Suomen Kädentaidot
kvua tuotteesta

Uutuustuote 2017 on ClayMarin keraaminen ampiaisen valepesä

Uutinen  17.11.2017

Kaikki Suomen Kädentaidot- messujen näytteilleasettajat saivat jälleen osallistua tuotteillaan Suomen Kädentaidot Uutuustuote –kilpailuun. Voittajaksi raati valitsi akaalaisen ClayMarin kekseliään keraamisen ampiaisen valepesän. Kymmenen parasta kilpailun osallistunutta tuotetta on koottu näyttelyyn, joka sijaitsee messujen ajan Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen E-hallissa.

Raadin mukaan kivitavarasavesta valmistettu ampiaisen valepesä on toimiva käyttötuote, jossa on rouhean mielenkiintoinen pinta. Kauniiseen pakkaukseen paketoidussa aidonnäköisessä tuotteessa on tuore idea ja kokonaisuus on loppuun asti mietitty, raadin arviossa todetaan.

Tuotteen suunnitellut ClayMarin Mari Pirkkanen on valmistunut artesaanikeraamikoksi Forssan ammatti-instituutista vuonna 2016. Idea ampiaisenpesän tuli lehtijutusta, joka on yhä tallessa.

– Näin noin vuosi sitten Aamulehdessä jutun virkatuista ampiaisenpesistä. Samoihin aikoihin olin myös työstänyt paljon savea dreijaamalla. Ajattelin, että tästä materiaalista haluaisin kehitellä kestävämmän tuotteen, sillä virkattu pesä saattaa kerätä kosteutta, pölyä tai menettää muotonsa, Pirkkanen kuvailee.

Erilaisilla tapahtumilla on ollut oma osansa keraamisen pesän tuotekehittelyssä ja palautteen saamisessa.

– Olin ensi kertaa esittelemässä tuotetta Akaan Hunajahulinoissa, missä sainkin tuotteesta hyvää palautetta. Tuolloin pesässä oli vielä koukkukiinnitys, mutta päätin jatkaa tuotteen ja etenkin sen ripustusmenetelmän kehittelyä. Lähdin myös mukaan erilaisiin muihinkin tapahtumiin, joissa huomasin, että tuotteelle on kysyntää, Pirkkanen kertoo.

Oman kädenjäljen näkeminen tuo mielihyvää

Lopulta koukku jäi pois ja tilalle tuli kuohuviinipullojen korkit sekä ruuvikiinnitys.

– Kehitystyötä ja kokeilua oli ihanaa tehdä. Itse tekemiseen ja kehittämiseen jäi ikään kuin koukkuun. Harrastuksesta tuli työ – mieleinen keraamikon ammatti, Pirkkanen iloitsee.

– Oman kädenjäljen näkeminen tuo valtava paljon mielihyvää. Tuntuu uskomattomalta, että joku myöntää tällaisen tunnustuksen työlle, johon olen pannut koko sydämeni. On ihanaa, kun joku kiittää ja havaitsee, että tästä tuotteesta on oikeasti hyötyä, Pirkkanen toteaa.

– Vaikka tuote onkin jo valmis, haluaisin tutkia ja kehittää sitä vieläkin, Pirkkanen kertoo.

ClayMarin aidonnäköisiä pesiä saa neljässä eri koossa ja Kädentaidot-messujen (C-hallin osasto P154) lisäksi niitä voi hankkia myös muun muassa Domus Classica -verkkokaupasta sekä Tampereen Luontokaupasta.

Lisätietoja: www.claymari.fi

Suomen Kädentaidot Uutuustuote -kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 16. kertaa. Kilpailulla halutaan tukea kotimaista käsityötä nostamalla vuosittain esille hyvin suunniteltuja kädentaitojen tuotteita. Kilpailussa arvostetaan erityisesti kotimaisen käsityön arvoja, kuten hyvää suunnittelua, perinteisten menetelmien ja materiaalien käyttöä sekä niiden innovointia nykypäivään, erinomaista työn laatua ja esteettisyyttä sekä kestävyyttä ja ekologisuutta. Uutuustuotteen tulee myös olla muotoilultaan uusi ja yleisilmeeltään raikas. Kokonaisarvioinnissa huomioidaan tuotteen käytännöllisyys ja mahdollisuudet hyvään kaupalliseen menestykseen.