Suomen Kädentaidot

Virtuaalimessuilta apua käsityöyrittäjien ahdinkoon

Uutinen  02.11.2020

Kulunut vuosi on koetellut myös käsityöyrittäjiä. Keväällä korona hiljensi kivijalkakaupat, vähensi käsityötuotteiden ostoa ja pakotti tapahtumajärjestäjät peruuttamaan myynti- ja messutapahtumat. Suomen Kädentaidot -virtuaalimessujen myötä halutaan helpottaa hankalassa tilanteessa painivia yrittäjiä.

– On todella hyvä, että virtuaalimessut järjestetään, sillä messujen merkitys käsityöyrittäjille on suuri. Osa yrittäjistä kerryttää pääliikevoittonsa messuilta. Lisäksi Suomen Kädentaidot -messut tarjoavat käsityöyrittäjille paikan tavata alan väkeä ja päästä vaihtamaan kuulumisia. Mielenkiinnolla odotamme kokemuksia tulevilta virtuaalimessuilta, Taito Myymälät Oy:n toimitusjohtaja ja Kenkäveron johtaja Anne Ossi kertoo.

Ossi luotsaa Taito Myymälät Oy:n omistamaa Taito Shop -myymäläketjua, johon kuuluu verkkokaupan ohella 23 itsenäistä kivijalkamyymälää ympäri Suomen. Myymälöiden tuotevalikoimat koostuvat pääsääntöisesti käsityömateriaaleista, paikallisten käsityöyrittäjien tuotteista ja Taitojärjestöjen omista tuotteista.

Taito Shopit ovat haastavista ajoista huolimatta pärjänneet kohtalaisesti. Ossin mukaan poikkeuksellinen aika on vaikuttanut positiivisesti käsityömateriaalien myyntiin.

– Tekemistä kotiin on myyty paljon, mikä on ollut pelastus monelle myymällä. Sellaiset käsityöyrittäjät, joilla on oma verkkokauppa, ovat pärjänneet. Esimerkiksi Taito Shopin verkkokaupan myynti on kasvanut huikeasti nyt ja sen myynti onkin edellisiin vuosiin verrattuna jopa viisinkertainen, Ossi paljastaa.

Paikallisten tukeminen tärkeää

Suomen Kädentaidot -virtuaalimessuilla on mukana lähes 400 näytteilleasettajaa, jotka saavat messujen 3D-maailmaan oman sivunsa. Sivun kautta messuvieraat pääsevät tutustumaan näytteilleasettajien tarjontaan ja keskustelemaan yrittäjien kanssa chatin välityksellä. Myös käsityöhankintoja on mahdollista messuilla tehdä.

Ossi kannustaakin messuvieraita suosimaan suomalaista ja tukemaan sitä kautta käsityöyrittäjiä.

– Haastamme tänä vuonna ihmiset ostamaan suomalaisia ja paikallisia tuotteita lahjaksi. Nyt jos koskaan paikallisten tukeminen on tärkeää. On huoli, että jaksavatko kaikki käsityö- ja pienyrittäjät tämän vaikean ajan yli. Käsityöyrittäjyydellä on merkittävä rooli suomalaisessa käsityökulttuurissa ja siitä meidän kaikkien nyt pitäisi pitää huoli ja antaa tukemme, hän perustelee.