Suomen Kädentaidot

”Taito-Finlandia-tunnustus nostaa käsityön arvostusta”

Tiedote Uutinen  12.11.2021

Tämän vuoden Taito-Finlandia-tunnustuspalkinnon voittaja on Jonna Hietala. Tamperelainen Hietala on Laine Publishing -kustantamon toimitusjohtaja. Valinnan teki Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. Palkinto jaettiin Suomen kädentaidot -messuilla perjantaina 12.11.2021.

– Jonna Hietala ja Laine-lehti ovat tehneet varsin poikkeuksellista työtä suomalaisessa käsityökentässä. He ovat kyenneet tekemään läpimurron kansainvälisille markkinoille ja muodostaneet lehden ympärille oman yhteisön. Hietalan ja Laineen tarina kertoo siitä, kuinka käsityöt voivat luoda pohjan monenlaiselle yritystoiminnalle, Hyytiäinen perustelee valintaansa.

Hyytiäinen on huomannut, että Laine tunnetaan ympäri maailman.

– On ollut todella hämmentävää, kun olen ollut ulkomailla lankakaupassa ja joka paikassa tulee puhetta Laineesta ja Suomesta. Lehden muotokieli ja visuaalisuus ovat niin ajassa olevaa kuin poikkeavaakin. Laine-lehden raikas ote on innostanut myös uusia harrastajia neulonnan pariin, Hyytiäinen hehkuttaa.

Hän korostaa, että valinta ei ollut helppo, sillä ehdokasviisikko kuvastaa hyvin käsityökentän moninaisuutta ja rikkautta.

– Ehdokkaiden joukossa oli upea kattaus käsitöitä eri näkökulmista, Hyytiäinen sanoo.

Taito-Finlandia-tunnustuksen arvo on 3 000 euroa ja sen lahjoittaa Forsman Tea.

Palkintorahoilla kirjahylly

– Olen todella yllättynyt, kiitollinen ja ylpeä tästä tunnustuksesta. Taito-Finlandia on kannanotto siihen, että on okei pärjätä taiteella ja käsityöllä. Käsityöstä on tehty globaali ja varteenotettava bisnes, Jonna Hietala iloitsee.

– Jo Taito-Finlandia nimenäkin on upea. Uskon, että tunnustus nostaa käsityön arvostusta myös muiden kuin alan harrastajien silmissä: ehkäpä siinä on kyse muustakin kuin vain naisten pienistä piiperryksistä, hän jatkaa.

Palkintorahoilla Hietala suunnittelee ostavansa kirjahyllyn, kun etelän aurinkoon ei ennätä lähteä.

– Se olisi lineaarinen jatkumo. Kirjahyllyn hankkiminen tuntuisi loogiselta, kun olen saanut tunnustuksen kirjojen julkaisemisesta, Hietala sanoo.

Koronapandemia on koetellut rajusti myös kustannusalaa.

– Paperia on huonosti saatavilla ja toimitusajat ovat pitkiä. Lisäksi paperin hinta on noussut lähes kymmenen prosenttia, hän kertoo.

Suunnitelmissa romaani ja oma neulekirja

Jonna Hietala aikoo antaa vuodenvaihteen jälkeen enemmän aikaa luovuudelle ja siirtyä tekemään nelipäiväistä työviikkoa. Hän kirjoittaa parhaillaan ensimmäistä kaunokirjallista teostaan.

– Kyseessä on romaani, jossa hyödynnän omia kokemuksiani. Se kertoo isoista menetyksistä, vähän luokkayhteiskunnasta ja hieman rakkaudesta – mutta ei kuitenkaan käsitöistä. Mielestäni kirjan ei tarvitse olla juonivetoinen, hän sanoo.

Hietalalta ilmestyy myös oma neulekirja ensi vuonna. Kyseessä ei ole aivan perinteinen neulekirja, sillä siinä on tarkoitus yhdistää taide ja neulonta sekä myös hieman runoutta.

– Tarkoituksenani on tehdä jotakin kaunista, mikä pitää saada sanoiksi ja kuviksi. Minulla on kova tarve mullistaa maailmaa ja tehdä kerrankin täysin taiteellinen neulekirja, joka kulkee kuvien ehdoilla. Minua kiehtoo rajattomuus: miksi pitäisi pysyä tietyssä muotissa, Hietala pohtii.

– Tuleva neulekirjani on eräänlainen homage, kunnianosoitus omalle tekemiselleni. Kerrankin minulla on mahdollisuus tehdä käsitöitä täysin ilman rajoja. Voin hyödyntää niitä materiaaleja ja tekniikoita kuin itse haluan. Minussa asuu paljon rohkeutta. En ajattele, että jokin asia olisi mahdotonta.