Suomen Kädentaidot

Käsityömatkailu liikuttaa tuntien takaa

Uutinen  29.08.2023

Etelä-Pohjalaista käsityötaitoa on tämän vuoden messuilla esillä kattavasti. Käsityökaupunki Kauhavan osasto esittelee suomalaisen käsityömatkailun suosituimpia kohteita. Messuvoimansa yhteisosastolla yhdistävät Lankava, Tuulia design, Iisakki Järvenpään Puukkotehdas, Mattokutomo Malla ja Visit Kauhavan infopiste. Kauhavan kaupungin viestintä- ja markkinointikoordinaattori Petra Karhula ja Tuulia design -yrityksen Hanna Keskinen kertovat, mitä käsityömatkailu on parhaimmillaan.

Karhulan mukaan Kauhavan menestys käsityökaupunkina ja käsityöharrastajien suosikkikohteena perustuu yrittäjien yhteistyöhön. Aivan tavallisena tiistai-iltana paikkakunnalle saattaa kaartaa monta autollista käsityöharrastajia, jotka ovat päättäneet usean tunnin automatkan päästä lähteä tutustumaan Kauhavan käsityöyrityksiin.

– Meidän yrittäjillämme on hieno yhteishenki ja he suosittelevat toisiaan. On tärkeää, että vinkataan asiakkaille muistakin alueen kohteista. Se ei ole keneltäkään pois, vaan kaikille lisää, sanoo Karhula.

Tuulia designin yrittäjä Hanna Keskinen vahvistaa Karhulan näkemyksen käsityömatkailun massoja liikuttavasta voimasta. Hän myös kehuu yrittäjien ja kaupungin välistä yhteistyötä.

– Mielenkiintoisten kohteiden tai harrastuksen perässä lähdetään pitkän matkankin päähän. Tänä kesänä turistien määrä myymälässämme on ollut ennätyssuurta. Moni on sanonut haluavansa matkustaa paikan päälle. Verkkokaupassa asiointi ei ole sama asia.

Pandemia-aika sai monet vasta aloittelemaan käsityöharrastustaan, joten Karhula näkee käsityömatkailun olevan alkutekijöissään. Karhulan mukaan ihmiset ovat jo puuhastelleet tarpeeksi kodeissaan, ja on aika yhteydelle, ilolle ja yhdessä innostumiselle. Käsityömatkailu on parhaimmillaan uusia ideoita ja inspiraatiota.

– Käsityökulttuurin perässä matkustaminen on uutta ja vanhaa. Se on tuttujen asioiden löytämistä ja aivan uusia elämyksiä. Yhteisöllisyys lisääntyy, kun kokoonnutaan yhteisten mielenkiinnonkohteiden äärelle, tuetaan, opastetaan ja opitaan uutta, sanoo Karhula.