa ja kohtaamispaikkoja. Sopimusvuoren toiminnan vaikutukset ulottuvat laajalle ja seuraukset ovat yhteiskunnan kannalta myönteisiä. Sopimusvuorelle on myönnetty myös Yhteiskunnallinen yritys -maininta, joka myönnetään yrityksille, jotka pyrkivät edistämään yhteiskunnallista hyvää.

Sopimusvuoren oppeja voi soveltaa laajemmaltikin. Suomessa yksinäisyys on vakava uhka monien hyvinvoinnille (Yle-uutinen). Sopimusvuoren toiminnassa tulee konkreettisesti esille se, että käsitöiden tekeminen on yksi väylä yhteisöllisyyden kokemiseen. Sopimusvuoren yksiköt ovat asiakkaiden kokemusten mukaan paikka, jossa yksilö voi kokea kuuluvansa joukkoon.

Yhdistys toteuttaa yhteisöllisen käsityön marraskuun Kädentaidot-messuille. Yhdessä tehty käsityö tuo jokaiselle kokemuksen tarpeellisuudesta ja osallisuudesta. Sopimusvuoren yhteisölliseen käsityöhön ja toimintaan pääsee tutustumaan messuilla 15.–17.11.2019. Messujen teemana on tänä vuonna hyvä olo käsitöistä. Lisäksi sopimusvuorilaiset ovat läsnä tarjoamassa rentoutushetken messuhuuman keskellä ja ottamassa osaa paneelikeskusteluun.

Messuja odotellessa Sopimusvuoren arkea voi seurata Instagramissa @sopimusvuoriyhdistys. Tuotteita voi kurkata osoitteesta www.soppari.net/.