Suomen Kädentaidot
marja liisa

Avajaisten teemapuhuja Manka: ”Käsityöt vastaiskuna nykypäivän teknostressille”

Uutinen  29.10.2019

Käsitöitä kaikkialla. Kauniita ryijyjä ja lyijylasitöitä seinillä, keskeneräinen villatakki sohvapöydällä, itse maalattuja tauluja ja kudotut matot lattialla. Lastenlasten nallet istuvat keinutuolissa puettuina itse ommeltuihin vaatteisin.

Käsitöiden tuoma ilo ja hyvä olo huokuvat Marja-Liisa Mankan olemuksesta ja koko kodin hengestä. Värejä täynnä oleva koti kilpailee kauneudestaan isoista lasi-ikkunoista näkyvän ruskamaiseman kanssa. Kuka voisikaan olla osuvampi ihminen pitämään Iloa ja hyvää olo käsitöistä -teemapuheen Suomen Kädentaitojen avajaisissa perjantaina 15.11.2019.

Tampereen yliopiston entiselle työhyvinvoinnin professorille ja nykyiselle dosentille käsityöt ovat aina olleet kallisarvoinen harrastus ja tapa irrottautua hektisestä työelämästä.

– Kaikki sai alkunsa jo lapsuudesta, sillä äiti ompeli ja kutoi kaiken itse.

Manka muistelee, että koulussa hän sai käsitöistä arvosanaksi seitsemän. Vuodet ovat kuluneet ja taidot hioutuneet käsityöammattilaisen tasolle. Vaikka Manka on jäänyt eläkkeelle professorin työstään, tekee hän edelleen oman yrityksensä kautta suuren määrän Suomen Kädentaitojen teemapuheen kaltaisia puheenvuoro- ja luennoitsijakeikkoja. Työn merkityksellisyys on Mankalle isoa asia. Pieni maailman parantaminen ja hyvän mielen tuottaminen puskevat häntä eteenpäin.

– En vain malta lopettaa. Työt ovat hirveän kivoja ja olisi harmi jättää vuosien varrella kertynyt osaaminen jakamatta.

Työhyvinvoinnista ja itsensä johtamisesta puhuessaan Manka mainitsee usein myös käsitöiden parantavan voiman. Tutkimuksissa on havaittua, että käsillä tekeminen parantaa ihmisen kognitiivisia taitoja ja auttaa älyllisessä kehittymisessä. Käsityöt rentouttavat ja auttavat irrottautumaan nykypäivän virikkeellisestä ympäristöstä.

– Käsitöissä täytyy olla läsnä. Keskittyminen palauttaa hyvin ja toimii vastaiskuna nykypäivänä ihmisiä vaivaavalle teknostressille. Käsitöiden parissa rauhoittuminen tuo takaisin työssä kadotettuja voimia ja auttaa kestämään stressiä paremmin.

Mankan mukaan teknostressin myötä tietotulva rasittaa ihmisten ajatuksia. Ympärillämme on jatkuvasti vaatimuksia ja keskeytyksiä. Paine kasvaa ja väsymme.

Luottavainen tunnelma käsitöiden tulevaisuudesta

Työstä palautumisen ammattilaiselle mieluisimpia käsityömuotoja ovat neulontatyöt. Lapsenlapset saavat nauttia villaisista vaatteista ja lämmittävistä sukista sekä lapasista. Mankan rakkain käsityömuisto liittyy ensimmäisen lapsen juhlapukuun, jonka hän valmisti ruskeasta vakosametista. Kokonaisuuteen kuului paita, rusetti ja elefanttikuvioinen villatakki. Melkein 40 vuoden jälkeen, juhlapuku on edelleen tallella.

Koko ajan on jokin työ vaiheessa, mutta eräs keskeneräisyys nousee aika ajoin Mankan mieleen.

– Oranssi angoralangasta kutomani palmikkopaita ei vain valmistu. Joku siinä tökkii. Nyt toin sen jo varastosta sisälle ja nostin vaiheessa olevien töideni laatikkoon.

Vaikka elämme digitaalisessa maailmassa, Manka suhtautuu käsityöläisyyden ja käsillä tekemisen tulevaisuuteen rauhallisin ajatuksin. Nuoret tekevät yhä enemmän ja yhteisöllisyys harrastuksen ympärillä on lisääntynyt.

– Käsityöt koetaan vastapainona kaikelle tälle hulinalle. Uskon, että uusi sukupolvi tekee yhä enemmän.

Marja-Liisa Manka esiintyy Suomen Kädentaitojen avajaisissa perjantaina 15.11. klo 11.30 alkaen E-hallin Muoti ja design -lavalla.

Tutustu tarkemmin avajaisten ohjelmaan. https://www.kadentaidot.fi/fi/program/avajaiset/