Suomen Kädentaidot

{Content.image.alt

Idealava

pe 17.11.2017
la 18.11.2017
su 19.11.2017

Idealava, C-halli

Perjantai

11.00 Joulukortti ristipistoilla, Marttaliitto ry

11.30 Pikselivirkkaus, Novita

12.00 Välkyt vanttuut ja muita heijastavia asusteita, Jenny Saarimaa

Esittelyssä uusi inspiroiva käsityökirja, jonka ohjeilla valmistuvat monenmoiset pimeässä heijastavat vaateparret: hanskat, myssyt, laukut, liivit, viitat, vyöt, rintakoristeet… Ideana on, että heijastinten ei tarvitse olla tylsiä killuttimia tai turvaliivejä, vaan pimeässä voi erottua myös tyylikkäänä tai villin vauhdikkaana. Malleja on niin nuorille ja aikuisille kuin lemmikeillekin. Selkeiden ohjeiden avulla asusteet syntyvät näppärästi vähemmän harrastaneeltakin. Työtä helpottavat havainnolliset ja houkuttelevat valokuvat. (Kustannusosakeyhtiö Karisto).

13.00 Suomenlampaan villaa ja virkattuja moottorisahoja

Taiteilija-muotoilija Sanna Vatanen kertoo kahdesta Suomi 100 -juhlavuoden projektistaan, BÄÄ!-kirjasta ja Virkatut moottorisahat -näyttelystä (Kustannusosakeyhtiö Moreeni).

13.30 Molla Mills ja uusi Virkkuri-kirja

Omintakeisia ja raikkaan graafisia luomuksia suunnitteleva kansainvälinen virkkaustähtemme Molla Mills esittelee upouutta Virkkuri-teostaan ohjeineen.

14.00 Vuoden käsityötekniikka makramee innostaa helppoudella

Taitoliitto on valinnut ensimmäisen kerran valtakunnallisen vuoden käsityötekniikan. Tekniikassa kiinnostaa helppous ja matala kynnys käsityöharrastuksen aloittamiseen – saa vaivattomasti ja nopeasti aikaan näyttävää jälkeä. Makramee on todellinen käsin tekemisen muotitekniikka.

Johanna Aydemir Taitoliitosta kertoo Vuoden käsityötekniikasta ja Taito Itä-Suomen neuvojat näyttävät samalla miten makrameeamppeli tai seinätekstiili solmeillaan.

14.30 Monitoimisaha tositoimissa, Neorex Oy

Monitoimisahalla voit työstää kaiken kotoasi löytyvän materiaalin vaihtamalla vain terää sahan runkoon. Petteri Redsven esittelee sahan kaikki ominaisuudet kuviosahauksesta lasin, keramiikan ja metallin käsittelyyn.

15.00  Paperinarukudontaa

Muotitaitelija Justus K ja Espoon koulutuskuntayhtymä Omnia kehittelivät Helsinki Design Weekille vuonna 2016 uuden konseptin paperin kudonnasta. Justus K:n esittelyä projektista tukee paperinkudontanäytös.

15.30  Pukeudu kansallispukuun – Soja Murto

Pahan silmän torjuminen ja rikkaudella leventely. Vuoden käsityöläinen, kansallispukuvalmistaja Soja Murto esittelee kansallispuvun osat ja niiden merkitykset kerros kerrokselta.

16.00 Innovatiivisia designtuotteita kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista

Globe Hopen toimitusjohtaja Seija Lukkala kertoo yrityksen käyttämistä erikoisista materiaaleista, joista syntyy kekseliäitä tuotteita. Tule kuuntelemaan kierrätysdesignin pioneeri Globe Hopen tarina messuperjantaina klo 16.00.

16.30 Suupuhallettuja lasihelmiä lampputekniikalla

Valmistetaan suupuhallettuja lasihelmiä perinteisellä venetsialaisella tekniikalla. Lasi lämmitetään polttimolla ja helmet puhalletaan pienellä puhalluspillillä. Jonas Paajanen, Noituus Design, C1933

 

Lauantai

10.00 Suupuhallettuja lasihelmiä lampputekniikalla

Valmistetaan suupuhallettuja lasihelmiä perinteisellä venetsialaisella tekniikalla. Lasi lämmitetään polttimolla ja helmet puhalletaan pienellä puhalluspillillä. Jonas Paajanen, Noituus Design, C1933

10.30 Miten neulekirja syntyy?

Neulesuunnittelija Saara Toikka kertoo Neuleita-kirjastaan (Kustannusosakeyhtiö Moreeni).

11.00 Napeista koruiksi, Marttaliitto ry

Näytöksen toteuttaa järjestön puheenjohtaja Lea Sairanen.

11.30 Pikselivirkkaus, Novita

12.00 Tuliaisia nukkekotiin

Nukketalosta nukkekodiksi -kirjan tekijä Susanna Tunturi-Anttila näyttää, miten suodatinpusseista syntyy miniatyyritulppaaneja (Kustannusosakeyhtiö Moreeni).

