Suomen Kädentaidot
Sanna Vatanen

BÄÄ!-kirjaprojekti: Ilon, Surun, Iivarin ja Lempin jäljillä

Uutinen  01.06.2017

Tule mukaan seuraamaan uuden käsityökirjan BÄÄ! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta valmistumista! Pääset kurkistamaan kirjanteon vaiheisiin joka kuun 1. ja 15. päivä syksyyn saakka.

Eräänä tämän kevään raikkaana toukokuisena päivänä kävimme tutustumassa lampaiden elämään Rintalan luomutilalla Varsinais-Suomessa. Suomenlampaiden kasvattamiseen erikoistuneen tilan tuotevalikoimaan kuuluu tärkeänä osana luomulaatuinen villa, jota tuottaa useamman sadan lampaan katras.

Osa lampaista tarkeni jo ulkona, mutta karitsat emoineen pysyttelivät vielä sisällä. Lampolassa vastaanotto oli ystävällinen: kerroimme lampaille, minkä nimistä kirjaa teemme, ja saimme lukuisia samankuuloisia vastatervehdyksiä. Suloistakin suloisemmat karitsat viihtyivät emojensa suojissa, mutta rohkeimmat lampaista tekivät tuttavuutta niin, että eläinrakkaan valokuvaajan kameranlinssi huurtui.

Anne Rintala on kasvattanut lampaita luonnonmukaisesti jo vuodesta 1996 lähtien. Kysyin häneltä, millainen on lampaiden vuodenkierto.
– Talven lampaat viettävät pääosin sisätiloissa, osa jaloittelee halutessaan jaloittelutarhassa. Kevättalvella alkaa karitsointi, kevään koittaessa osa lampaista siirtyy ulos ja osalta keritään villa ensimmäisen kerran. Toisen kerran lampaat keritään syksyllä niiden laidunnettua koko kesän ulkona, Anne kertoo.

Rintalan tilan laadukkaat langat kantavat Luomuvilla-merkkiä. Lanka pestään ja kehrätään Pirtin Kehräämöllä. Kehräämön pienpesula pesee villan niin, että sen luontainen lanoliini säilyy. Samalla vältytään suurelta hiilijalanjäljeltä, kun villoja ei kuljeteta Englannin suurpesuloihin, missä siitä lähtisi myös arvokas lanoliini. Erivärisistä suomenlampaista saadaan seitsemää eri sävyä, kainuunharmaista taas harmaan sävyjä, jotka ovat joka kerta uniikit.


Kuva: Sami Repo

Olin jo talven aikana neulonut kirjaani Ilo & Suru-, Iivari- ja Lempi-langoilla ja miettinyt, mistä langat ovat saaneet ihastuttavat nimensä. Anne kertoi heillä aikoinaan olleista Ilo- ja Suru-nimisistä valkoisesta ja mustasta karitsasta, jotka tuntuivat aina viihtyvän yhdessä. Unelmanpehmoinen Iivari-kainuunharmaslanka on saanut nimensä kainuunharmaspässin mukaan. Hahtuvalanka Lempi taas on yhtä lempeä kuin nimensä ja monille tuttu samassa pitäjässä sijaitsevan Myssyfarmin kansainvälistäkin menestystä niittäneistä tuotteista.

Rintalat kiertävät ahkerasti messuilla ja markkinoilla, joten lankoja on mahdollista päästä hypistelemään eri paikkakunnilla pitkin vuotta. Lisäksi tilalla järjestetään avoimien ovien päiviä ja tilauksesta kiertokäyntejä.

Kiitos, Rintalan tilan ystävällinen väki!

www.rintalantila.fi

www.luomuvilla.suomalainenverkkokauppa.fi