Suomen Kädentaidot

Kalevalan runot riimittivät Kostetista neulesuunnittelijan

Uutinen  26.04.2023

Suomen Kädentaidot kietoutuu tänä vuonna teemassaan ihanan yhteisöllisyyden kehtoon. Tapahtuman uusi ilme rakentuu kirjailija ja neulesuunnittelija Jenna Kostetin taituroiman luonnonläheisen villapaitamallin ympärille. Kaikkien käsityöintoilijoiden iloksi messuvillapaidan neuleohje julkaistaan lähempänä syksyä ja villapaidan ympärille järjestetään myös yhteisneulonta. 

Turussa syntynyt, nykyisin Raisiossa asuva Kostet on tehnyt käsitöitä pienestä lähtien. Äidin harrastuksen kautta käsitöiden tekeminen on ollut hänelle luontainen ajanviete, joka on muuttunut aikuisiällä inspiroivaksi harrastukseksi.

Oman neulemalliston toteuttaminen otti tuulta alleen, kun alkuvuodesta 2020 pandemia tyhjensi Turun museokeskuksessa työskennelleen Kostetin kalenterin. Päivät täyttyivät neulomisesta ja ajatuksissa väreile pitkäaikainen haave oman villapaitamallin tai kokonaisen malliston suunnittelusta. Instagramiin ladatut villapaitakuvat saivat valtaisan hyvän vastaanoton. Käsityöyhteisön positiivinen palaute innoitti aloittelevaa suunnittelijaa työstämään haaveistaan totta.

– Opettelin kirjoittamaan neuleohjeita, sillä muiden innostus ruokki omaa intoani. Luovuus ja luovuuden ilo ovat minulla sisäsyntyisiä asioita ja jotain sellaista paloa, joka ei häviä minusta.

Kului kaksi vuotta, ja marraskuussa 2022 ilmestyi kirjailijan ensimmäinen neulekirja Neulottu Kalevala, jonka on kustantanut Laine Publishing.

– Kaunokirjallinen taustani ja folkloristin koulutukseni kautta tunnen Kalevalan. Tarinan kertominen on minulle luonnollinen tapa nähdä maailmaa ja tapa ilmaista tunteita. Olen päättänyt neuloa läpi kaikki Kalevalan 50 runoa. Julkaistussa kirjassa on nyt neulottuna 15 runoa ja yhteensä 18 neulemallia. Villapaitojen lisäksi mukana on pari sukka- ja pipo-ohjetta.

Ilman käsityöyhteisön lämmintä vastaanottoa Kostetista ei olisi koskaan tullut neulesuunnittelijaa.

– Käsityöharrastajat ottivat minut niin hyvin vastaan, että aloin uskomaan, että omalle työlleni voisi tällä alalla olla kysyntää.

Keskeneräisyys inspiroi

Neulemallien suunnitteleminen vaatii pikkutarkkaa keskittymistä, mutta Kostet on esimerkki siitä, että myös suurien linjojen ihminen voi onnistua. Aina välillä hän ajattelee, että omat luonteenpiirteet ovat vääränlaisia.

– Olen aika suuripiirteinen ihminen. Neulesuunnittelu vaatii tosi tarkkaa matematiikkaa ja se on ollut minulle haaste. Hienoa, kun olen pystynyt kumoamaan itselleni luodun narratiiviin siitä, etten osaa laskea ja tehdä numeroiden kanssa töitä. Olen osoittanut oman tarinani vääräksi.

Kostetin neulesuunnittelijan ura on vasta alkutaipaleella, mikä tuntuu hänestä inspiroivalta. Suunnittelijalla on edessään vielä paljon uutta opittavaa.

– On ihanaa olla keskeneräinen, sillä omituisella tavalla se myös motivoi. Kädentaidot on ala ja tieteenlaji, jossa ei koskaan voi olla täydellinen.

Lippukauppa aukeaa 28.4.

Messujen tämän vuoden ilmeessä loistava Kostetin villapaitamalli on saanut innoituksensa luonnosta. Viime vuoden ilmeestä tuttu lehtifiguuri toistuu pitsimäisenä kuviona paidan helmassa ja hihansuissa.

Messukävijät pääsevät osallistumaan oman villapaidan neulontaa, sillä ohje julkaistaan ilmaiseksi tapahtuman verkkosivuille syksyllä lähempänä messuja.

Tapahtuman yhteisöllisyys teema näkyy ilmeen ja yhteisneulonnan lisäksi messujen ohjelmassa ja työpajoissa sekä sosiaalisen median sisällöissä. Suomen Kädentaidot -messujen lipunmyynti starttaa huhtikuun lopussa äitienpäiväkampanjalla.