Suomalaisen työn merkitys tulevaisuudessa | Suomen Kädentaidot
Suomen Kädentaidot

Suomalaisen työn merkitys tulevaisuudessa

pe 18.11.2022 15:45-16:25

Muoti ja Design -lava E-halli

Mielenkiintoisessa paneelikeskustelussa perehdytään mm. suomalaisen pienyrittäjän arkeen, tavoitteisiin ja menestystekijöihin, mitä kaikkea pienyrittäjyys voi olla, mikä merkitys kotimaisilla tekijöillä on nyt ja tulevaisuudessa ja millaisilla asioilla kotimaista työtä mahdollistetaan ja tuetaan.

Paneelikeskustelun moderoi Muoti & Design -lavan juontaja Pia Temisevä.

Hän on nahka-artisti House of Simone tuotemerkin takaa. Kangasalan Pikonlinnan pajalla muotoutuu nahasta niin uniikkeja koruja kuin käyttöesineitäkin. Pia on Suomen Käsityöyrittäjät ry:n perustajajäsen ja nyttemmin myös kunniajäsen. Alanvaihtaja, joka hyppäsi musiikkibusineksesta ja äänityöläisestä käsityöläiseksi.

 

Suomalaisen työn merkityksestä ovat keskustelemassa:

Tutkimuspäällikkö Jokke Eljala, Suomalaisen Työn Liitto

Jokke on tulevaisuustutkimustaustan omaava tutkimuspäällikkö, joka on viimeiset kymmenen vuotta tutkinut suomalaisten kuluttamiseen ja työntekemiseen liittyviä asenteita ja arvoja, sekä muutostekijöitä ja trendejä. Ennen Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikön tehtäviään Jokke työskenteli 13 vuotta Nokialla globaalissa Ennakointi ja trendit -tiimissä. Työn keskiössä on kääntää markkina- ja trenditutkimuksen tulokset tulevaisuuden mahdollisuuksiksi, joita voidaan hyöyntää kilpailuedun kehittämisessä, brändien vahvistamisessa sekä strategisessa päätöksenteossa.

Käsityöyrittäjä Jyri Naskali, Naskali Leather

Aluksi nahkarusettien valmistaminen vanhoista nyrkkeilyhanskoista oli vain harrastus, Iittalassa asuvalle, entiselle moninkertaiselle SM–nyrkkeilijälle Jyri Naskalille. Harrastus muuttui kuitenkin pian ammatiksi, sillä Naskali inspiroitui käsillä tekemisestä ja haasteellisen, vanhan nahan työstämisestä. Naskalin nahkarusetti kuvastaa Jyrin matkaa nyrkkeilijästä kohti käsityöyrittäjyyttä. Rakas laji kulkee mukana edelleen, nyt vain rusetin muotoon ommeltuna. Naskalin nahkarusetti edustaa rohkeutta, unelmien saavuttamista ja toteuttamista sekä suomalaista käsityötä ja sisua. Jyri ei heittänyt nyrkkeilyhanskoja naulaan, vaan kaulaan.

Artisti Saana Koskinen, Molly Moonstone

Saana Koskinen aka Molly Moonstone on monipuolinen artisti, joka on burleskin lisäksi tullut tunnetuksi niin ympäri maailmaa esiintyneenä laulajana kuin kuvataiteilijanakin. Viimeisen 11 vuoden ajan Moonstone on toiminut täyspäiväisenä kuvataiteilijana ja hänen teoksia on ollut esillä mm. Helsingin Tiketti Galleriassa, Kroatiassa, Las Vegasissa, Walt Disney Family Museumissa, Hyvinkään Kaupunginmuseossa sekä kahdessa Tiki Oasis ryhmänäyttelyssä Scottsdale:ssa, Arizona ja San Diego:ssa, Kalifornia.
Lämminhenkisten akryyli- ja guassimaalausten sekä digitaalisten piirrosten teemat tulevat Moonstonelle läheisistä pinupin, Disneyn, burleskin ja vintagen maailmoista. Tarinallisissa teoksissa loistavat kirkkaat värit, romantiikka, erotiikka, rakkaus ja lämpö. Populaarikulttuurista tunnistettavat tilat ja hahmot yhdistyvät villiin ja eksoottiseen, merenneitoihin, naispaholaisiin ja tiikereihin. Moonstone on tullut erityisesti tunnetuksi muodokkaista naisfiguureistaan, joiden kehot huokuvat vaarallisia kurveja ja sensuellia aistikkuutta.

Maria Väänänen, Unique Design by Maria

Maria Väänänen suunnittelee ja valmistaa koruja kierrätys- ja uusiomateriaaleista kotistudiossaan. Hän käyttää koruissaan materiaaleina mm. fillarin sisäkumia, kenkätehtaan ylijäämäpaloja sekä vanhoja koruja ja kirppislöytöjä. Maria leikkaa kaikki muodot käsin, jotta tuottet saavat yksilöllisen ilmeen.