13.00 Suomenlampaan villaa ja virkattuja moottorisahoja

Taiteilija-muotoilija Sanna Vatanen kertoo kahdesta Suomi 100 –juhlavuoden projektistaan, BÄÄ!-kirjasta ja Virkatut moottorisahat –näyttelystä (Kustannusosakeyhtiö Moreeni).

13.30 Molla Mills ja uusi Virkkuri-kirja

Omintakeisia ja raikkaan graafisia luomuksia suunnitteleva kansainvälinen virkkaustähtemme Molla Mills esittelee upouutta Virkkuri-teostaan ohjeineen.

14.00 Labyrintti-seinäteos – kirjontaa uudella tavalla

Muotoilijat Elina Helenius ja Saara Renvall ovat suunnitelleet Taitojärjestön Tekemisen iloa –käsityömallistoon uuden Labyrintti-teoksen, jossa ylellinen silkkinauha yhdistyy rouheaan puulevyyn. Toisena uutuustuotteena syksyn mallistossa on Nomparelli-tyyny.

Kikka Jelisejeff Taitoliitosta kertoo malliston synnystä ja Taito Etelä-Pohjanmaan neuvojat näyttävät käytännössä Labyrintti-teoksen valmistusta.

14.30 Kädentaitojen merkitys muotitaiteilijalle

Muotitaiteilija Justus K avaa käsillä tekemisen sekä yleisesti muodin merkitystä omassa työssään. Samalla Justus esittelee luomuksia, joiden kankaat on kudottu muun muassa paperista ja kierrätysmateriaaleista.

15.00 Kaikki paketissa

Kaikki paketissa -kirjan ja -blogin Jani Koskisen ja Aleksi Lindbergin ohjeilla räätälöit tavallisista askartelutarvikkeista jokaiseen tilaisuuteen sopivan, astetta hienomman lahjapaketin.

15.30 Virkatut lumihiutaleet, Eva Mitreikina

Esittelyssä virkkauskirja Lumitähtiä, kuurankukkia. Sanna Immanen tulkkaa. (Kustannusosakeyhtiö Moreeni).

16.00 Monitoimisaha tositoimissa, Neorex Oy

Monitoimisahalla voit työstää kaiken kotoasi löytyvän materiaalin vain vaihtamalla terää sahan runkoon. Petteri Redsven esittelee sahan kaikki ominaisuudet kuviosahauksesta lasin, keramiikan ja metallin käsittelyyn.

 

Sunnuntai

11.00 Afrikankukka taipuu moneksi, Marttaliitto ry

11.30 Pikselivirkkaus, Novita

12.00 Suomalainen Laine-neulelehti seilaa kansainvälisillä vesillä

Tiesitkö, että kansainvälisen neulekentän rakastamaa Laine-lehteä tehdään Tampereella, Pyynikin kauniilla rinteillä? Vasta vuoden vanha Laine on Jonna Hietalan ja Sini Ellenin luotsaama neule- ja lifestylelehti, jota myydään noin 400 lanka- ja lehtikaupassa kautta maailman. Sen kuvankaunista Instagram-tiliä seuraa noin 30 000 neulojaa – ja lukema kasvaa koko ajan. Nyt lehdestä vastaava kaksikko kertoo, miten Laine sai alkunsa ja mitä sen menestyksen takana on – muutakin kuin lukemattomia työtunteja. Jonna ja Sini valottavat kansainvälisen neulekentän saloja ja kertovat, miten Suomesta ponnistetaan ulkomaille.

13.00 Suomenlampaan villaa ja virkattuja moottorisahoja

Taiteilja-muotoilija Sanna Vatanen kertoo kahdesta Suomi 100 -juhlavuoden projektistaan, BÄÄ!-kirjasta ja Virkatut moottorisahat -näyttelystä (Kustannusosakeyhtiö Moreeni).

13.30 Molla Mills ja uusi Virkkuri-kirja

Omintakeisia ja raikkaan graafisia luomuksia suunnitteleva kansainvälinen virkkaustähtemme Molla Mills esittelee upouutta Virkkuri-teostaan ohjeineen. (Kusannusosakeyhtiö Nemo).

14.00 Talvineuleita, Piia Maria Pekkanen

Talvisen maiseman värit ja muodot muuntuvat neuleiksi Piia Maria Pekkasen uudessa kirjassa (Kustannusosakeyhtiö Moreeni).

14.30 Puikkomaisterin väri- ja tyylikoulu

Räväkkää tyylipuhetta neulojille huonoin esimerkein, seurauksista piittaamatta (Kustannusosakeyhtiö Moreeni).

15.00 Kaikki paketissa

Kaikki paketissa -kirjan ja -blogin Jani Koskisen ja Aleksi Lindbergin ohjeilla räätälöit tavallisista askartelutarvikkeista jokaiseen tilaisuuteen sopivan, astetta hienomman lahjapaketin. (Kustannusosakeyhtiö Nemo).

15.30 Haastattelussa Tiina Huhtaniemi

Jonna Hietala haastattelee lankakauppa TitiTyyn ja lankavalmistaja Tukuwoolin omistajaa Tiina Huhtaniemeä.