Suomen Kädentaidot

Vuoden Artesaani 2017 -finalistit julki

Uutinen  18.10.2017

Vuosittainen Vuoden Artesaani -kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksista valmistuneille tai valmistuville oppilaille. Kilpailun tavoitteena on pitää yllä ja lisätä suomalaisen käsityön arvostusta, edistää tietoisuutta alalle valmistuvista kädentaitajista sekä edesauttaa vastavalmistuneiden artesaanien työllistymismahdollisuuksia. Kilpailun raati valitsee osallistujista 3–5 finalistia ja kilpailun voittaja palkitaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa. Raatiin kuuluu Suomen Kädentaidot -näyttelytoimikunnan asiantuntijoita sekä Opetushallituksen edustaja.

Finalistit 2017

Vuoden Artesaani 2017 -finalistit on nyt julkistettu, finalistit ovat Asta Immonen Vantaalta, Antti Korpi Tampereelta ja Heli Mälkönen Salosta. Kaikki finalistit valmistuvat artesaaneiksi joulukuussa 2017. Voittaja julkistetaan ja palkitaan 17.11.2017 Kädentaidot-messujen avajaisissa.

Asta Immonen, Vantaa, SASKY / Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

Raadin arvio: Kädentaitojen ohjauksen artesaaniksi valmistuvan Asta Immosen kilpailutyön vuokrattavat nukketeatterinuket on hyvä kokonaisuus, joka yhdistää useamman taiteenlajin. Hyvin tuotteistetuissa töissä näkyy persoonallisuus ja ekologisuus. Nukketeatteri on nousussa ja visuaalisesti lahjakkaan taiteilijan työt ovat suloisia, kauniita ja taidokkaita. Tekijä osaa ajatella tuoreesti vuokrauksen ja korjauspalvelun muodossa: vanhojen pehmolelujen työstäminen uudeksi tuotteeksi on kestävää kehitystä ja kiertotaloutta parhaimmillaan. Immonen osaa myös markkinoida ja jakaa omaa osaamistaan taidokkaasti.

 

Antti Korpi, Tampere, SASKY / Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

Raadin arvio: 3D-tulostuksen ja -mallintamisen artesaaniksi valmistuvan Antti Korven ammattimaiset 3D-puukonkahvatyöt ovat yksilöllisiä ja hyödyntävät alalla suhteellisen uutta 3D-teknologiaa taidokkaasti. Valmiissa, toimivassa ja innovatiivisessa sekä vientiin soveltuvassa tuotteessa ansaintalogiikka on kohdallaan.  Korvella on moderni mallistoajattelu ja rohkea tulokulma artesaanin työhön, hän myös työllistää muita alihankkijoita. Kauniissa ja mallisuojatuissa kuluttajatuotteissa näkyy alan arvostus ja tulevaisuus.

 

Heli Mälkönen, Salo, Salon seudun ammattiopisto

Raadin arvio: Designtekstiiliartesaaniksi valmistuvan Heli Mälkösen Kuvakudos-kilpailutyö on taitavasti toteutettu ja kaunis kokonaisuus. Tuote ja tekniikka sopivat hyvin käyttötarkoitukseensa ja mielenkiintoisessa toteutuksessa luonnonmateriaalien käyttö on erityisen taidokasta. Visuaalisesti lahjakkaan tekijän tuotteet muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden ja eräänlaisen tarinan. Tuotteen aiheeseen on onnistuttu vangitsemaan lumoavaa valoa ja liikettä.

Lisätietoa Vuoden artesaani -kilpailusta.