Suomen Kädentaidot
mikael holma

Taito-Finlandia 2017 -voittaja on Restaurointi Mikael Holma

Uutinen  17.11.2017

Taito-Finlandia 2017 -voittaja on hämeenlinnalainen Restaurointi Mikael Holma. Asiantuntijaraadin valitsemasta nelikosta tunnustuksen voittajan valitsi Finlayson Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kurttila. Voittaja julkistettiin Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa perjantaina 17.11.2017. Voittajan saaman 5000 euron palkintosumman lahjoitti tänä vuonna Taito-Finlandia-sponsorina toimiva kotimainen teevalmistaja Forsman Tee.

Ilman ymmärrystä materiaaleista ei voi synnyttää kauneutta tai täydellisyyttä

– Voittajan työssä näkee vanhan ja kauniin kunnioittamisen, syvän halun ymmärtää sitä, ja ilman ymmärrystä materiaaleista ei voi synnyttää kauneutta eikä täydellisyyttä. Mielestäni Holma pyrkii kohti täydellisyyttä ja kaiken lisäksi vielä ilman oikoteitä ja kompromisseja, mikä on hirvittävän tärkeä piirre aina kun tehdään täydellisyyttä hipovaa kädenjälkeä. Tiedän, että tulevat sukupolvet tulevat näkemään voittajan kädenjäljen vielä vuosikymmeniä.

Puheista henkeäsalpaaviksi teoksiksi

– Ilman hyviä kädentaitoja villeimmätkään unelmat eivät muutu todeksi. Siksi on hienoa, että kerran vuodessa pysähdymme osoittamaan kunnioitusta niille, jotka eivät vain puhu ja viisastele, vaan myös tekevät asioita, toteaa Kurttila.

Kurttilan mukaan kaikki neljä Taito-Finlandia-finalistia ovat hienoja kädentaitajia.

– Ilman teitä mitkään haaveet tai puheet eivät muuttuisi todeksi. On väärin sanoa teitä pelkästään kädentaitajiksi, kaikkien töistä näkee, että myös ajatus toimii. Voisikin sanoa, että Taito-Finlandia 2017 -kandidaatteja yhdistää käden ja aivojen liitto. On hienoa, että tässä maassa on vielä digiaikanakin ihmisiä, jotka pystyvät muuttamaan puheita henkeäsalpaaviksi teoksiksi, Kurttila ylisti videopuheessaan.
Video: Ilman ymmärrystä materiaaleista ei voi synnyttää kauneutta tai täydellisyyttä

Muut Taito-Finlandia 2017 -finalistit olivat rääkkyläläinen Koistinen Kantele, imatralainen kansallispukuvalmistaja Soja Murto sekä espoolainen, Woodnotesistakin tuttu tekstiilitaiteilija Ritva Puotila.

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Palkinto voidaan myöntää alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.